tisdag 29 september 2009

Fan oxå!

I går kom avslaget på en överklagan många av oss här runt om på Kinnekulle har drivit. Det handlar om ett vindkraftverk som ska byggas intill samhället, det drabbar inte mig tror jag. men Hällekis kommer att domineras och skuggas av vindtornet! Det är ett samhälle som har många kvaliteter med sjönära och vacker omgivning, dock skuggas samhället av stora industrier som också ligger sjönära. Klart att det behövs jobb och så, ingen tvekan om det. Men som alltid bestämmer industrin och dessa industrier är byggda för länge sedan. Då tog man nog mindre hänsyn än idag, men nu kommer det då upp ett jättelikt vindkraftverk som kommer vara mycket synligt från samhället.


Klart att säkerheten är 100%
Tornet skulle vara 2 från början men ska nu "bara" bli ett. Skorstenen är ca 60 m hög, tornet blir ca 80 m högt med en rotordiameter på ca 100 m. Skorstenen 60m. De flesta som överklagat bor inte i samhället så vi har ingen rätt att klaga, hm ni som bor där nere...


Fotomontage hämtat på nätet! Från början var det tänkt 2 torn, varför bara ett? Ska man sabba siluetten kan man väl lika gärna göra det ordentligt!

16 kommentarer:

Masn sa...

Jag tycker att det är jättekonstigt att man sätter upp såna där fläktar överallt. Det måste ju gå åt skitmycket energi att få dom att snurra och allt bara för att närbefolkningen ska få lite svalka.

Herr Fryle sa...

jag tycker att vindkraftverk är vackra men man kanske inte vill bo så nära så skuggorna sveper över tomten.

Anonym sa...

Jag gillar víndkraft men viner det inte om dem? Är de helt tysta? Det är ju stora krafter som skall skördas. Trodde inte man fick placera dem i närheten av folk. Man kan bli tokig för mindre förutom att det förstör landskapsbilden på en vacker ort. Yo

Carina sa...

Verkar ruggigt om det blir hårda vindbyar så det inte yr propellerrester runtomkring.

Hannele sa...

tja, dom kan bygga på mitt berg istället

Fritt ur hjärtat sa...

De låter mycket! Var på skåneslätten för några år sedan och häpnade över hur mycket de gnisslade och gnirkte, på långt avståd. Kilometerljud alltså.
Annars tycker jag ocfta de är snygt. Jag tycker inte kusten i Danmark ser förstörd ut på något sätt, om man jämför med något alltså. Fast i skuggan,,,nej fy sjutton.
Idag har jag en kärleksförklaring till dig...det bara blev så;-)

Cecilia sa...

Nej, vad tråkigt ... Det är ju det som är så svårt i konflikten mellan industri och landskap, det är klart att vindkraftverk är bättre än vissa andra energikällor, men själva kraftverken är otroligt fula! Och vem vill ha dem? Någon blir det ju, men det är riktigt synd att de ska byggas på så natursköna platser, så att de förstörs. Jag vet precis hur du känner, för jag har fått ett vattentorn upptjoffat i den underbara skog jag lekte i när jag var liten. Nu överskuggar det där fula vattentornet i stort sett allt; villakvarteren, den skog som är kvar, vår gamla pulkabacke, parken nedanför ... Dessutom ser vår stadsbild i och med byggande av vattentornet ut så här: ett vattentorn, skog, en kyrka, skog, ett till vattentorn. Urfånigt!

Anonym sa...

men vatten vill ju alla ha..

Inger R sa...

Jag vill inte heller ha ett vindkraftverk till granne. Att få hela omgivningen igenplanterad av hybridasp är inte heller någon höjdare.....
Varför kan det inte få finnas kvar fridfulla, tysta platser på landet?

Kalo sa...

Vi vill ju ha miljövänlig el! Vindkraftverk måste byggas där det blåser.
Karin

Hannu på Kinnekulle sa...

hehe Masn!
Visst är de fina Fryle och jag gillar dem verkligen längs motorvägen i Halland. Men inte så att de överskuggar samhällen.
Jo de låter om dem när det blåser, men då finns det uträkningar att man inte vistas utomhus Yo! Fatta känslan att varje gång det blåser komma hem och höra det vinande ljudet av en jättepropeller. Tack och lov blåser det mest åt samhället, alltså för mig då!
Tror den stänger av om det blåser för mkt Carina, som i filmen är det nog väldigt sällan som det händer.
Perfekt Hannele, ring och ta över propellern!
Jo visst är det ett förfärligt ljud S, satt och väntade på färja på Hönö eller Öckero för ett par år sedan, en vindsnurra ven genom havsblåsten på ett illavarslande vis. Jag tror att många kommer att ångra sig när snurran är på plats och man ser och hör resultatet.
Instämmer Cecilia, men att de ska byggas där det byggs beror på en ekonomisk vinst för byggaren. Det finns ett ställverk i närheten. Förloraren blir samhället!
Hellre hybridasp än gran Inger, tysta platser finns det inte längre...
Sant Karin, men det blåser på andra ställen kring Vänern än precis intill där folk bor. Att ha en 100 m bred propeller som närmsta granne förändrar perspektivet... Det drabbar inte mig tror jag, men många andra.

Hannele sa...

klematis och honungsros skulle växa fint på propellerna

Hannu på Kinnekulle sa...

Hannele, typ 100 m upp i luften, tja, berätta ar det har hänt!

Hannu på Kinnekulle sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Inger R sa...

Fast alternativet till hybridaspen är inte granskog, alternativet är fortsatt brukad åkermark med lärksång o havsörnen som svävar över åkrarna.

Hannu på Kinnekulle sa...

Hm, bättre alternativ var de än aspskog, men det kommer att prassla fint Inger!