onsdag 23 mars 2011

Göteborgs botaniska trädgård
Grönt pris till Botaniskas intendent
Göteborgs botaniska trädgård - 2011-03-23 08:00Henrik Zetterlund, Göteborgs botaniska trädgård, tilldelas Gröna Pennklubbens pris 2011.
Motiveringen lyder
"Henrik Zetterlund hortikulturell intendent på Göteborgs botaniska trädgård. En omtyckt länk mellan den botaniska världen och den publika trädgårdsvärlden, som genom sin öppenhet och sitt innovativa arbete med t.ex. klippträdgården och lökträdgården har bidragit till att göra Göteborgs botaniska trädgård till en nationell och internationell mötesplats för både proffs och amatörer."
Gröna Pennklubben är ett nätverk för trädgårdsjournalister i Sverige. Även förra året gick deras pris delvis till Botaniska trädgården då Svensk kulturväxtdatabas (SKUD) fick priset, en databas som Botaniskas vetenskapliga intendent Björn Aldén varit med att innehållsmässigt ta fram och utveckla.
Priset delas ut 24 mars kl 15 under mässan Nordiska trädgårdar i Stockholm.
Göteborgs botaniska trädgård deltar på mässan som medlem i det nystartade nätverket Society of Swedish Public Parks and Gardens (SSPPG).
SSPPG bildades 2010 på initiativ av förre Sofierochefen Cecilia Liljedahl, och Movium SLU Alnarp.
Syftet med nätverket är att samordna Sveriges publika parker och ge trädgårdskulturen i Sverige ett naturligt forum nationellt och internationellt.
Efter de stora framgångarna för t ex Ulf Nordfjell på Chelsea Flower show är intresset för svensk trädgårdskultur stort i Europa. Nätverket har som uppgift att marknadsföra sig både inom och utanför Sverige för att locka intresserade besökare och turister till våra parker och trädgårdar.
Swedish Society of Public Parks and Gardens har en egen hemsida (www.swedishgardens.se) och har redan deltagit på mässor i bland annat Belgien.
Nätverket består idag av 20 medlemmar; Drottningholm, Gunnebo slott, Enköping, Lund, Linköping, Helsingborg, Millesgården, Prins Eugens Waldemarsudde, Sofiero slott, Fredriksdals trädgårdar, Rosendal, Haga och Ulriksdals slottsparker, Rottneros Park, Ronneby Brunnspark, Skansen, Trädgårdsföreningen i Göteborg, Göteborgs Botaniska trädgård, och Wij trädgårdar.

3 kommentarer:

Alen Trädgård sa...

Åh vad roligt för Henrik, det är han värd:)) Ha det så trevligt på mässan/Monne

Furulunden sa...

Nå har jeg kost meg med Hagebladet hvor du er med. Så mange fine bilder fra hagen din, jeg digger det:)

Susie på Stjärnarve sa...

Ja, den utmärkelsen det är han verkligen värd!