söndag 31 maj 2015

I höst gör vi det igen


Vi åker till Syditalien och lagar
mat med er som vill följa med.


Palazzo Bacile, www.palazzobacile.it är ett 1500-talspalats med stor vacker park, bakom höga murar. Det ligger i den lilla staden Spongano på östsidan i södra Apulien. Regionen heter Salento. Det är en vacker och lugn trakt omgiven av hav och med vackra städer som Lecce, Gallipoli och Otranto.Maten i Salento är fantastisk.  Det är typisk medelhavsmat med mycket grönsaker, baljväxter, frukt, fisk och skaldjur. Vi, Hannu och Sanna, älskar Salento. Sanna har ett litet hus här nere sedan flera år, och Hannu håller på att planera för sin alldeles egna olivlund, i sluttningen ner mot havet. Vi lagar mat, utforskar små trattorior och vackra platser och vi vill förstås dela med oss! Nu bjuder vi för tredje gången in till en vecka i palatset. Ägaren heter Alessandro Bacile di Castiglione och är god vän med oss. Han har lovat att laga mat och ta emot oss första kvällen.


Sedan fortsätter äventyret dag för dag, med matlagning och utflykter. Vi provar olivoljor och salentinska viner, dansa pizzica, handla skaldjur direkt från båtarna i Gallipoli, besöka Sannas fina medelhavsträdgård, vandra och - förstås, det viktigaste, laga mycket mat. Självklart blir det picnic vid vår älsklingsvik vid havet. 


Utflykter med kultur och natur.


Och vi äter luncher på våra favorit restauranger.


Vi handlar mat på marknader och lokala butiker.


Det blir mycket grönsaker efter vad säsongen erbjuder.


God mat på många vis.


Och traditionella pastarätter knådar
och lagar vi, i syditalen är det ströbröd på pastan.


Praktisk information


Tid 30 oktober - 6 november 2015

Ni ordnar resan själva, men vi hjälper er gärna med goda råd, se information nedan. Vi hämtar och lämnar er med buss på flygplatsen i Brindisi om ni åker de tider vi föreslår. Vi bor tillsammans i palatset eller i små cottages som ligger bland citrusträden i parken. (Alessandros fru Sarah är engelska, därför ordet cottages) Alla rum är lyxiga och bekväma med egna badrum. Det finns ett stort kök och jättesal där vi ska ha fantastiska kalas, dag efter dag. Men vi orkar förstås inte laga mat hela tiden, flera utflykter är planerade med luncher på våra favoritrestauranger. Det kommer finnas tid till vila och sköna stunder. En av dagarna finns det möjlighet att cykla till havet med egen picnic, eller åka tåg till barockstaden Lecce. Troligen är vädret varmt och soligt, och i november kan man fortfarande bada i havet.  
I priset, 16 800 svenska kronor ingår nästan allt; laga mat tillsammans, boende i dubbelrum, utflykter, restaurangbesök, mat och vin. Fast ni får ordna lunch den dagen som ni har för er själva, det går givetvis också att stanna kvar i palatset och njuta av lugnet i trädgården. Enkelrumstillägg kostar 1 750:-
Välkomna vi ska ha så kul!


Om biljetter och resa

Vi åker ganska ofta ner till Brindisi från Köpenhamn. Då beställer vi alltid varje biljett för sig, det brukar bli billigare än att beställa allt tillsammans. Vår resrutt brukar se ut så här: Vi tar flyget till Rom från Köpenhamn 11.25 med SAS, kommer fram och följer transitskylten och byter terminal utan att gå ut, det tar bara några minuter. Strosar runt, äter god lunch och checkar in på Alitalias transitincheckning. Flyger till Brindisi 17.05 och är framme en timma senare. Börja med att leta efter biljett till Rom tur och retur. Både Norwegian och SAS kan ha billiga biljetter. Både Stockholm och Göteborg har anslutningsflyg, dock är det en lång väntan i Köpenhamn på hemresan om man flyger från Göteborg. Tåg till och från Kastrup kan vara ett alternativ. Separat köper man sin biljett med Alitalia Rom - Brindisi tur och retur. Billigast blir det om du går in på hemsidorna Alitalia. SAS. Norwegian. Den som vill väljer att stanna några dagar i Rom på vägen ner eller hem.

Hemresa: 12.20 från Brindisi till Rom. Då går anslutningsflyget 14.50 till Sverige om man väljer SAS.
Om möjligt flyg med handbagage, resväskor försvinner ofta på Roms flygplats. De kommer tillbaka men några dagar senare, alternativt två bagage och det viktigaste i handbagaget. Vi kan inte ta ansvar för er resa, men vi hjälper er om det känns svårt med bokningen.

Bokning till palatset

Anmälan gör du till hannu.sarenstrom@gmail.com
Du måste rubricera ditt mail med -Palats höst 15, annars hittar vi det inte i flödet.
Anmälningsavgift är 2000:- Varav 1000:- returneras vid eventuell avbokning. Vid sjukdom eller liknande returneras givetvis hela beloppet mot läkarintyg, vi gillar inte detta men tyvärr är det nödvändigt.
Föranmälan 2000:- betalas 29/6 -2015 och resterande belopp 14 800:- betalas 29/9 -2015. Men du måste givetvis anmäla dig så snart som möjligt. Vi återkommer per mail om betalning och allt annat mys vi kan komma på. Om ni är med i Facebook skapar vi en sluten grupp så vi kan prata med varandra och peppa inför resan. Jag Hannu och Sanna ser fram emot att möta er i Salento och laga mat i palatset med er. Men så kul det blir, välkomna.

I höst är det dock fullbokat.. 


Mer om maten hittar du i 

2 kommentarer:

Hon som talar med blommor sa...

ÅÅh, vad fint! Jag vill! Jag vill! Jag vill! Vem vill inte det?? /Carolin

Hannu på Kinnekulle sa...

Alla vill Carolin, det är underbart. :)