torsdag 13 augusti 2009

500g per dag!


Det verkar som att den mat vi konsumerar blir mer och mer miljövänlig, och det är ju jättebra. Men jag har fortfarande svårt att förstå varför de stora matjättarna har mindre andel kravmärkta mejeriprodukter. Bensinstationerna skall man inte ens nämna, de har typ 0% kravmärkt i sina kylar. Jag tror inte att mejeriprodukter är en stor artikel på bensinstationer, och eftersom det inte handlar om större volymer, borde mjölken som säljs där vara kravmärkt! En principsak.


Paradoxalt nog så äter vi samtidigt mindre frukt och grönt även om vi i allt större del handlar kravmärkt. Svenskan skriver (HÄR) idag att av 28 länder inom EU (Norge inräknat) ligger vi på 17:e plats, men hallå! Livsmedelsverket rekommenderar 500 g grönt dagligen, en nektarin (min i kylen minst en vecka gammal) väger ca 100 g med kärna. Så om man äter ca 6 nektariner (volym) borde man ligga på topp! Som alltid är det kvinnor som äter mer grönt samt välutbildade, men alla vet ju att grönsaker innehåller viktiga fibrer och vitaminer, och då främst kålväxter och rotsaker. Men jag tror inte att jag får i mig 500 g grönt om dagen, så nu under en veckas tid ska jag försöka väga allt grönt som jag stoppar i mig. Huga.... I detta ingår inte potatis!
Enligt Folkhälsoinstitutet går går det att äta miljö och hälsovänligt samtidigt som man sparar pengar. I dag går ca 40% av våra matkostnader till så kallade utrymmesvaror som alkohol, chips, godis, läsk och kakor. Om man minskar på utrymmesvaror och ökar konsumtionen av frukt och grönt, spannmål och baljväxter kan matkostnaden minska med 1500-9000 om året, beroende på de ursprungliga matvanorna. Beräkningen baserar sig på studenter och pensionärer med begränsad budget, vilket underverk skulle det då inte bli i en barnfamilj! NO MORE CHIPS, hm jag åt en liten påse igår.... Men på andra sidan drack jag vatten och inget vin till maten, en hemlagad potatissallad som inte räknas, uh! :)


En daglig syn i hela världen, hur många icke kravdjur blir det?

11 kommentarer:

Hannele sa...

Vi köper 10 kg ekologiskt kött från Gröna Gårdar, har alltid lagom stora 500-900 g paket i frysen, lite lök, tomat... Då behöver vi inte sprina jämnt till affären och handla onödigheter.

Hannele sa...

Jag köpte KRAV-mjölk på bensinmack,
15 kr för 3 dl, dej. Nej, det var på Arlanda.

Mackan hade jag snott från hotellet..

Anonym sa...

Ha, ha, ha - jag var tvungen att gå och väga en nektarin, den vägde bara 245 g - fast jag tyckte den var stor. Där ser du vad du kan få en till Hannu!
Ser fram emot din rapport! ;)
Ulla

Hannu på Kinnekulle sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Hannu på Kinnekulle sa...

15 kr för 3 dl, nope det är inte bensinmack, fast snodde du mackan blev det ju billigt ändå! Det där med Gröna Gårdar vill jag kolla lite, finns det här hos mig?
Ulla jag undrar vad det var för fel på min nektarin, vi börjar med att jag hade skrivit fel, har korrat nu! :)

Anonym sa...

Menar du det! Jag trodde ett tag att min våg var kaputt! ;)
Ulla

Hannu på Kinnekulle sa...

Skulle vilja se en nektarin på 400 g! :))

Anonym sa...

Jag med - skulle mätta bra! Har precis ätit 245g-kärna.
Ulla :)

Carina sa...

Jag håller fasta vid den gamla dängan..Hannu.. Lagom är bäst!:)

Hannu på Kinnekulle sa...

Då har du ju fått i dig större delen av dagsbehovet, bra Ulla!
Nej Carina lagom är alltid sämst, för mycket av allt är aldrig tillräckligt! :DD Man kan byta ut ordet lagom mot perfekt, typ perfekt kryddat, perfekt värme, perfekt roligt!

Carina sa...

Perfekt,älskar det!alla vill ha det..det var precis det jag ville ha fram, and you named it!:)