fredag 20 februari 2009

Fick ett utskick, toppen då slapp jag, hm typ....

Doftande syren

Syren är en älskad växt men så vanlig att vi kanske inte alltid uppskattar den som vi borde. Den är mångsidig med många arter och sorter som passar i trädgården. Nu kommer nya sorter som man kan samplantera för en längre och mer doftande blomningstid. Syrener är vackra och har överväldigande blomning med en fantastisk doft. De är också tåliga och mycket härdiga växter. Där de trivs kan plantorna bli både stora och gamla trots minimal skötsel. Man skall vara noga vid inköp av syrener. Väljer man E-märkta plantor vet man att man får sortäkta och väl utprovade typer med goda egenskaper.
Vacker vanlig syren Vanlig syren har oftast en blomning i blålila nyanser. Sorten ’Norrfjärden’ E är speciellt vacker med rosalila blomknoppar som slår ut i violett. Eftersom den är rotäkta ger alla skott som kommer från marken lika fina blommor. Busken blir 2 - 3 meter hög och blommar i omkring 3 veckor. Den E-märkta typen av syren blommar i lysande vitt och har liksom de andra en intensiv doft och lång blomningstid. Den kan med fördel användas för att säkert få vitt inslag i en häck av vanlig syren. Buskarna blir 3-4 meter hög och kan användas både som buske och träd.
Mångsidig glädje
En fördel med syrener är att de är så användbara. Som stora buskar, vind - och insynsskydd, klippt häck eller friväxande blommande häck, som prydnadsbuske i en samplantering eller i anslutning till uteplatsen. Den kan runda av i trädgården, dölja tråkiga skrymslen och vrår samt är en vackert grön bakgrund till andra växter efter blomningen. Blir busken för hög klipper man den, men annars behöver den bara gallras när den blivit alltför tät. Eftersom den skickar nya skott från rötterna är den lätt att hålla fräsch och blomvillig.
Många sorter
Man skall inte välja bara en sorts syren till trädgården. Det finns arter och sorter som blommar lite senare för mer långvarig blomsterprakt. Mycket tålig och särskilt härdig är ungersk syren ’Oden’ E. Den har mörkt gröna, glänsande blad samt mer intensivt blåvioletta blommor. Den blommar något senare än vanlig syren och är en riktig tuffing och är därför lämplig även
som som vindskydd och till häckar. Den tål både blåst och stadsmiljö bra, växer rätt långsamt och blir så småningom drygt 2 meter hög. En lättskött och tacksam växt, perfekt som skyddande buskage vid vägen.
Doftande nyhet
En nyhet i sortimentet av syrener är E-märkt ligustersyren. Den harn gulvita skira blomklasar som liknar vanlig syren men ser mer ”luddiga” ut. De honungsdoftande blommorna slår ut i början av juli, den blommar senare än vanlig syren. Blomfärgen går från limegul knopp till gräddvita full utslagna blommor. Ligustersyren är tack vare blomfärg och doft en eftertraktad växt som har varit svår att få tag på, inte minst för att den sålts under många olika namn. Ligustersyren E kommer från ett träd som stått mer än 60 år i Enskede i Stockholm, vilket visar att sorten är långlivad, tålig och trivs i villaträdgård. Ligustersyren lämpar sig både som en buske och träd. Den blir med tiden stor men växer långsamt och är efter 10 år ungefär 2 meter.Syren 'Norrfjärden' E är vacker både som häck och buske. Den är härdig i zon 1-6 och blir 2-3 meter hög.Vit syren frökälla Veberöd E passar både som buske, i en häck och även som ett doftande litet buskträd. Den är härdig i zon 1-6 blir 3-4 meter hög och lika bred.Ungersk syren 'Oden' E kommer från Odensala, Östersund. En tålig och senblommande syren som är härdig i zon 1-6(7).Ligustersyren frökälla Enskede E är en ny honungdoftande syren som blommar i början av juli. Härdig i zon 1-5(6) och lämplig som buske, uppstammat träd eller flerstammigt buskträd.

Har du klövvillt i din trädgård, tänk på att de gärna ringbarkar de flesta syrensorter förutom vanlig bondsyren! För enkelt i deras smak, typ....

9 kommentarer:

Anonym sa...

Har alltid haft en viss förkärlek för syren,just för doften,lagom till skolavslutning men den vissnar nästa ofelbart när den kommer i vas,lite synd..inte ensusnig vad den heter,bryr mig egentligen inte om just namnet, men den är lila och vacker där den står som häck åt södersidan.

Anonym sa...

Men vad betyder E. efter namnet?Nu slipper du inte undan.

Anonym sa...

Hittade det i texten..tack ändå.

Anonym sa...

Bra upplysningar Hannu!

Anonym sa...

Det är så härligt när syrenerna blommar och roligt att det finns så många sorter. I min trädgård finns det ett par gamla rejält stora buskage med olika sorters vita och violetta. Antar att det är bondsyrener men dom doftar i varje fall ljuvligt. /Pia

Anonym sa...

Å längtar som en toka när jag läser om blommor och somriga saker.Albertina

Hannu på Kinnekulle sa...

Idag drabbades jag oxå efter längtan, ljudet av töande snö å fågelkvitter är så härligt. Snart syrener, typ om 3 månader eller så....

Hanneles paradis sa...

Ligustersyren... den ungerska fick jag av en tant.

Anonym sa...

Ska välja en syren till vår nya trädgård. Men nu tror jag att jag ska köpa flera olika sorter! :-)