söndag 18 november 2012

Vänerguld i november


Vad kan vara bättre en novemberdag än att pigga upp
sig med en löjromsresa, igår åkte jag med på en resa arrangerad 


Det började bra med en stärkande lunch ute på Spiken, vi fick
nystekt abborre men en skön sås med löjrom, allt från Vänern
förutom det gröna så klart.  


Sen var det dags att ge sig av ut i den bistra verkligheten, men vi hade 
tur det vare sig regnade eller blåste, i bakgrunden skymtar Läckö Slott
och fikebåten Dyning tog oss långt ut på sjön.


Jag har sett Kinnekulle många gånger från sjösidan
men blir ändå alltid lite impad och hemkär av att se den igen.
Vi fick se var man fiskade siken, vi såg havsörnar och fiskmåsar
men vi han inte dra upp näten... 


men det hade så klart fiskarna redan gjort och väl i 
hamn igen fick vi se hur det går till att klämma löjrom, vi
var ett gäng matskribenter och de som ville fick så klart klämma
löjrom med, jag prövade men var väl ingen snabb stjärna på det. 


Efter att man klämt löjrommen sköljs den tre till fyra ånger och
det är viktigt att behålla kylan och att den inte är i vatten för länge. 
Och det jag hade förväntat mig vara någon slags maskinell verksamhet var
100% hantverk, med tanke på hur många ton som hanteras per år
blir jag imponerad. 


Efter sista sköljningen silas eventuella rester bort, jag frågade
lite dumt var man köper den snygga löjrommssilen, på IKEA sade dom! Ja ja...


Efter att löjrommen silats ren från hinnor, fjäll och 
andra rester får den hänga och rinna av i 2 dygn. Dum som jag
var tyckte jag att silpåsarna var snygga och undrade om dem med, det 
var gardiner som sytts om och just dessa hade gått i arv i flera generationer.


När löjrommen hängt saltas den och man vet att
löjrommen är färdighängd och tillräckligt torr om det 
låter som kall snö när man drar sleven i den, det gäller
att vara försiktig hela tiden så att rommen inte spricker, fingertopps
-känsla och gediget hantverk hela tiden. Ljrommen paketeras för
hand och levereras till butiker och restauranger och naturligtvis
säljs den på plats med. Vi fick smaka den nysaltade löjrommen och
jag måste säga att det var otroligt gott och jag åker garanterat tillbaka
när det är julmarknad på Spiken och köper helgernas rom där.


Det fiskas stora mängder siklöja under 2 månader då den
är lovlig och tyvärr blir det väldigt mycket rester kvar
som går till spillo, men det pågår projekt om att ta till vara
på siken och göra den till fiskburgare och kräftbete. En filémaskin är 
eftersökt och då kan siklöjan paketeras och säljas till storkök som färsk 
eller fryst fisk, stekt siklöja är toppengott!


När vi var klara och åkte tillbaka till Lidköping 
stod fiskarna kvar på kajen och skakade nät till 
morgondagens klämning, jag skall inte säga att jag
avundas dem i jobbet men blir berörd av deras verklighet 
att i alla väder ta hand om Vänerguldet. Kvällen avslutade vi med
en middag på Pirum i Lidköping, gissa om vi fick smaka på Vänern då och
drycker från Qvänum Mat & Malt, allt gott så klart. I framtiden
kommer det med all sannolikhet arrangeras löjromsresor och vad kan vara med 
uppiggande i november än att ge sig av ut på Vänern och fiska guld? 

13 kommentarer:

Anonym sa...

Rökt siklöja är en delikatess, att kasera "resterna" är hopplöst illa. Rökt skulle den passa på julbord också.

Meta sa...

Vilken kul resa det skulle jag vilja göra.
Men jag var till Borås jag det var kul det med.
Spiken har jag varit till där var härligt tyckte jag,i alla fall på sommaren.
Kika in på Blommorochsantmedkoloni.blogspot.com så får du se vad jag gör.
Ha det bra Meta

Iréne JB sa...

Så kul! Alltid inspirerande att få se ett hantverk. Och i år är november ganska varm (åtminstone här) och slipper man regn & blåst låter det som en jättehärlig utflykt! Löjromsresa kanske ska skrivas upp på listan "att någon gång göra".

Sommarträdgården sa...

spännande att vara med på hela matresan,från hav till bord och ibland får man svar på tal:)

Backtobasic sa...

Vilken lyxmat !!

Hannele på Hisingen sa...

Häftigt!

jag får fråga svärsonen om jag får åka på en tur

Kinna Jonsson sa...

Verkligen trevligt att träffa dig och se vem du är bakom de otroligt fina böckerna. Snyggt inlägg!

Hannu på Langeland sa...

Löjrom från Vänern kommer bli det nya svarta förr eller senare, passa på nu när den är tillgänglig!
Ja kul att ses Kinna, det gör vi igen. :)

Marie på Hunneberg sa...

Intressant att få en detaljerad bakgrund till guldkornen som vi avnjuter på julhelgen.

Jannibele sa...

Takk for at du vekket herlige minner fra min første tur til Spiken og kinnekulle i sommer:) Lojrom fra Vanern.....vidunderlig delikatesse!!

Anonym sa...

Menar du att fiskarna blir "väldigt mycket rester?" som kastas?

Vilket slöseri i så fall. Kunde åtminstone bli katt/hundmat...

Bettina Bäck sa...

Men mums! Gud så härligt med egengjord (äh..) löjrom. Vill också åka ut på Vänern och fiska guld. :-)

Jonas sa...

Kollansö?