fredag 13 februari 2009

Förhandstitt...

Jag var nere i Skåne och håll ett föredrag i veckan och då fick jag också på en privat förhandsvisning av vårens stora narcissutställning på Sofiero. Mer än 200 olika sorters narcisser, det måste man ju bara se! Men just nu är utställningen något insnöad nere i Skåne, fan de hade ju mer snö än jag har här på Kinnekulle!

Narcisser på Sofiero - en utställning för blivande narcissälskare

Det är ännu en bit kvar till våren, men vi vill redan nu uppmärksamma en spännande utställning som på ett ljuvligt sätt öppnar dörrarna till säsongen på Sofiero. På långfredagen den 10 april öppnar utställningen Narcisser på Sofiero. Det blir ungefär 260 olika sorters narcisser i blom - 70 historiska sorter, ett hundratal vanliga "trädgårdssorter" (dvs sådana som passar i vilken trädgård som helst). Producenterna bakom utställningen, Eva Fristedt och Cecilia Wingård, har odlat 14 sorters "poetnarcisser", show-sorter från USA och Australien, miniatyrer och mycket annat som man ännu inte vet hur det ser ut. Vi ser fram emot att hälsa välkommen till en underbart doftande vår i Orangeriet. Narcissfamiljen är nästan oändligt stor. Det finns ungefär 25 000 arter och sorter i odling i världen idag. Långt ifrån alla är illgula påskliljor. Variationen i färg och form skiftar från pytteliten, gul strut som blommar i februari till ståtlig,vit, doftande med blomning i sena maj. Däremellan finns enkla, dubbla, krusiga, volangiga, eleganta, maffiga, rosa, orangefärgade, cremevita och en blandning av nästan alla dessa egenskaper i samma sort. Under hela utställningsperioden är utställningen bemannad och man kan bli guidad i utställningen av Eva Fristedt eller Cecilia Wingård. Det är klokt att beställa guidad tur om man till exempel kommer med sin trädgårdsförening. Guidningen är gratis under ordinarie öppettider. Utställningen är producerad av Narciss & Tulpan på uppdrag av Sofiero. Narciss & Tulpan är ett webb-baserat företag som ägs av vännerna Eva Fristedt, Cecilia Wingård och Sofia Scheutz (grafisk form), som tidigare bl. a. stod bakom Tulpaner på Tjörnedala och boken 'Tulpan', utgiven av Tjörnedala Trädgårdsförening 1998.

Här kan du kolla in sortimentslistan och ruinera dig en aning om du vill!

http://www.narcissochtulpan.se/

15 kommentarer:

Fritt ur hjärtat sa...

Hmmm, ja vår i skåne kasnke inte är så dumt;-) Ska verkligen fundera. SKule vilja kinesa på ett av B&B längs "strandvägen" ut till Sofiero. Det har jag liksom längtat efter.
Får vi inte se något av dig på SOfiero??

Hannu på Kinnekulle sa...

Klart du skall till Skåne och möta narcissvåren! Det ska ligga ett vandrarhem uppe på höjden ovanför strangatan som ska vara helt underbart. Jag har inte bott där, men alla säger så!
I år ska jag inte göra ngt på Sofiero, de kan ju inte bara ha mig år ut och år in.... Så utställningsmässigt blir det ett lugnt år, typ fixa hemma!

Anonym sa...

Man kan inte låta bli att gilla Narcisser!
De förvildar sig, finns i alla upptänkliga varianter o Rådjuren äter inte upp dem.
De är bra snigelvarnare också, tidigt på våren. Då kan man göra en massiv insats emot dem, sniglarna alltså!
Man kan 'gömma' tulpaner bland Narcisserna o överlista Rådjuren. Yo

Anonym sa...

Herligt att ta in en bukett till posk,alltso jag skriver endo,hoppas det gor fram, ingen stoppar mig som fransoserna seger,minnarcisserna er ju h;jdare fast smo,loter lite internationellt;)

Anonym sa...

Ja, det är inte lätt men med lite fantasi går det att läsa, Carina. Är det Sportlovet som spökar? Här går datorn varm hela dagarna. Vad det nu kan vara för sport? Yo

Anonym sa...

Visste inte att det var så på datorn när jag fråga om jag fick låna den,bli ju jättekonstigt,typ att skriva med eftertanke hela ti´n,tappar tråden.Min yngsta ska åka till Sko Kloster och träffa en kompis på sportlovet och så blir det väl en tur till skridskobanan.

HelenJ sa...

Sådär ser det ut hos mig också, 5 mil från Sofiero. Medan Norrvikens trädgårdar i Båstad är helt snöfritt. Konstig värld vi lever i....
Den 17 mars tänkte jag lyssna på dig när NV Skånes Trädgårdsförening har årsmöte i Ängelholm, men i din lista här bredvid står det att du ska dit redan på tisdag den 17 februari. Kan det stämma? Jag vill ju inte missa dig!
/Helen

Soldanella sa...

Åhh gud, Hannu, nu kommer jag att spendera... Tädgårdshjärtats hunger är omättligt!!!!! i alla fall mitt, som ostkrokar ungefär-

//Soldanella

Hannu på Kinnekulle sa...

Tack HelenJ för månaden, nu fixat!

Hannu på Kinnekulle sa...

Ostkrokar och narcisser kan väl typ väcka samma begär, men ibland måste man välja...

Anonym sa...

Soldanella, kompromissa,lite ostbogar och 3 narcisser..

Anonym sa...

Visst,Hannu?

Emma sa...

Jag tror narcissutställning kommer bli helt fantastisk! Och visst är det fint att Eva Fristedt eller Cecilia Wingård kommer finnas på plats under hela utställningen för frågor och guidning?! Det kallar jag service.

/Emma

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Lusthuset sa...

Det ser jag verkligen fram emot jag som är en stor älskare av både narcisser och Sofiero.