lördag 25 februari 2012

Vårpyssel...


I höstas ställde jag ner palargonerna för vinterförvaring, det brukar jag inte göra men ville ha fina vinterfönster och då är pelargoner inget att räkna med. Så ner i matkällaren åkte det, jag vattnade dem väl innan och har inte vattnat på hela vintern och nu i vårsolen lockades jag att plocka fram dem för drivning igen. Mina sommarfönster är riktiga pelargonfönster och det passar inte riktigt med något annat i dem. Mårbackor blir finast här.


Men så klart att det inte är en fullt så munter syn när man plockar fram dem ur matkällarens svala mörker.


Men det är ju bara att klippa bort eländet och börja kruka om med ny jord.


Solen lös och det var nästan varmt på terassen så det fick bli utomhus, gott att slippa jordspillet inne. Jag använder alltid vanlig u-jord till mina pelargoner, enligt odlarproffsen är det den bästa jord som de också använder. 


Det gick fort att fixa till dem, in och vattna genom och sedan ut i ett soligt fönster, här i arbetsrummet. Om den tid kommer de spira med nya blad och säkert blommar det lagom tills vi får sommarkänning. Men så klart man kan absolut köpa nya och ett par hade dukat under så det blir ett inköp så klart, men faktiskt jag kommer att miljöbelasta 12 st pelargoner mindre i år. 


Passade också på att byta jorden för terassrosorna, de har stått där hela vintern och såg jättefina ut, kanske skulle jag ta in dem för drivning...


Även rosorna som jag planterade i storkrukorna förra året så väl levande ut, även krukorna överlevde vintern ute.


Och så gjorde även salviorna på terassen, alla ser fina ut och krukorna är hela, dock såg rosmarinen mindre glad ut. Snacka om skön dag skidåkning och pelargonplantering på samma dag, kan inte bli så mycket bättre. Jo bara mobilbilder...

11 kommentarer:

kråkspark sa...

Visst är det härlig när ljuset kommer tillbaka och man för börja med vårstöket! I norrland får man vänta ett tag till. Men vi har ljust och fint och dessutom skidföre.

Hannu på Kinnekulle sa...

Allt är lite bättre i Norrland verkar det som. :)

Alen Trädgård sa...

Härligt Hannu, nu blir det vackert i dina fönster när pelargonerna sätter fart:)) Själva har vi börjat att försöka att utrota Vinca på ett ställe som ska grusas, ett jäkla jobb får jag säga men det blir nog bra när det är klart:) Ha det gott/Monne

The Rosegarden in Malevik sa...

Hej Duktiga Hannu
Du har då legat i idag :)
men visst är det skönt,,,,,,,,det blir en tidig vår i år :)
å missa nu inte.....

B
L
O
G
G
P
A
R
T
Y
T

fortsätter.......
redan 81 fina bloggar...
de e kul att vara med :)
VÄLKOMMEN
Håkan

M/S Design sa...

Det är lite pyssel när man tar fram dom.
Det verkar vara snöfritt och vårkänning hos dej.
Mariana

Randi sa...

Visst är det härligt att vi äntligen kan ta itu med trädgården. Just nu är det spännande att fixa krukorna - vårens första tecken.
Må så gott!
Randi

Susie på Stjärnarve sa...

Här också haft vårkänning, först genom att plantera om alla mina krukväxter i fredags och sen igår genom att se - och fota - årets första vintergäck. Underbart!

May Kay sa...

Hej Hannu,
jag gjorde likadant igår men hade dumt nog tagit pelargonerna till stan från den svala och mörka stugan.Det var inte mycket kvar av mina Appleblossom Rosebuds och Mårbackor eftersom de stått hela vintern på fönsterbrädan i ljust och varmt. Mest ruttna stjälkar utan rötter. Suck. Borde ha vetat bättre. Det blir nya sådana om kvarlevorna inte visar sig ha tillräckligt med energi.

Tack för din fin blogg, har även alla dina böcker.

May Kay

♥ Hannele på Hisingen sa...

min mamma klipper inte, hennes pelargon är nästan 2 meter, högre än hon...

Hannu på Kinnekulle sa...

Ja nu är det vårkänning även om det blev lite skidbacke i dag med, nu det bästa av 2 världar. Älskar 2 m höga pelargoner. :)

Hannele sa...

P.S.
min mor bor i vanlig varm lägenhet och hennes höga pelargon blommar fantastiskt, en rea-planta...