tisdag 29 juni 2010

Gryningsliljor...


Nu inleds liljesäsongen i våra trädgårdar och hos mig är det turbanliljor som blommar mest. Till favoriten hör denna praktfulla slovenska liljan.


Den har visat sig vara lättodlad och har nu 4 syänglar, det betyder att jag ska försöka komma i håg och dela på den i höst, till slut om det vill sig kommer de att bilda ett ursnyggt snår.Också en turbanfavorit nästan helt vit men med inslag av gult. En "krollilja" som jag fått i present en gång och den kallas för 'Citron'.


Den pyreneiska gula turbanen hör till en av mina favoriter som ger en fin efterblomning i lunden.


Att den verkar sprida på sig gör inte saken sämre! =)


Fast det så klart vanliga krollilor är underbara de med, samtliga av de här gillar både sol och skugga men mest Kinnekullejord!

7 kommentarer:

Randiga Tråden sa...

Vilken prakt.

Iréne JB sa...

Ska nog försöka få med mej några krolliljor nästa gång jag är hos mor & far. Spanade på dem sist jag var där. Fast eftersom jag inte "orkar" hålla efter liljebaggarna så blir det sällan några blommor hemma hos mej.
Tänk vad lite bilder kan skapa för habegär :)

Anonym sa...

Jag vill så gärna ha krolliljor. De är så fina! Vilka fina bilder.
Marita i Björkhagen

Marie Lithén sa...

super läckra!

Anonym sa...

Har du inga liljebaggar alls, Hannu? Jag har gett upp mina krolliljor pga dessa röda rackare. Har du några hemliga knep?
undrar Heidi

Hannu på Kinnekulle sa...

Tack RT
Tur att det finns bilder Iréne!
Skaffa Marita, livet blir så mkt vackrare då!
Yeah Marie, läckra är de! ;)
Vet du Heidi ser 2-3 liljebaggar per säsong, vet inte var de är! Förmodligen ute i liljeskogarna där ingen klämmer ihjäl dem! =)

Torprosen sa...

Jag vet var de är, liljebaggarna...hos mig....Har alldeles fullt, men jag ger mig inte...älskar liljor..Dina är sååå praktfulla..Torprosen