onsdag 27 januari 2010

Vinn en biljett till Nordiska Trädgårdar

Genom åren har jag jobbat mkt nere i Skåne och har en viss förkärlek till den landsändan, dock inte före Kinnekulle då! Men nu lottar jag ut 3 st biljetter till Nordiska Trädgårdar i Stockholm 8-11 april, värde 140:- st. WOW! Jag har fria händer att hitta på regler till lotteriet och klart det gäller Skåne! Berätta vilken som är och varför den är din favoritträdgård i Skåne. Har du bild är det bara kul, men inte nödvändigt! Men klart vi gör en SKÅNE special nu! Skicka bilder från skånska trädgårdar till min GMail. Och jo det kan mkt väl vara privatträdgårdar också. Din motivering vill jag dock ha här i bloggen så att alla kan läsa den! Om du skickar bilder, berätta vad det är och gärna vem du är! Vi kör så det ryker till på Söndag! Jess, hur stavas jess på Skånska?
hannu.sarenstrom@gmail.com
Kom just å tänka på när som sädesfälten böja sig för...:)

För första gången:

Tema Skåne på trädgårdsmässan

i Stockholm 8-11 april 2010


Gunnel Carlsson foto: Lena Birgesson

En doftande skånsk äppellund, en skir grön bokhäck, välklippta buxbomsklot, magnolior, tulpaner, knoppande rabarber och en stickig överraskning på hjul!

Det och mycket annat bjuds i den skånska idéträdgården på Trädgårdsmässan i Älvsjö den 8 -11 april 2010. Det är trädgårdsjournalisten Gunnel Carlson som bygger trädgården tillsammans med skånska trädgårdsmästare och elever från Sveriges Lantbruksuniversitet i Alnarp. Allt för att väcka besökarnas längtan till Skåne och locka dem dit.

-Det är premiär för Skåne som tema på Trädgårdsmässan, berättar Gunnel Carlson. Men Skåne är verkligen värt att visa! Medan resten av Sverige har snö kan vi njuta av blommande blåsippor och knoppande träd. Vi bjuder helt enkelt mässbesökarna på en försmak av sol, vår och blomsterprakt!

Utöver den skånska idéträdgården finns också en informationsmonter där besökarna kan hämta den nya skånska trädgårdsbroschyren och även ta del av flera prisvärda reseerbjudanden och tävlingar med fina priser.

Under mässdagarna finns en rad skånska trädgårdspersonligheter i montern. Från en scen i montern intervjuar Gunnel Carlson bland andra: Karin von Schenck, Sparrisgården, Skillinge, Kjell Åberg, Åbergs trädgård, Ystad, Philippe Plönninge, Fredriksdals trädgårdar, Helsingborg, John Taylor, Slottsträdgårdens trädgårdar, Malmö, Peter Englander, Apotekarns trädgård, Simrishamn, Rune Brand, Örtagårdens Plantskola, Vinslöv.

Mer om Skåne på Trädgårdsmässan.

Trädgårdsmässan hålls i Älvsjö mellan den 8–11 april 2010. Öppettider är 9 -18 varje dag. I år deltar cirka 400 utställare. Antalet besökare brukar vara cirka 60 000. Skånes informationsmonter är 21 kvadratmeter och idéträdgården är 77 kvadratmeter. Ett mer utförligt program om vad som händer i Skånes monter så småningom om www.tradgardsmassan.se


I samarbete med;

Lena Birgersson

press officer
Tourism in Skåne AB
Stortorget 9
SE-211 22 Malmö
tel. +46(0)40- 623 97 85
mobil +46(0)768-87 17 14
www.skane.com

12 kommentarer:

Petra B. Keramik+Trädgården sa...

Fin idé, nu vet jag varför många tittade in här på min blogg från trädgårdsriket JUST idag!
Skåne, jååå, här börjar och slutar Sverige, och så klart ...jisses
jösses eller på skånska "va faaa.."
Må gott alla där ute i bloggvärlden

VARMKRAM I SNÖYRAN, pETRA B.

cat sa...

Skåne, Skåne, jag älskar Skåne. Jag har två smultronställen och kan nog inte välja. Bägge är mer eller mindre offentliga trädgårdar. Den ena för att den sprider ett behagligt lugn i mitt sinne och det är Mandelmanns i Rörum. Den andra ligger inte långt ifrån, men har gett mig inspirationen till delar av min egen trädgård och det är Peter Englanders skapelse Apotekarns i Simrishamn.
Bilder är väl i det närmaste överflödigt ;)
Med hopp om en biljett till huvudstaden, Catarina

Leif sa...

Hej Hannu. Jag måste ju säga min trädgård på österlen eftersom jag håller på att anlägga en gammaldags skånsk trädgård med 4 buxbomsfält och en rundel där det varit åker. På min blogg ser man en början då jag lägger in ett foto var månad och nu är det ju januari och snö. Apotekarns i Simrishamn är ju inte dum heller. Jag har ju redan beställt rum i Stockholm till mässan så det vore ju inte dumt med biljetter också.
Leif

Livsnjutaren sa...

Jag bor ju också i Skåne och har flera platser som mina favoriter.
Alnarp är min absoluta favorit, men sen kommer Sofiero, Mandelmanns trädgård, Slottsparken i Malmö är också en fin plats. Ja det finns många...
Apotekarns har jag inte besökt ännu men har haft det i tankarna i flera år nu, i år får det bli av!

Hälsningar från ett snöoväder i Skåne.

Louise sa...

Då bara måste jag lägga en röst på Augustenborgs Botaniska Takträdgård i Malmö - för att man kan göra så mycket mer än vad man tror med ganska enkla medel för att göra tak till spännande biologiska miljöer!

Tant Grön sa...

Skåne, det finns så mycket!
I Ystad, till exempel, finns ett stråk med trädgårdar, mitt i centrum, med sina medeltidsmiljöer.
Det börjar med rabatterna kring den gamla brandstationen som brukar ha ögonbedövande planteringar av sommarblommar, fortsätter med Kafé Bäckahästens trädgård, där man ofta ser gräsänder i den lilla bäcken med en förtjusande bro över. Man passerar en smal gata och kommer ner till Gråbrödraklostret, även det med vackra planteringar av sommarblommor, och en stor damm med diverse fåglar. Och på klostermurarna klättrar förstås höga rosor.
Och sedan till det allra bästa: när man går runt hörnet till klostrets baksida så hittar man en medeltida örtagård, naturligtvis omgiven av buxbomshäckar, en gammaldags kålgård, och som final- bakom runinerna av de ännu äldre klostermurarna-en rosenträdgård!
Jag skickar bilder till din mail på örtagården och den fantastiska rosen Albertine i full blom.

Camilla med Trädgårdsliv & Design sa...

Hahaha... Vet inte om jag får vara med och tävla men YSTADs rosträdgård är min favoirit av många anledningar!!!

Må så gott! Camilla

Spirande grönt sa...

Av affektionsskäl: Alnarpsparken!
Efter att ha spenderat tre år där kommer Alnarpsparken alltid att ha en speciell plats på min trädgårdslista. Här har jag slitit mitt hår vid växtkännedomspluggande, frusit under växtrundor i den skånska vinterblåsten men framför allt njutit av allt det vackra och varit lycklig under magnoliablom.

Rebecca

Rolig blogg förresten:), brukar kika in här ibland.

Marie Lithén sa...

oj, jag är utom tävlan ( har nog redan en biljett) men saknar mina absoluta favoriter här Ulla Molins trädgård, Heidi Palmgrens trädgård, Sofiero, Lilla Toscana alla de ligger väl alla i skåne, mig har de berört och inspirerat starkt?

Kinnekulle gör ju inte det annars hade rösten lagts där:-)

Lotta C sa...

Norrvikens trädgårdar är så vacker. Har aldrig blivit så rörd som jag blev första gången jag var där. Kan inte riktigt förklara varför... Alla träd till höger som är så gamla och välväxta, och trädgårdens damm som växer ihop med havets horisont gör att man känner oändligheten väldigt nära sig tycker jag.

Anna susar in.. sa...

Går det bra med en handelsträdgård?

Jag var i Löddeköpinge och blev förförd av en parkliknande handelsträdgård där..jag svävade där några sköna minuter och njöt så till den milda grad av estetiken av raka linjer och en minst sagt makalöst fin ordning..

Mmm jag bjuder in dig till min blogg här..

http://filipendula.blogg.se/2009/july/for-finsmakare.html

Psst.. du.. kanske ses vi i Kista i mars..då finns jag där..var så säker..

Men till Skåne vore ju härligt att få komma med..:)

Anna susar in.. sa...

Oj...det var visst försent..too bad..