tisdag 28 februari 2012

Vårrekord nu...


Hasselhängen på Kinnekulle, min trädgård ligger i en västersluttning så vårsolen kommer inte åt riktigt att steka, men mogna hängen och bladskott berättar att våren är redo...


Sveriges lantbruksuniversitet, SLU
Vårtecken tidigare än för 100 år sedan!
Sveriges lantbruksuniversitet, SLU - 2012-02-27 14:27
De första blommande vårtecknen har siktats i Östergötlands län. Det är betydligt tidigare än förra året, och betydligt tidigare än när de brukade börja blomma för ett sekel sedan. Nu vill forskare få hjälp av frivilliga att dokumentera naturens kalender för att se hur växterna påverkas av klimatförändringen.
– Jag brukar hålla koll på vårtecknen, berättar Hans Tisell i Linköping, som rapporterade in blommande hassel till webbplatsen www.blommar.nu på söndagen.
I år har vårblomningen kommit i gång ungefär tre veckor tidigare än vad som var vanligt för ett sekel sedan. Det berättar Kjell Bolmgren vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, samordnare för Svenska fenologinätverket, ett stort antal frivilliga så kallade fenologiväktare som följer förändringar i naturens kalender.
Klimatförändringens tydligaste effekt i naturen är att naturens kalender förändras. Blomningen och lövsprickningen på våren kommer tidigare medan höstens lövfällning i många fall kommer senare. Nu vill nätverket dokumentera när blomning, lövsprickning, fruktmognad och höstlöv visar sig för några av våra vanligaste växter.
– Genom att jämföra nutida observationer med hur det såg ut för hundra år sedan kan vi mäta hur olika arter påverkas, säger Kjell Bolmgren. Detta kommer i sin tur att vara viktig kunskap för skogs- och jordbruk liksom för natur- och miljövård, pollenallergiker och forskare.
Mellan 1873 och 1926 gjordes sådana här observationer på över 350 platser i landet. De ingick i ett observationsnätverk under ledning av dåvarande SMHI och flera av de som bor på de gårdar som då ingick har anslutit sig till det nutida nätverket.
– Tack vare dessa historiska data har vi något att jämföra med och kan se hur olika växter påverkas av ett förändrat klimat, berättar Ola Langvall vid SLU som lett digitaliseringen av den historiska databasen.
För att de nutida observationerna ska representera skillnader mellan olika delar av landet måste de professionella observationerna kompletteras med frivilliga insatser. Allmänheten bjuds därför in att delta i detta nätverk.
– Vi vet att många redan gör observationer av vårtecken och vi hoppas därför att det ska finnas ett stort intresse att delta i nätverket, säger Kjell Bolmgren. Genom att göra observationerna på samma sätt och rapportera dem till den gemensamma databasen på www.blommar.nu får dessa observationer mycket stort värde.

2 kommentarer:

M/S Design sa...

Det går inte att komma till www.blommar.nu ´s sida.

Hannu på Langeland sa...

Kanske var den inte i gång förut, nu funkar det via länkarna.