tisdag 26 december 2017

Palats 2018 äntligen är det dags att boka till Italen igen


Tillsammans med mig och Sanna Töringe är det dags att planera dina bokningar inför Palats 2018 -mat- och utflyktsveckor i ett palats i södra Italien. Alla bor vi där, i bekväma stora rum med egna badrum. Blir vi många bor några av er i de sköna villorna i den muromgärdade trädgården. Palatset, som från grunden är från 1500-talet, heter Palazzo Bacile och ligger i den lilla byn Spongano på östra sidan, långt nere i Salento, i södra Apulien.


2018 blir det femte året som vi lagar mat tillsammans på detta fantastiska ställe. Det är fortfarande lika roligt, med dagar och kvällar fyllda av äventyr. Vi gör utflykter till sandstränder och små badvikar, till en botanisk trädgård, marknader, fina städer och byar. Och de flesta luncher äter vi på våra favoritkrogar vid havet eller i inlandet, alla noga utvalda för sin unika mat och miljö.


Vi handlar skaldjur i Gallipoli, har vinprovning i ett vinhus och olivoljeprovning i palatset av Sannas specialsortiment, vi besöker även Sannas hus och doftar på hennes medelhavsträdgård. De som har lust vandrar därifrån genom olivlundarna ner till havet med väntande lunch och bad, ca 40 minuters promenad i nerförsbacke. Eller så åker ni ner med bussen och väntar på oss som promenerar vid den lilla hamnen.


Kvällarna är fyllda av upplevelser, med inbjudna gäster, danskurs, kanske en konsert… det är lite olika för varje gång bortsett maten som vi lagar.
Matlagningen är en del av veckan, men en rolig och viktig del. Maten i södra Italien är lätt, hälsosam och underbar, med de bästa råvaror man kan tänka sig; massor av skaldjur, frukt, ost, grönsaker och baljväxter. Detta är absolut inte en hälsoresa i ordets bemärkelse, men efter några dagar är det många av våra gäster som berättar att de inte har ont i magen längre eller har andra besvär. Vi är mycket inspirerade av denna kost och lagar mycket av detta hemma i våra kök, det finns en en ljuvlig smak ochgrön  lätthet som tilltalar oss mycket i Italiens södra kök.

 

Vi äter luncher på små trattorior runt om, men lagar mat tillsammans på kvällarna. Det finns ett stort matlagningskök där vi samlas för att gratinera musslor, laga auberginegratäng, koka minestrone, steka sparris, grilla bruschetta, göra pasta… alla tillsammans, och det gör inget om någon inte kan. Vi är med er i köket och hjälper till.


Tider 2018
1-8 juni, med bad i havet varje dag!
26 oktober till 2 november med bad för den som vågar någon dag, men det är inte kallare i havet än en svensk sensommardag.


Pris
18 700:- plus enkelrumstillägg 1 750:-

Detta ingår: Transfer till och från flygplats. All mat och dryck, boende på palatset, inträde, vinprovning, bussutflykter alla dagar som vi gör dem gemensamt förutom den dagen ni åker på egna äventyr.

Researrangör: Hannu Sarenström AB.
Anmälan görs till hannu.sarenstrom@gmail.com Glöm inte att skriva rubrik på mailet, Palats 18 och sedan Juni eller Oktober. Faktura på anmälningsavgift 2 000:- mailas i januari för dem som följer med i Juni. Och de som följer med i Oktober får sin anmälningsavgift i början av Juni. Resterande summa faktureras 30 dagar innan resan. Våra resor omfattas av resegaranitalgen och är mycket lagliga. https://www.kammarkollegiet.se/search?s=resor.

Vi återkommer snarast om flygtider och flyplats när vi ser hur och varifrån ni kommer. Men vi hämtar och lämnar er på flygplatsen och det blir troligen i Bari.


OBS, eftersom våra resor är omtalade och omtyckta är det många som redan har förbokat sin plats till 2018 sedan länge, vill du/ni följa med ska ni inte dröja med att boka för att säkra era platser. Det ska bli roligt och äventyrligt, och för er som följer med i Juni är den solvarma polen i trädgården öppen varje dag. Välkomna Sanna & Hannu.
Inga kommentarer: