lördag 20 mars 2010

14 dagar från sön till söndagTyp en helt vanlig 2 veckors period i mitt liv började med att jag skulle skotta fram en trädgårdsutställning. Gjorde det lite då och då. prioriterade ju skidbacken, som jag också vurpade i. AJ. Slet sönder ngt i höger axeln, lagom kul att skotta...


Nåväl bara att bita i hop, men flyttkillarna som körde åt mig gnydde inget och hjälpte till att skotta och smälta lossa sakerna ur isen.


Och det var en hel del som satt fast i isen, mycket hittade jag inte...


Men det som blev räckte gott till 100 kvadratmeter till Rum och Trädgård på Kistamässan. Men vad skulle krukorna fyllas med? Kan ju säga att det inte gick direkt så smidigt som jag hade planerat...


Utställningen skulle vara både vacker, lustfylld och botanisk.


Så vem hör man då av sig till, jo just till Göteborgs Botaniska Trädgård.


Och därifrån fick jag med mig en hel hög sköna rariteter... Blir alltid lika sugen på vårlökar när jag är i deras utställningar, ett alpinhus vore ngt att sätta fingrarna i!


Alla har vi olika arbetsplatser, på botan kan det se ut så här. Hur som helst åkte jag ner till GBG från STHLM och hämtade lökar, höll ett föredrag på Kinnekulle, sov lite hemma och åkte tillbaks till STHLM...Vad de jobbar med på botan kan man ju ibland undra, kanske räknar de rutorna i fritillarians kalkblad... 1, 2, 3, 4, 5 ....


Ok Rum och Trädgård öppnade och jag han färdigt... Jag gillar det där med att blanda in känslor, botanik och skönhet... Och utställningen var en hyllning till trädgårdsnörden, alltså den som lever trädgård 7 X 24.


Passade på att fylla år oxå, grattiskort, hyllningar å en god middagskväll med melodifestival blev min, tack tack för kvällen, det vart super.


Fick även ett minnesgrattis där jag promenerar i en Normandisk underbar grästrädgård, ojoj den känslan som just denna trädgårdsupplevelse fyllde mig med...


Och till mig själv gav jag en frikväll med skidåkning i Hammarbybacken mitt i stan. Lite surre men härligt!


Under mässdagarna är det ju bara att finnas till och prata med dem som vill prata.


Byta ut lite växter, typ som hemma fast man städar konstant.


Jag hade gjort 4 olika rum och detta är typ matsalen, syns ju inte eftersom bordet är utanför...


Inte så botansikt men skönt med grönska.


Trädgårdsnörden omger sig med litteratur och växtsamlingar.


Trädgårdsnörden läser växtlistor året runt, sätter små x i kanten på den namn han/hon har i samlingen, jag älskar er.


Ja det är ju sovrummet då... Att sova i sin trädgård. :)


Krokus under glas...


Eftersom jag nog ändå är en trädgårdsnörd vet jag vad vi håller på mer, samlar på allt som är trädgårdsrelaterat... Hm.


Trädgårdsnördar letar snabbt upp olika bra ställen att handla växter på, på Gerbianska kan man lätt, lätta på plånboken...


Jag gillar ju verkligen trädgårdsdeko och tvekar inte att släpa med mig rubbet, men det gäller ju också att ständigt vara på jakt efter nya inslag. Men det är faktiskt ganska svårt att hitta nytt till rimliga priser, sen gäller det ju också att inte sälja av ur lagret. Sorry ni som ville handla...


Iris 'Katharine Hodgkin' en lättodlad vårupplevelse.


Trädgårdslejon med gulkant, ska försöka få till en förgyllning på hela lejonet i vår. Det är enkelt och inte förtvivlat dyrt och bladgulden håller fint ute året om.


Mitt finaste fågelbad... Raja


Från Raja kommer även elefanten och julrosorna kommer från Hessenhof


Det är en kollektion handpollenerade julrosor som alla har den lättodlade orientalis i blodet, hm växtsaften kanske det heter...


Kanske något av det bästa man kan få tag i i Europa, Hans Kramer heter kreatören som mkt väl kan jämföras med vilken modeskapare som helst! Vet inte om han känner så förstås!


Och detta var då trädgårdsnördens trädgårdsrum...


Klart att det skall vara ett kök också! Bästa rummet ju...Hm ja närodlat kanske inte stod högst upp på listan här då, det är ju verkligen fel säsong för det...


Timjanssoppa...


Torsdag till Söndag, sen var det bara att packa i hop. Men grejerna skall vara kvar till Äntligen hemma senare i vår, skönt att slippa släpa dem i snön igen... Stenen kom från Benders.


Ingen rast och ro, vidare på vårturnén, först ut Boxholm, det var nästan publikrekord på Biblioteket och alla var på hett trädgårdshumör.


Övernattade hos Karin som formger mina böcker, hon bor i ett jättevackert hus i Rimforsa och där i från är det inte långt till Kisa och Tolvmannabacken, härligt att kunna breaka ett par timmar i en backe på väg till nytt jobb!


I vårdimman besökte jag akuten i Helsingborg dagen efter att jag hade haft ett galet underbart föredrag i Höganäs, alla var i toppform och jag hade kul på jobbet! Ville få koll på axeln då, inget brutet eller sprucket kunde man konstatera efter 6 timmar, men åkte därifrån utan journal eller remiss, uh! Tycker ju att läkarna kunde tänka på det, annars får man ju börja om igen. Troligen har sen och muskelfästen släppt i axeln och då kan det betyda operation och sjukgymnastik, hoppas inte men har väldigt ont om jag rör på fel sätt! Men det stör ju inte pratet eller skidåkningen, kvällen spenderade jag i Kungsbacka med ett härligt gäng trädgårdsmänniskor, nästan full hus. Tack alla ni som kommer på mina föredrag, ni förgyller mina kvällar, älskar er! =)


En del växter fick följa med hem, svårt att stå emot...


Vackra fyllda julrosor, jag har visserligen många av dem sen tidigare, men men...


Vet bara inte var jag skall plantera dem, har ju fullt av snö ännu.


Men man kan väl säga att det verkar vara dags att packa upp våren nu! =)


En låda med bara pärlhyacinter kan just nu kännas ovanligt exklusivt!


2 veckorsperioden avslutades med ett sista åk i Kinnekullebacken som stänger nu i dag. Tur för mig att jag åkte i solskenet i går, för i dag regnar det och jag skal i väg på jobb om ett tag igen... Men det var galet härligt att åka i den varma vårsolen, ta av sig jacka och mössa å susa ner i backen, lite samma känsla som när man badar naken. Jag vet att det är vår som gäller nu, men har planerat in några dagar i Åre efter Nordiska Trädgårdar och funderar på ett för mig nytt sätt att fira midsommar! Här brukar det ju ändå alltid vara kallt eller regna... Men nu in i duschen och sen ner till Kvänum kök som har trädgårdsdag, kanske ses där! =)

21 kommentarer:

l*eva sa...

Tack Hannu för en rundtur genom *trädgårds- och utförsnördens* UNDERBARA Liv :)
Men mest Tack för bilderna från Kista-mässan!
(bor ju så nära, men Astman sa STOPP)

Dagliljan sa...

Underbar samlarmani! Tack för alla underbara bilder. Måste ta fram och visa mer av mina prylar också, jag gömmer undan och glömmer. Nu när barnen flyttat finns det ju plats :)

Anonym sa...

Det gjorde du bra :)
Väldigt fint, speciellt bordet med boken och växterna. Tänker på Linné.
Nu går det åt rätt håll efter vårdagjämningen.
Ha det bra - hälsn. Eivor

Bianca sa...

Å, vad underbara bilder från "din" mässa! Känslan kryper rakt in i mig genom de härliga bilderna. Önskar jag hade kunnat vara där. Nästa år, kanske?

M/S Design sa...

Det var ett maraton inlägg! kul att få se lite bilder från mässan.
Förstår att det är ett himla jobb med en utställning.
Ha de bra
Mariana

Med fingrarna i (j)orden sa...

Puh vilket tempo! Härligt att det finns nördigare trädgårdsnördar än jag själv. Är lite ledsen för att jag missade ditt föredrag, men jag hoppas det går fler tåg. Du får komma tillbaka när det är grönt så ska du få en privat guidning i omgivningarna.
Eva

Hannu på Kinnekulle sa...

Isch Eva astma verkar inte bra i vårruset...
Hörru dagliljan det lagret vill jag vara med och inventera till min fördel! =)
Kul Eivor, det var precis så jag tänkte också, Linné. :)
Man hinner inte med allt här i livet Bianca, tur är väl det... ;)
Jo du Mariana mkt jobb är det, men roligt också.
Puh, precis Eva. Men så är det väl hos dig med, ny bok igen.. :))

Anonym sa...

Missade mässan totalt. Kanske är jag inte någon treädgårdsnörd... Familjen hade planerat in en vecka i Vemdalen, så skidåkning var det som gällde för mej. Kanon! Skitkul med många backar att välja på och barnen utvecklas snabbt. Snart kommer de att åka ifrån mej...
Nu ligger skidorna nyvallade i källaren för sommarförvaring men vi får väl se om det blir några åk till i Yxbacken ändå.
Nu när snön börjar försvinna så längtar jag efter irisar, pärhyasinter och annat smått och gott i trädgården.
Tack för ett inspirerande inlägg!
Iréne JB

Madame C sa...

Tack! Underbara bilder! Ska du var med på trädgårdsmässan i Älvsjö också. Hoppas det, för dit ska vi. Hade varit kul att se dina rum i verkligenheten! Men först en vecka i Kaprun för skidåkning med familjen! Ja, jag kunde inte låta bli att inflika det där sista;)
Ha det gott,
Charlotta

cat sa...

Åhh, ser ju jättehärligt ut. Hoppas att du gör något liknande på Nordiska Trädgårdar, jag längtar verkligen dit ;)
Ha de
Catarina

Charlotte sa...

Oj, vilka dagar....

En hyllning till trädgårdsnörden... Låter vackert! Brukar beskriva mig som sådan när man träffar på nya människor och de undrar 'vem man är'...

Missade tyvärr utställningen då jag var och åkte skidor i Vemdalen/Björnrike där vi har vårt fjällhus. Har förstått att du också gillar skidåkning, och då förstår du antagligen också mitt dilemma nu när det är som bäst väder i fjällen OCH våren börjar anlända och man allra helst (också) vill vara hemma i trädgården.

Önskar dig en skön vecka!
Norrlandshälsningar
/Charlotte

Birgit sa...

Fina bilder att njuta till från trädgårdsmässan. Är du med på Nordiska trädgårdar också?
Vore kul för dit ska jag åka.
Birgit

Hannu på Kinnekulle sa...

Låter härligt nog med en skidvecka i Vemdalen, helt ok att missa lite trädgårsupplevelser i vintersnön. våren kommer ju ändå.
Hm värst vad alla skidar just nu, men på Nordiska skall jag bara vara besökare i år, skönt.
Välj fjällen Charlotte det skulle jag i alla fall en vecka till!
Är bara besökare på Nordiska i år Birgit.

♥ Hannele sa...

wow!

Marie Lithén sa...

Tack Hannu för underbar rapport, blev en underbar frukoststund tillsammans med den. Känns nästan som att ha varit med på hela resan. Men en liten känsla av att aldrig mer missa en Hannu utställning live har nog infunnit sig...åh

åh vad kan väl vara bättre än dans kring stången i pjäxor i midnattssolensland,-)

Spirande grönt - sa...

Tack för att man fick följa med på denna härliga tvåveckorsresa! Vilken underbar samling av trädgårdsdekorationer du har! Min egen samling är bara i sin linda:)

Ha en fin vecka

Rebecca

Hannu på Kinnekulle sa...

Hmmmm
Man skall aldrig missa Hannu live, jag har också hört det! Midsommar och midnattssol i skidbacken känns klockrent, kollar lite bland folk jag känner och de tittar konstigt på mig! Om jag inte får med mig nåpgra, kan jag hänga mer er då? Klart jag skall sova på mitt rum!
Även jag började med en tom trädgård Rebecka, men det är lite jobb också, så då går det u lite fortare att samla på sig saker.

Marie Lithén sa...

du är alltid, alltid varmt välkommen att hänga med oss ;-)

Scylla sa...

Oj oj, det blev för mycket att kommentera, jag tror jag lägger ner. Men grattis i efterskott!

Hannu på Kinnekulle sa...

Skönt Marie, då bokar jag snart!
Hoppa grattis Scylla, resten ä vi alla nyfikna på...

Scylla sa...

Ha ha, nä det tror jag knappast. Men den vackra vårfägringen gör mig naturligtvis sjuk. Grästrädgården är fantastiskt. Fågelbadet jättefint. Så där, ett kort sammandrag.