måndag 7 november 2011

Va fan nu får de väl ta sig samman!


Nya kontrollavgifter hotar den ekologiska odlingen

Odlingen av ekologiska grönsaker i vårt land hotas nu av nya kontrollavgifter för svenska fröfirmor. Redan idag är efterfrågan större än utbudet när det gäller ekologiska livsmedel och nu finns det risk att utbudet minskar ytterligare. Jordbruksverket har i sommar beslutat att tredubbla kontrollavgifterna för landets fröfirmor, något som slår mycket hårt mot de småskaliga fröföretagen som saluför ekologiska fröer avsedda för småskalig odling.
– Jag kommer att få en avgiftshöjning för kontroll från ca 50 000 kr årligen, till ca 150 000 kr. Det innebär att vi får kontrollkostnader som är 5-15 gånger högre än kollegor i övriga EU, säger Leif Lindblom från Lindbloms fröer i Kivik.
Leif Lindblom är mycket upprörd över att Jordbruksverket tagit beslut om dessa avgifter utan att han och andra mindre fröhandlare har fått möjlighet att yttra sig. De nya avgifterna kommer att drabba i första hand de små fröhandlarna som t ex. Olssons Frö, Runåbergs Fröer och Weibulls Horto. Ingen av dessa fröföretag fick möjlighet att lämna remissvar till förslaget. Istället använde Jordbruksverket Nelson Garden som remissinstans. Nelson Garden, som har halva den svenska marknaden på köksväxtfröer, har sedan 2006 låtit packa sina fröer i Lettland för att slippa kontrollavgifter och de hade inget att invända mot de nya, höjda avgifterna.
Även förra hösten stred de svenska fröföretagen mot Jordbruksverket. Den gången handlade det om nya höga avgifter för att få registrera sorter. Orsaken till avgifterna var ett nytt EU-direktiv men Sverige hade beslutat om betydligt högre avgifter än de flesta länder i Europa. Efter att Jordbruksverket fick in över 600 remissvar från fröfirmor och odlare beslöt man sig den gången för att sänka avgifterna för fröfirmorna.
Men även om dessa registreringsavgifter har sänkts något har de små fröfirmorna fortfarande en svår situation. Dessa firmor har ett stort utbud av sorter och säljer inte så mycket av varje sort. Genom sitt utbud bidrar de till att bevara biologisk mångfald och de ger de svenska ekologiska småskaliga yrkesodlarna ett rikt utbud av sorter som berikar den svenska grönsaksmarknaden. Genom att dessa firmor nu får ytterligare avgifter finns det en stor risk att flera av dem lägger ned sin verksamhet, något som kommer att minska konkurrenskraften för de ekologiska odlarna och ytterligare begränsa vårt utbud av ekologiska grönsaker.

För FOBO (Förbundet för organisk-biologisk odling)


Ställ dig upp och protestera!

16 kommentarer:

Marie Lithén sa...

Ja vad fan är detta för tok! Vad gör vi? vart skriver vi?

Alen Trädgård sa...

För djävligt!

Kerstin sa...

Ja, var kan man protestera mot denna idioti? Vad håller dom på med egentligen?

Helena sa...

Dåligt!

Skaffaren sa...

Vi får bilda en svart marknad och odla illegalt för att bevara mångfalden. Man tycker ju att det borde vara en kontrollavgift även på
Jordbruksverkets enfald.

Bettina Bäck sa...

Här hittar ni ett protestbrev att planka, bara att mejla bums.

http://alltomtradgard.bon.basefarm.net/forum/view-thread.xml?thread_id=852911&forum_id=13

Hannu på Kinnekulle sa...

Toppen å tack Bettina, ni andra fattar! :)

billan sa...

Va faan....Plankar och mailar!!!!

samson sa...

otroligt dumt//maggan

Ranunkel i rabatten sa...

Men så kontraproduktivt. Jag trodde det var meningen att vi skulle satsa på det hållbara. Herregud så dumt. // Anna

Anonym sa...

Nelsons Garden jobbar visst på att få monopol på fröhandeln:( Yo

Susie på Stjärnarve sa...

Det är klart att man MÅSTE protestera! Alltså plankar jag direkt och skickar in...

Tand Linda sa...

Det är hemskt ogenomtänkt av jordbruksverket (i bästa fall), man kan ju inte riktigt låta bli att fundera över vilka marknadskrafter som styr detta....

Konsumentmakt sa...

Jag kommer aldrig mer köpa fröer från Nelson!

martina.linnea sa...

Skickat iväg mitt mail till jordbruksverket@jordbruksverket.se! Mer info om det hela finns också i facebookgruppen "Biologisk Mångfald åsidosatt av Jordbruksverket?"

Lisa sa...

SUCK ! Jag bliiir så trött !!! Inte nog med dumma beslut ifjol, under Året för Biologisk mångfald till på köpet. Och så nu detta....jag länkar hit och till Fobo så fler upptäcker det. Länken till AoT ovan funkar inte. Men martina.linnea har ju mailadressen där, tack !
Lisa/Lisas trädgård