lördag 25 februari 2012

LCHF gör sommarbaket nyttigt...


Kanske har du redan sett Baka med LCHF av Mariann Andersson, foto av Martin Skredsvik. 
Plötsligt känns det som att det är okej att äta kakor, bakelser och tårtor. Det känns skönt inför sommarsäsongen med saft och bullar i bersåerna. Jag själv lever inte efter någon diet men försöker minimera socker och vitt bröd i den utsträckningen det går utan att livet ska bli genomtrist. Pasta och potatis har också fått sig en släng av minimeringen och det blir mer rostade morötter, rödbetor och palsternackor som drygar ut den goda potatisen. Med enkla medel kan man ganska snabbt ändra styrfarten och få viktkontroll igen, dock varierar behoven så klart. Jag som lever i ett singelhushåll har inga större problem att utesluta eller tillsätta efter behov och lust. Men Mariann Andersson lever med familj och har tagit ett rejält grepp om sockerbaket och förvandlat det till nästan nyttigt utan att för den delen fyllt kakorna med råkost. 


Frestande chokladsnurror. Socker och vetemjöl är ersatt med kokosnötsmjöl och naturligt framtagna sötningsmedel som sukrin. Kokosnötsmjöl innehåller lite kolhydrater i jämförelse med vetemjöl och är fiberrikt, dock smakar det inte kokosnöt om sockerkakan, utan vill du det måste du tillföra kokosflingor.  


Cupcake till alla. Jag gillar verkligen om några i hushållet behöver hålla igen så utesluts inte godsakerna för den delen, barn och vänner är fortfarande välkomna på kakkalas och att man som dietare också kan vara med och njuta. 


Det kan vara värt att nämnas att vanligt socker har en konserverande egenskap vilket går förlorat med sötningsmedel, dock går kakorna så klart att frysas in eller ännu bättre, det känns inte onyttigt om de tar slut direkt. Så nu blir det en sväng till hälsokosten och inhandla sötrix, stevia, mandelmjöl och kokosnötsmjöl till vårens sköna provbak. Men så klart att har man ett sockersug så krävs det nog en smakvaneomställning, men det kan inte vara värre än när man slutade ha socker i kaffet och lärde sig hur gott kaffet egentligen var.


Snygga bilder och sköna recept räddar nog min kaksommar, midsommartårtan känns också given.

5 kommentarer:

Hannele på Hisingen sa...

Baka är baka och LCHF är LCHF... många av dessa recept innehåller konstjorda sötningsmedel, rå mat är mer intressant, raw food. Du behöver inte köpa mandelmjöl, kan ju mala mandel själv..

Hanneles dotters recept sa...

Dottern gjorde härliga tårtor av torkad frukt, helt gluten- och laktosfri. Botten gjord av färska fikon, dadlar, banan, äpplen, äkta vaniljstång, frysta blåbär, avocado, jordgubbar, vindruvor och mandelgrädde (mandel och honung). Dekorerad med exotisk frukt. Inget socker, inget konstgjort! Passar även veganer...

Hannele sa...

Chokladbollar (istället för småkakor) gjorda på dadelmassa, kakao, paranötter och mandlar, lite sött utan socker.

Backtobasic sa...

Föredrar äkta vara och inget kollijoks ! Ta en mindre bit istället och inte så ofta !

Hannu på Langeland sa...

LCHF får bara innehålla naturliga sötningsmedel och det mesta kommer från melon och päron. Visst det finns många metoder, jag förstår inte vad som utesluter det ena mot det andra, gott lät det dock.