torsdag 23 februari 2012

Prinsessyra


Sofiero hyllar den nya prinsessan med ny lekplats i slottsparken
På Sofiero slott i Skåne är glädjeyran total. Från slottet vajar den blågula fanan till vår nya prinsessas ära. Välkommen till världen och gratulationer till kronprinsessan Victoria och prins Daniel!

Sofiero inviger ny lekplats – till den nya lilla kungliga familjens ära
Det blir en händelserik vår på Sofiero. I det tidigare kungliga sommarslottet, där prinsessans anfäder tillbringade sina somrar, invigs i år Barnens Sofiero - alla barns eget paradis i den kungliga slottsparken.
-          Barnens Sofiero invigs när vårblomningen är som vackrast i de kungliga rabatterna. Satsningen var Helsingborgs stads hyllning till kronprinsessan Victoria och prins Daniel i samband med bröllopet. Självklart med tanke på kommande prinsar och prinsessor, säger Annika Malmgren, platschef på Sofiero.
Från den 5 maj kan alla barn komma till Sofiero för att t ex klä ut sig, lyssna på sagor och leka på kungligt vis. Barnens Sofiero anläggs på samma plats och i samma lekstugor som  prinsar och prinsessor lekte i för hundra år sedan. Barnens Sofiero av idag har även ett äventyrstorn och drakrutschkana med den magiska trollskogen intill. Barnens Sofiero blir en plats där barn kan ge sig hän åt sin fantasi samtidigt som de lär sig om växter, djur och historia.

Vi hoppas att även riktiga små prinsessor (och kanske prinsar?) ska ha glädje av Barnens Sofiero.

7 kommentarer:

♥ mormor Hannele på Hisingen sa...

Trevligt :)

stig sa...

Vore på sin plats att man tog till vara på Sofiero slotts historia och hedrade den kvinna i familjen som tillbringat mest tid på detta slott och i dess trädgård, Drottning Louise, Estelle Bernadotte och ev syskon lär knappast tillbringa någon tid på detta slott mer än snabba visiter. Man upphör aldrig förvånas över hur det kan bli när dom historielösa bestämmer!

Hannele på Hisingen sa...

Stig glömde drottning Margareta som anlade Sofieros trädgård, finns många spår av henne ännu.

stig sa...

Hannele glömde att Gustaf VI Adolfs första hustru Margareta blev kronprinsessa, INTE drottning!
Margareta har både minnesplakett och rabatter uppkallade efter sig!
Mitt inlägg var en reaktion mot hur man idag rycks med i en rojalistisk yra utan att tänka 2 ggr. Helsingborgs stad som äger slottet idag och ordnar div jippon där borde ta tilvara slottets fantastiska historia först och hedra den kvinna i familjen Bernadotte som levt längst där och verkat i trädgården, vår älskade Drottning Louise! Märkligt att uppmärksamma en medlem av familjen som knappast kommer tillbringa någon tid på ett slott som en gång var kungligt, mer än på snabba visiter i framtiden!

Hannele sa...

och?!?

♥ Hannele på Hisingen sa...

P.S.
jag har kronprinsessa Margaretas trädgårdsbok från 1917, fina bilder och fina råd hon ger.

stig sa...

Och jag har Kronprinsessans båda trädgårdsböcker "Vår trädgård på Sofiero" och "från Blomstergården", och även gjort 2 utställningar om henne, bl.a 2005 i samband med 100 årsminnet av hennes ankomst till Sverige i samband med giftermålet med dåvarande prins Gustaf Adolf.