måndag 6 september 2010

När hittade Du en prärie sist?


Igår körde jag genom Mariestad och hittade till min förvåning en prärie vid vägkanten, hm hur har den kommit dit? Klart att den är planterad men av vem?


Det känns ju trots allt som ett ganska vågat grepp för en stad som Mariestad, men å andra sidan finns ju Dacapo där också. Så det kan nog finnas nya krafter som påverkar stadens grönytor.


Ett av de självklaraste inslagen i en prärie är solhatten, japp precis så här stormtrivs den!


Jag tycker att detta var riktigt roligt att se och väldigt oväntat. Personligen tycker jag att platsen inte är den bästa och att rumsligheten inte riktigt gynnar präriekänslan, men det är ovidkommande vad jag tycket. Jag tycker ju att det är ett toppengrepp, bra Mariestad!Världsparken, okej. Mer om prärier hittar du HÄR. :)

12 kommentarer:

Fundera grönt sa...

Ja, GISSA vem, bland annat som planterat den där (j-a) prärien förra hösten. Med P. Gaunitz off course. Det var skitkul, men tog ju aldrig slut, och tätt tätt tätt planterade vi. Det ska bli så himla kul att se den nu! Jag ska till Mariestad på torsdag.
Nanna

Fundera grönt sa...

Och den ska bli ännu längre! Den kommer att byggas på i två etapper till.

Susie på Stjärnarve sa...

En prärie vid Mariestad, härligt! Kunde helt klart tänka mig att flytta den till min yttertomt. Skulle passa perfekt där!!

MiA sa...

Hmm... jag tycker det ser ängigt ut... hur ser man skillnad på en äng och en prärie?

Fundera grönt sa...

Här skrev jag lite om prärien förra hösten:
http://funderagront.blogspot.com/2009/11/prarieplantering-froinsamling-historisk.html

Jens Svensson Skogstorpet Trädgårdsservice sa...

Prärie synonym till Peter Gaunitz i ordlistan! Häftigt och något jag skulle vilja se i verkligheten!

Sara sa...

Var ligger den. Det står inte på kommunens hemsida var den finns...

Hannu på Kinnekulle sa...

Klart det är Peter som varit där... Mia mest på vilken typ av växter den innehåller... I sig själva mkt lika i atmosfären.
Ja du Jens då blir det att köra till Alnarp för dig, tror den är närmast. Men det finns en trafikplats i närheten av dig, Hässleholm tror jag, "nybygge" som är väldigt prärielikt. Sara om då kör förbi sjukhuset bort mot rondellerna så ligger den på vänstersidan. Lätt att hitta.

Bensimon sa...

I Danmark finnas också en prärieman:

Finn Bruun från anne Stines Stauder (Perenner)

http://www.annestinestauder.dk

Han har bl.a. gjort den stora präriekullen utan för Birkegårdens Haver på Midsjælland.

Peter Gaunitz Landskapsdesign sa...

Hej Hannu! Kul att du har hittat till prärien!

Jag kan hålla med dig om att det inte ser ut att vara den bästa tänkbara platsen för en prärie. Men det beror enbart på att det du ser idag bara är en början. Prärien kommer att sträcka sig över hela fyrvägskorsningen, men vi var tvungna att börja i utkanten för det ska först byggas en rondell i mitten. Totalt blir prärien ca 10 000 kvm stor när den är färdig om så där 6-7 år.

En mer färdig prärie som anlades i Alnarp 2007 finns att beskåda på bloggen Biotope Design http://biotopedesign.blogspot.com/

Peter Gaunitz Landskapsdesign sa...

Jag tittade in på Anne Stines Stauder. Planteringarna på bilderna där är väldigt fina, men någon riktig prärie är det inte. När man blandar växter från Europa och Asien med nordamerikanska prärieväxter kunde man kanske kalla det för en prärieinspirerad plantering eller en vild, naturlik gräsplantering.

Termen prärie bör man spara till planteringar som speglar ekosystemet prärie och där huvuddelen av växterna verkligen är genuina prärieväxter.

http://art-nature-gardenpassion-bensimon.blogspot.com sa...

Ja, frågan är om vi hela taget kan tala om prärie på dessa breddgrader?
Men lade inspirera sig kan man ju altid (eller så skiter man i termer och gör som vill).