söndag 27 februari 2011

Våren är i Göteborg


En tidig vårsäsong startade i veckan nere på Trädgårdsföreningen i Gbg, det var kallt, rått och blåsigt i luften vilket jag tycker är perfekt utställningsväder, i alla fall om man ska ge en varm känsla av spirande vår i skyddad miljö.


Som alltid är det mkt jobb med att ställa i ordning och få att stämma, mkt tunga lyft och släp är det också. Ja ja...


För att få en sluten känsla och rumslighet grävde vi upp de stora avenbokshäckarna som ända skulle flyttas, efter en månad inomhus hade de ännu inte grönskat vilket jag hade hoppats på men nu syns det gröna ämnen i knopparna.


Och växter, växter och växter över allt och detta är ju en snödroppsutställning så då är det så klart några tusen snödroppar som gäller!



Jag lånade in vuxna kejsarolvon från parken och de stor med värmemattor och täckta av duk i flera dagar innan de kunde grävas upp, detta är en av mina favoritbuskar i den tidiga våren men jag har inga själv, märkligt.


Spöklika men vackra former på väg in i växthusets mittskepp.


Det var lite meck med att få in buskarna genom dörren och dessutom att få ner dem i lådorna de skulle stå i, vi gjorde helt enkelt så att vi trädde de bottenlösa lådorna över buskarna som en krage så vi slapp att lyfta det jättetunga rotklumparna.


Och efter ett tag börjar sakerna falla på plats, 2 vackra kejsarolvon välkomnar besökaren in med sin söta honungsdoft.


En vit underplantering av julrosor, snöklockor och snödroppar i mkt gamla löv.


Det dumma med utställningar är att man ganska snart börjar att fundera på var jag skall göra en liknande plantering hemma...


Det som med all säkerhet kommer att finnas kvar i våra trädgårdar i alla tider är just snödroppar och ofta hittar man förvildade kolonier vid gamla ödetorp och stugor.


Och detta tog jag fasta på och gjorde en variant av en ruinträdgård med övergivna trädgårdsaccesoarer som genom åren sjunkt ner i den mjuka mossan och täckts av trädens förfall.


Och i mina trädgårdslager är det ganska fullt upp med rätt slags prylar för ruinkänslor...


En snödroppsutställning måste givetvis innehålla rariteter och från Botan lånade vi in dessa småttingar. Galtanhus Koenenianus


Galanthus Fosteri


Men det är inte bara små snödroppar som blir rariteter, det handlar lika mkt om de gröna märkena och då måste man oftast lyfta på blomman för att se dem. Ett gäng turkiska Elwesii. snödroppshybdrider visar upp en stor variation.


Märken på de yttre kalkbladen eller snarare tunna ränder.


Lite bullig och nästan klotformad i blomman.


Ett perfekt upp och nervänt hjärta.


Litet hjärta med stor grön bas.


Bredare hjärta med mindre bas.


Oformligt hjärta och mkt bas.


Och nästan helt grön på de inre kalkbladen.


En särkilt vacker blomform.


Hur som är det ju bara snödroppar, en underbar vårbärare som blommar i tiden när isen fortfarande finns kvar och vilket natt som helst kommer kalla köldbakslag och bråkar med snödropparna. Utställningen pågår till på Söndag den 6 mars nästa vecka, så passa på.

tisdag 22 februari 2011

Göteborg laddar...



På kördag börjar det och imorgon åker jag till Göteborg och börjar bygga, ska bli så kul. Allvarligt det är en ganska kool känsla att veta att stan är tapetserat med sitt namn, vadå hybris... Så var det i Helsingborg ett år när jag hade en stor utställning på Sofiero, det rockade fett i hjärtat då med. Alltså lite som at Rolling Stones kommer till stan...
Bilden fick jag av Nanna Bylund som har superfina bloggen fundera grönt

måndag 21 februari 2011

Trädgårdsjobbar



Det känns ovant att kastas in i trädgårdsbranschen igen efter några underbara skidveckor men inget att göra dags att fixa det sista inför snödroppar i Gbg och grönsaksmat på Kistamässan, ett gäng föredrag behöver också uppdateras och under tiden tänker jag på skidåkning, jag fokuserar framför allt!

söndag 20 februari 2011

Idag Sunne



Igår kväll var jag på festligheter halvvägs till Karlstad och bestämde mig för att fortsätta upp till Sunne för att köra i en lite större backe, vädret var galet härligt i och för sig kallt i början men det gav med sig. Det var inte särskilt mycket folk så det gick att köra på ganska fort och jag fick verkligen testa mina stålkanter fullt ut, det är en ny upplevelse som jag önskar att jag hade hittat förut, alltså stålkanten. Och det bästa med mina nya skidor är ett de också är hårda och plöjer rakt igenom snövallar och småhögar, det gjorde inte mina tidigare skidor. De vobblade i backen så fort det blev ojämt.


