måndag 7 mars 2016

Ofrivillig snattare

Jag som många andra självscannar i matbutiken, det är smidigt och särskilt inför stora matköp, om det inte råkar bli avstämning.  Dock tycker jag ofta att självaste scanningen krånglar och ibland ger jag upp på enskilda varor och lägger tillbaka dem, men skulle det vara så att jag behöver varan tar jag den ändå utan att scanna den. Min avsikt är inte att stjäla den men kan de inte få ordning på streckkoder och inte vill att jag ska betala i kassan får de fixa systemet. Ok jag skulle inte ta en oxfilé eller liknande men blir så trött på krånglet, i helgen behövde jag mycket persilja och handlade på ICA i Emporia i Malmö, de stora paketen gick inte att scanna men mindre påsar var inget problem, personalen sade att alla klagade på persiljan i stora paket och streckkoden. Men ta bort problemet eller fixa det, jag tänker inte ställa mig i kö för att fixa det. En dag var de små påsarna med persilja slut och de stora var kvar, givetvis gick de inte att scanna, suck. Jag sket i det och tog persiljan ändå, blir det avstämning så fixar vi det då, men vägrar annars. Ingen avstämning och jag fick persiljan gratis, dock lite skamset.  Jag har ingen erfarenhet från andra matkedjor men kanske är det lika dant, oftast handlar jag på ICA Hjertbergs i Lidköping och jag känner de flesta där. Jag vill inte snatta där, men få till systemet! Nu skiter jag i att jag känner er. Men om problemet fortgår tänker jag att det är min kundrätt att ta varan ändå, butikerna tjänar ändå på att jag scannar. I går handlade jag på ICA i Götene på väg hem, och vad hände? Jo mjölken gick inte att scanna vid mjölken, täckningen räckte inte. Försökte flera gånger men nej, gick en bit bort och då gick det. Köpte lite äpplen och annat och givetvis blev det avstämning eftersom det hade krånglat, inga problem allt var ok, fick en kexchoklad som tack. Jag gillar sjävscanningen förutom att det blir väldigt opersonligt att handla så, gillar inte att pistolerna är så klumpiga som de är och att jag då och då blir en ofrivillig snattare. Nåja om jag nu lägger ut detta kodas säkert mitt kort till ständig avstämning, men det är ett senare problem. Ja lite onödigt gnäll men ändå...

4 kommentarer:

Hannele på Hisingen sa...

visst är det "lustigt" att personalen inte fixar koderna - fast de vet att fel finns. Vi har scannat själva över tio år och är nöjda... ibland (sällan numera) när koden inte funkar, scannar jag in en annan frukt med samma pris.

Hannele på Hisingen sa...

P.S.

(Coop på Hisingen funkar fint! :)

Ruben sa...

Det vet väl alla, att persiljan ska man scanna i närheten av brödhyllorna!? Skärpning!
:-)
/Ruben

Markus Jansson sa...

Hannu din dönick!

Så kan du inte göra begriper du väll!

Som jag förstår det upplever du tre olika problem med självscanningen och vi ska se om vi inte kan reda ut dem här.

Ett: Varan ligger inte inne i systemet (generar ett felmeddelande). Uppmärksammar du personal på detta så ser det flesta till att den omedelbart läggs in. Problemet kan uppstå när vi inte uppmärksammar att ny varor kommer in eller att gamla varor byter streckkod.

Två: Varan går inte att scanna. Detta problem kan bero på en massa saker, ofta på dåliga eller buckliga streckkoder men också streckkoder med dålig kontrast, typ svart mot genomskinligt eller svart mot silvrigt. Detta är givetvis beklagligt men enskilda butiker har väldigt lite att göra med utformningen av produkter.

Tre: Kommunikationsfel, "Dålig täckning" Detta händer titt som tätt. Ibland beror det på en dålig skanner. Ibland är det mer otydligt varför problemet uppstår. Men som du säger kan det hjälpa att förflytta sig några meter eller vänta en liten stund för att få "bättre täckning". Tråkigt men tekniken är inte perfekt.

Och ärligt talat Hannu, det är inte någon kundrätt att ta en vara för att det krånglar. Går den inte scanna, lägg undan den och välj nej på skärmen när datorn frågar om alla varor gått bra att scanna. Svårare än så är det inte.

När allt kommer omkring så är självscanning ett val. Tycker du att det krånglar för mycket, så mycket att det inte blir smidigt, så behöver du inte självscanna. Ingen tvingar dig till att bli en tjuv utan det valet gör du för att inte vill stå i kö.

MVH
Markus