onsdag 17 april 2019

Vill du laga mat med oss i Italien?


Sugo con verza e panchetta, pescioli in scapece, frutti di mare al mare, polpette di melanzane, torta di pere e noci, cozze con pomoddorini, lo stufato, fave e cicorie, sfincione och caponata. Ja det finns många vackra italienska ord när det gäller mat. Och det finns många slags Italien, bra och dåliga. Vi älskar det genuina och vi aktar oss noga för turistfällor, det Italien som vi gillar bäst är syditalien, långt från stora hotell och trånga badstränder.


Tillsammans med Sanna Töringe arrangerar jag resor till Sicilien och Apulien och snart är det dags att planera din höst. Vi är stolta och glada för våra resor, ingen är bättre än den andra, de
är bara olika beroende på årstid och intresse. Men maten är alltid underbar och vi älskar la cucina povera - det fattiga köket.
Vi vill ge er det Italien som vi lärt känna på våra resor, dels med våran bok Syditaliens kök och skafferi. Och det vi har lärt känna därefter, ingenting är så på riktigt som när man står med råvarorna och förvandlar dem till den godaste mat.


Till Apulien reser vi i Oktober 2019, vi bor på palats och lagar mycket mat. Vi äter goda luncher på våra favoritställen, men den godaste maten är ändå den vi lagar i palatset.


På dagarna gör vi uflykter och middagarna äter vi i den vackra matsalen, som en gång i tiden var tobaksfabrik.


Vi lagar mat tillsammans på kvällarna. Det finns ett stort matlagningskök där vi samlas för att gratinera musslor, laga auberginegratäng, koka minestrone, grilla bruschetta, göra pasta… alla tillsammans, och det gör inget om någon inte kan. Vi är med er i köket och hjälper till och vi älskar vara med er i detta kök.


Under veckan lagar vi mycket mat och allt är från södra Italien. 

  

Lär dig att laga den godaste capunatan. 


Det finns en hemlighet med att laga minestrone och den heter soffritto.



Frukost brukar vi äta på takterrassen men en blommande utsikt.


Vi handlar skaldjur i Gallipoli, har vinprovning i ett vinhus och olivoljeprovning i palatset av Sannas specialsortiment, vi besöker även Sannas hus och doftar på hennes medelhavsträdgård. De som har lust vandrar därifrån genom olivlundarna ner till havet med väntande lunch och bad, ca 40 minuters promenad i nerförsbacke. Eller så åker ni ner med bussen och väntar på oss som promenerar vid den lilla hamnen.


Vi brukar också besöka den botaniska trädgården med en kaktussamling som mångfaldigt slår den som finns i Mexico City. Kaktus kan tyckas vara lite trist, men efter detta besök blir du som vi, lika hagalen.


Blir det tillfälle och väder går vi gärna promender i landskapet, det är vandringslder som är lättillgängliga, men så vackra.


Givetvis blir det historisk kultur på våra utflykter och katedralen i Otranto är ett mästerverk att uppleva.


Och givetvis den vackra kryptan med. Kvällarna är fyllda av upplevelser, med inbjudna gäster, danskurs, kanske en konsert… det är lite olika för varje gång bortsett maten som vi lagar.


Matlagningen är en del av veckan, men en rolig och viktig del. Maten i södra Italien är lätt, hälsosam och underbar, med de bästa råvaror man kan tänka sig; massor av skaldjur, frukt, ost, grönsaker och baljväxter. Detta är absolut inte en hälsoresa i ordets bemärkelse, men efter några dagar är det många av våra gäster som berättar att de inte har ont i magen längre eller har andra besvär. Vi är mycket inspirerade av denna kost och lagar mycket av detta hemma i våra kök, det finns en en ljuvlig smak och grön lätthet som tilltalar oss mycket i Italiens södra kök. 
2019 blir det sjätte året i rad som vi lagar mat tillsammans med våra gäster på detta fantastiska ställe, och  höst vill vi göra det med er igen.


 Vi åker den 25/10 - 1/11 med bad för den som vågar någon dag, men det är inte kallare i havet än en svensk sensommardag.


Vill du se bilder frå tidigare resor klicka HÄR.

Pris
18 700:-  enkelrumstillägg 2 000:-

Detta ingår: Transfer till och från flygplatsen i Brindisi. All mat och dryck, boende på palatset, inträde, vinprovning, bussutflykter alla dagar som vi gör gemensamt förutom den dagen ni åker på egna äventyr.
Anmälan görs till hannu.sarenstrom@gmail.com Glöm inte att skriva rubrik på mailet, Palats 19 Oktober. Faktura på anmälningsavgift 2 000:- mailas efter anmälan mottagits. Resterande summa faktureras 30 dagar innan resan. 
Det går också att åka tåg ändra fram till Spongano där vi bor, läs mer HÄR
Några av våra gäster kör bil eller husbil ner och passar på att utforska trakerna på egen hand, allt är möjligt.


Avbokning
Vi följer Konsumentverkets regler.
Resenären har rätt att avbeställa resan enligt följande:
1. Vid avbeställning tidigare än 30 dagar före avresan ska resenären betala anmälningsavgiften som avbokningskostnad. Resten återbetalas.
2. Vid avbeställning därefter, men tidigare än 14 dagar före avresan, ska resenären erlägga 25 % av resans pris, dock lägst anmälningsavgiften.
3. Sker avbeställning därefter, men tidigare än 8 dagar före avresan, ska resenären erlägga 50 % av resans pris.
4. Sker avbeställningen inom 8 dagar före avresan, ska resenären betala hela resans pris. 

Försäkring
Se till att ha fullgott försäkringsskydd. Vi rekommenderar er verkligen att ha utökad försäkring med avbeställningsskydd så att ni får pengar tillbaka om ni eller en anhörig skulle bli sjuk. En avbeställningsförsäkring ska också gälla för resekostnader om resan blir inställd, om vi som arrangerar resan blir sjuka, t ex. En sådan försäkring måste tecknas i samband med att man beställer flygresa, det finns lite olika regler på olika försäkringsbolag, kolla noga! Vi har varit i kontakt med Gouda, som har en avbeställningsförsäkring som även täcker flygresor om själva verksamheten av någon anledning skulle bli inställd. Det kan också finnas avbeställningsskydd om flygresan betalas med vissa betalkort.

Resegaranti
Vi följer resegarantilagen, vilket innebär att om resan skulle bli inställd så betalas pengarna tillbaka. Däremot kan vi inte betala flygresan, därför är det viktigt att ha fungerande avbeställningsskydd som täcker denna kostnad.
Ansökan om ersättning från oss ska ha inkommit till Hannu Sarenström DK IVS senast tre månader efter att resan avbrutits.
Pass och sjukförsäkringskort
Se till att pass inte har gått ut och att EU:s sjukförsäkringskort finns i plånboken och inte är för gammalt. 

Researrangör: Hannu Sarenström DK  IVS


OBS, eftersom våra resor är omtalade och omtyckta är det många som redan har förbokat sin plats till 2019, vill du/ni följa med ska ni inte dröja med att boka för att säkra era platser. Det ska bli roligt och äventyrligt. Välkomna Sanna & Hannu

1 kommentar:

Theresa williams sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.