söndag 7 augusti 2011

Grilla


Fortfarande är det högsäsong med grillkött både ute och inne, marknaden är överfylld av färdigkryddat som har en ganska gemensam smak, dessutom har butikerna bestämt att det ska vara tunna skivor kött och de går ju knappt att grilla om man vill ha ett medium kött med god stekyta. 


Därför väljer jag en lite större bit att dela på, finns det en styckavdelning i din butik är det inget problem med att få en större bit. Vänd köttet i lite olja, salta och peppra.


Om du vänder köttet i olja så slipper du skvättande överskott i grillpannan, lite blir det så klart ändå...


Drick ngt gott under tiden.


Grilla köttet på alla sidor, det ger en god smak och ser trevligt ut.


Efterstek köttbiten ( entrecote) i en 175° varm ugn till ca 60° för blodigt, en köttermometer är oväderlig när det gäller helt kött.


Passa på att göra ren pannan under tiden, enklast är att koka upp vatten i pannan som löser upp överskottsfett, aldrig diskmedel i gjutjärn. Men det visste du ju nog...


Enkelt. 


Låt köttet vila ca 10 minuter på en varm plats innan du skär upp det, servera med goda tillbehör och njut av en perfekt grillad entrecote! 

10 kommentarer:

Inger R sa...

Du valde samma vin som vi ser jag.

Hannu på Kinnekulle sa...

Ett trevligt vin, dock inte eko... :)

Iréne JB sa...

Helt kött är gott att grilla. Min favorit är att sticka in vitlökskyftor i entrecoten (eller lammstek), salta och peppra och lägga några rosmarinkvistar och några stänk olivolja på folien för att sedan linda in den helt i folie och lägga bredvid elden/glöden på grillen (eller grillplatsen ute i skogen) och sedan låta ligga drygt en timme. Vänder den någon gång. Sedan är det bara att packa upp och njuta.

Hannu på Kinnekulle sa...

Låter härligt Iréne, typ skönt mys medans man väntar. :)

Iréne JB sa...

Fast de t blir ju inte någon fin grillyta, men man kan dricka en del gott vin medan man väntar :)

Hannu på Kinnekulle sa...

Blir det inte som när man steker i ugnen?

Iréne JB sa...

Jodå, det blir det. Saftigt och gott men inga fina ränder.

Lavendel drömmar sa...

Tack för tipset! Ska prova det nästa gång!!!

Anna-Maria AMJ trädgårdstjänster sa...

Mmm vad gott det ser ut! Är vinet gott?

Anonym sa...

Sååå ska en köttbit hanteras! Endera blir man bjuden på rått eller kremerat kött men det kallas "grillat", inte alls kul. Yo