torsdag 10 september 2015

Palats 2016 - sommar och höst
I år åker jag och Sanna Töringe ner med nya matresor. Vi bor på Palazzo Bacile med rötter från 1500-talet. Det ligger i den lilla staden Spongano på östsidan i södra Apulien. Regionen heter Salento. Det är en vacker och lugn trakt omgiven av hav och vackra städer som Lecce, Gallipoli och Otranto.Maten i Salento är fantastisk.  Det är typisk medelhavsmat med mycket grönsaker, baljväxter, frukt, fisk och skaldjur. Vi, Hannu och Sanna, älskar Salento. Sanna har ett litet hus här nere sedan flera år, och Hannu håller på att planera för sin alldeles egna olivlund, i sluttningen ner mot havet. Vi lagar mat, utforskar små trattorior och vackra platser och vi vill förstås dela med oss! Nu bjuder vi för in till en vecka i palatset. Ägaren heter Alessandro Bacile di Castiglione och är god vän med oss, har han möjlighet lagar han mat till oss. Sedan fortsätter äventyret dag för dag, med matlagning och utflykter. Vi provar olivoljor och salentinska viner, dansar pizzica, handlar skaldjur direkt från båtarna i Gallipoli, besöker Sannas fina medelhavsträdgård, vandra och - förstås det viktigaste, lagar mycket mat. Det finns ett stort kök och jättesal där vi ska ha fantastiska kalas, dag efter dag. Men vi orkar förstås inte laga mat hela tiden, flera utflykter är planerade med härliga luncher på våra favoritrestauranger. Det kommer också finnas tid till vila och sköna stunder. En av dagarna finns det möjlighet att cykla till havet med egen picnic, eller åka tåg till barockstaden Lecce. Troligen är vädret varmt och soligt, och den som vill kan bada i havet.  


I priset, 16 800 svenska kronor ingår nästan allt; laga mat tillsammans, boende i dubbelrum, utflykter, restaurangbesök, mat och vin. Fast ni får ordna lunch den dagen som ni har för er själva, det går givetvis också att stanna kvar i palatset och njuta av lugnet i trädgården. 

Välkomna vi ska ha så kul!Bokning till palatset

Datum för våra resor 2016

3 juni - 10 juni
28 oktober - 4 november


Anmälan gör du till: hannu.sarenstrom@gmail.com

Du måste rubricera ditt mail med Palats 16 juni eller oktober, alltså med den månad som du vill följa med, annars hittar vi det inte i flödet.

Anmälningsavgift är 2000:- Varav 1000:- returneras vid eventuell avbokning. Vid sjukdom eller liknande returneras givetvis hela beloppet mot läkarintyg, vi gillar inte denna detaljen men tyvärr har det visat sig vara nödvändigt.

Enkelrumstillägg kostar 1 750:-

Föranmälan 2000:- betalas vid anmälan, faktura kommer i ett svarsmail och resterande belopp 14 800:- betalas en månad innan avresa, detaljer om datum återkommer vi givetvis med och allt annat mys vi kan komma på. Men du måste givetvis anmäla dig så snart som möjligt. Om ni är med i Facebook skapar vi en sluten grupp så vi kan prata med varandra och peppa inför resan. Jag Hannu och Sanna ser fram emot att möta er i Salento och laga mat i palatset med er. Men så kul det blir, välkomna.


Ni ordnar resan själva, men vi hjälper er gärna med goda råd om flygtider. Vi hämtar och lämnar er med buss på Brindisi flygplats om ni åker de tider vi föreslår.
Ännu är det för tidigt att ge exakta flygtider eftersom de ändras då och då men ungefär så här: Ni flyger från Rom ca kl 17 och vi hämtar er på Brindisi flygplats en timma senare, hemresa flyg till Rom från Brindisi ca kl 12 och vi lämnar er på flygplatsen i god tid. En del brukar välja att stanna i Rom på vägen ner eller hem och andra kör bil ner och handlar god mat och vacker keramik på vägen, men det gör ni givetvis som ni vill.  


Mer om maten och syditalien hittar du i våran bok Syditaliens kök och skafferi.


Bilder från tidigare resor hittar du här.Inga kommentarer: