onsdag 21 september 2011

En efter en...


Sofiero slott och slottsträdgård drabbat av buxbomsdöden
Europas vackraste park har drabbats av den mycket aggressiva svampsjukdom som angriper den skånska ”nationalväxten” buxbom. Stora delar av de prisbelönta trädgårdarna måste saneras och allt växtmaterial grävas upp och ersättas, samt all jord bytas.

I dagsläget är stora delar av lustträdgårdens buxbomshäckar angripna. Angrepp finns också på buxbomshäckarna i rosengången och i jubileumsträdgården samt på de formklippta buxbomsfigurerna runt om i trädgårdarna.

I mitten av augusti upptäcktes skador på häckarna och buxbomssjukan misstänktes genast. För att vara säkra skickades prover till ett laboratorium i Danmark och där konstaterades det att buxbomen drabbats av den fruktade svampsjukdomen cylindrocladium buxicol , eller buxbomsot som den kallas på svenska. Flera kyrkogårdar kämpar också mot svampsjukdomen.

-          Det är en farsot som kan liknas vid almsjukan och självklart tycker vi att det är enormt sorgligt att även Sofiero är drabbat, berättar Annika Malmgren, platschef på Sofiero slott och slottsträdgård.

Kämpar för att minimera skadorna
Kontakt har tagits med experter från bland annat Kew Gardens och Royal Horticultural Society i England, växtlaboratorier i Danmark och SLU i Sverige. Samtliga konstaterar att det inte finns något botemedel mot svampsjukdomen.

-          Just nu kämpar vi för att minimera skadorna så mycket som möjligt. Lustträdgården är avspärrad för besökare sedan mitten av augusti för att förhindra spridning till andra delar av parken och staden.

Angreppet har haft ett mycket snabbt förlopp och måste åtgärdas akut. Hanteringen är arbetskrävande och komplicerad då allt växtmaterial måste grävas upp och brännas samt all jord bytas ut, då svampsporer annars kan överleva där i flera år och därmed också spridas.

Tillägg svampen överlever i förmultnande blad, och om man tillsätter förmultningsmedel borde väl svampen till slut vara svältfödd, dok är det meningslöst att återplantera buxbom, se det som en möjlighet att slippa klipphelvetet! Min trädgård är också drabbad.

3 kommentarer:

Alen Trädgård sa...

Ett jäkla otyg!!! Jag hade planer på att utöka min lilla buxbomshäck men då jag för ett tag sedan läste om denna svampsjukdom på din blogg har jag avstått, får tänka om här - vet då katten vad man ska ta i stället. Kanske ska satsa på Berberis thunbergii 'Tiny Gold' som jag har tagit en del sticklingar på:)) Ha det gott/Monne

Berit sa...

Det är sorgligt och trist detta med buxbomssoten:( Och vilket jobb sen att kunna bruka samma jord igen...Usch. Tänker på dina buxbommar och förstår att du har en himla massa jobb framför dig.

Birgitta Kjörck sa...

Ja, sorgligt är ordet. Men det är väl som du säger bäst att fokusera på mindre klipp!!