tisdag 1 juni 2010

Vitbrokigt


Håller på med en ny rabatt vid uteplattsen på baksidan, tänker mig mkt ljusa växter eftersom det fort blir mörkt där. Redan nu har en "häck" av bukettapel 'Eskilstuna' etablerat sig och den har jag tänkt att beskära underifrån så markvegetationen blir synlig.


Vit blomning så klart men också ljusa eller vitbrokiga blad, har valt 2 sorters funkia 'Francee' men vita tunna ytterkanter.


Och 'Patiot' som har mkt mer vitt i bladen, tror att det blir en skön variation och kanske ger det ett slags skimmer.


Jag älskar smultron och använder dem ofta även på gårdsplanen och längs grusgångarna. Den har en fin grönska i bladet och de vackra vita blommorna lyser i grönskan, sen kommer ju smultronen, mums.


Mer vitt som ska få konkurrera med myskmadran i botten är liljekonvaljer, en sort som heter 'Frans Hals' hör till mina favoriter, men den får ett gulbrokigt blad vilket kommer att behövas som variation.


Har ännu inte bestämt mig om cornellerna 'Ivory Halo' ska få vara kvar, känns som att det blir trångt, men bladen är helrätt!Men ja ja jag har en bit kvar å plantera, men det är på gång! =)

18 kommentarer:

Irene sa...

Vihreä ja valkea ovat tyylikäs yhdistelmä. Valkoinen valaisee pimeät paikat. Näyttää hyvältä!
Sain selvää suomen kielestäsi. Ehkä minäkin joku päivä kirjoitan ruotsiksi.

Madde sa...

Åh TACK!!! Här sitter jag och har ångest för vad jag ska plantera in i min rabatt som livar upp utan att behöva blomma, och så visar du mig Ivory Halo. Det var kärlek vid första ögonkastet, och passar på att slänga lite av den till dig som förde oss samman. ;)

Susie på Stjärnarve sa...

....att visst är det vansinnigt kul att planera och fundera på vad man ska sätta för tjusigt i trädgården. Det är nästan lika kul som att plantera växterna!
Din planering ser väldigt tilltalande ut, jag är extremt förtjust i brokbladiga och/eller gula växter som lyser upp mörka hörn.

MiA sa...

Smart och vackert sätt att få ljus i skuggan :) Liljekonvaljer.. mmmm.. underbart!!

Vilken härlig dag du haft på cykel i solen!! Lunch på stranden - vilken höjdare :)) .. medans andra får sitta på kontoret o inte få några slalomben alls - möjligen musarm...

FB? Läste jag som FaceBook, sökte på på Bjurs Berit där men hittar inte. Tänkte jag fel?

Hannu på Kinnekulle sa...

Mia Berit Johansson heter hon ju...

•lotta på solrum• sa...

väldigt vad genomtänkt! kommer nog bli fantasiskt bra!

Möllebacken sa...

Hmm, konstnärlig hurtbulle får jag nu tillägga ;) Du målar så vackert med blommor. Spännande att se hur det blir. Själv fick jag hejda mig idag med min nyfunna rabatt, får nu avvakta och se om de ditflyttade, och nyförvärvade plantorna trivs och passar där. Men man hittar ju alltid ett litet ställe där man kanske skulle....
Ha en bra kväll och glöm inte att stretcha.
/ Pella

M/S Design sa...

Många vackra växter kommer nog bli riktigt snyggt,favorit rabatten i min trädgård går i vitt och grönt den är jag riktigt nöjd med.
Mariana

Hannu på Kinnekulle sa...

Kylla mina nytt pärjän nain myös! =)
Härligt Madde, planera många det blir inte så stora.
Halva nöjet Sussie såg du funkiaplanteringen tidigare från Sthlm?
Dan va underbar Mia och jag har jobbat dygnet runt tidigare i våras...
Tror så med Lotta. :)
Så är det Pella, man hittar alltid...
Verkar som de flesta gillar vitt och grönt M/S

Charlotte sa...

Vitt är fint... Kul att planera och kreera fram en ny rabatt...... Skulle också vilja ha en helt vit hörna någonstans.... Har alldeles för mycket gräsmatta - ska nog hugga in mig en bit på den och göra något trevligare - kanske en vit rabatt.....?

Ha' en bra dag!
/Charlotte

Marie Lithén sa...

blir kanon fint! Älskar!

Madde sa...

Jättebra tips, tack så mycket. Läste att de blir 1-1,5 höga men bredare än så, så hade inte vågat plantera mer än en om du inte sagt till.
Vilken tur man har bloggar att hämta inspiration och kunskap ifrån! :)

Sippan sa...

Psst! Skulle man kunna få en Ramslöksrapport? Är det hög tid nu o hur länge? Älskar den doften o den trolska miljön vid Munkängarna.

Anonym sa...

Åh, det är så fint vitbrokiga blad och vita blommor. Allra helst sådär i lite skimrande skugga! Pia

Anonym sa...

Hej! Det ser jätte fint ut. Har också en bukettapel. Funderar på att sätta en till som insynsskydd. Vet du hur långt man behöver ha emellan dem, så det inte blir för tätt i stället?
Tror du Backtimjan kan vara bra marktäckare under fruktträden? Funderar på att gräva bort gräsmattan och göra ny rabatt. Gör upphöjda rabatter pga av lerjorden.Men man kan ju inte höja upp vid träden.Vill inte lägga sten där heller. Frukten måste ju falla mjukt.
Ha det gott!
Marita i Björkhagen

Kalo sa...

Snygga bilder! Inspirerande.
Karin

Fritt ur hjärtat sa...

Min just nu ouppnåeliga buske/träd skulle passa hos dig.En vitbrokig fläder. Det är så vansinnigt snygga, dessutom har jag drömt om en Fläder sedan vi köpte huset. Måste bara försäkra mig om att den har de kvaliteer en vanlig Fläder har, så det går att ta tillvara blommor och bär.

Hannele på Hisingen sa...

gôrsnyggt

(svärfar säger att hosta är begravningsblommor :(