Sunne har några nerfarter mellan blått och svart och jag hängde mest i den vänstra backen, ganska bra branter med mkt carving yta emellan att hålla hög fart på och det är ju farten som jag gillar. I och för sig var backen ganska fylld av nybörjardanskar. Men jag har ju också varit nybörjare i den backen så kan inte gnälla och det är ju ganska skönt att slippa känna sig sämst när man blåser förbi dem!


På hemvägen insåg jag att det var fel dag jag valde för skidäventyret, hela Västsverige var på hemväg från sportlovet och det gav många bilköer och galna omkörningar. Så var det förra söndagen med när jag körde hem från Åre, jag som brukar ha koll satte mig 2 söndagar i rad på inlandsvägen. HUGA!


Eftersom det var en härlig soldag så straffade det sig på slutet med en låg solnedgång i väster/hemläge, jag hade tur och tackade min lyckliga stjärna att jag hade mina nya skidglasögon med mig. De är nämligen utrustade med ett bästa uv filter och med dem på kan jag grina solen rakt i fejan, visserligen ser jag inget eftersom glasögonen inte får plats där inne men det får de ju inte i backen heller och oftast går det ju bra där även om jag inte ser...

lördag 19 februari 2011

Inte stor...



Kinnekullebacken är inte stor men ändå har jag lyckats spendera fem underbara soltimmar i den idag, upp och ner på nya skidorna. Det är just vad jag kallar skidlycka, men tror att jag kör ngn stans i morgon, vill testa ngt större. :)

fredag 18 februari 2011

Igår/idag



Igår var jag i Gbg och fixade med snödroppsutställningen på Trädgårdsföreningen och då passade jag på att slinka förbi Skistore och beställde skidor, jag stötte på en kille som engagerade sig och lyssnade på hur jag åkte och upplevde min åkning, han gav några förslag och till slut efter lite vackel hit och dit tog jag hans förslag. Med mina första skidor har jag haft mkt fart men haft svårt att komma upp på kanten, troligen för att de var lite för mjuka och kanske nybörjaranpassade. Så när killen i butiken föreslog hårda skidor som hanterar is och plöjer rakt genom snövallar lystrade jag, (jag har haft mkt problem med snövallar) och idag då var det dags att pröva. Mina första åk var väl sådär då, skrattade lite åt mig själv och typ konstaterade att jag hade snyggare skidor än förut och i övrigt same same... Men sen så hände det, jag vet inte vad men det var som att skidorna läste min tanke och gjorde vad jag ville, jag har stått på kant i branter och sluttningar och jag skulle bara åka 2 timmar men det blev fem lyckliga timmar i backen. Jag önskar att jag hade kommit på detta lite tidigare på säsongen men jag är glad för nu med. Men å andra sida nu kommer allt att bli bättre varje gång och efter en dag på kanten står nu osso bucon på spisen å puttrar, kommer att bli galet gott i kväll med, heljnut då! :)

Nyhet!

Goda nyheter på denna länk. :)

onsdag 16 februari 2011

Isande snötider...



Oj oj nu har jag packat bilen full av ISKALLA trädgårsskatter, i morgon bär det av till Göteborg och första förberedelserna inför snödroppsutställningen nästa vecka. Ett härligt och våghalsigt utställningskort, tänk om dropparna har frusit fast i snön. Det skulle kännas tungt...

tisdag 15 februari 2011

Same same no win...



Förra året lös en gnistrande solnedgång in i mitt arbetsrum, jag njöt av ljuset och den vackra snön.


Idag är snön lite fulare och solnedgången mörkare, tänk att det händer så mycket på bara ett år. Uh, jag är trött och lite feberyr och rödvinstoddyrr. ;)

måndag 14 februari 2011