onsdag 26 september 2018

Jasså har jag för många växter?


Jag vet att det inte bara är jag som skaffar växter som vi inte hinner få ner i jorden innan frosten kommer, det gör vi alla. Jag har sett i olika flöden att bilrutor skrapas och att det har snöat i norr, det har till och med varit frost på Kinnekulle. Det har jag aldrig varit med om så tidigt på året. Men som alltid efter första dippen kommer det sköna dagar igen, det måste vi ändå tro på. Här på Langeland oroar jag mig inte för frost och ännu är det ca +11° om nätterna, men jag har en del perenner som jag ännu inte har fått ner i jorden. Rabatter ska grävas och jorden myllas, det tar tid att göra det i en torr lerjord. Perennerna har stått här i fem veckor och det betyder att jorden i krukorna börjar ta slut, och så är det alltid med växter i kruka. Krukan skall ses som ett tillfälligt transportembalage och inte som en långtidsförvaring, i en plantskola eller produktion kan man ändå ha koll på detta med bevattning och näringstillförsel, svårare hemma. Och nu väntar bokmässan och några föredrag balnd annat i Värnamo den 2/10, jag kommr vara borta allt för länge för att perennerna ska klara sig utan att de blir vattnade. Just nu för mig är det samma sak som för dig om du har växter i kruka, de mår bäst i jorden. Akut planterade jag mina i den rabatt som var färdig för plantering, jag har myllat lerjorden med mycket kompostjord som är näringsfattig men strukturbildande. Det gör gott för växterna att få börja växa ut med nya sugrötter och bevattningen blir rejält mycket enklare. Jag räknar med att fortsätta gräva här i höst och plantera växterna där de ska stå innan vintern kommer, förra året alltså i år kom den i mars och det var den kallaste på länge, -4°. Jag räknar med att fortsätta att gräva och mylla, prennerna får stå där de står i npgon vecka och eftersom jorden är så mjuk blir det minimala skador på eventuella nya sugrötter när jag tar upp dem igen. Detta är en slags jordslagning och det är det bästa sättet att värna om sina växter över vintern om man inte hinner få ner dem innan kylan kommer. Men också en fantastisk tillfällig förvarning inan de kommer på plats där de ska vara om man bor i varmare trakter.
Hoppas ni får en skön höst och kanske ses vi på Bokmässan i Göteborg eller i Värnamo. Hannu


3 kommentarer:

Allison Howarts sa...

Hej jag är Allison Howarts Efter att ha varit i relation till Anderson i åratal bröt han med mig, jag gjorde allt för att få tillbaka honom, men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har för honom, Jag bad honom med allt, jag gjorde löften men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en stavningskrock som kunde hjälpa mig att ställa en stavning för att få tillbaka honom, men jag är den typ som aldrig trodde att jag stavat, jag hade inget annat val än att prova det, jag mailade stavningskanalen och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara bra innan tre dagar, att min ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, han kastade stavningen och förvånansvärt den andra dagen, det var runt 4 pm. Min ex ringde mig, jag var så förvånad, jag svarade samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom som var hur vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att någon jag vet som har ett förhållande problem, skulle jag vara till hjälp för en sådan person genom att referera honom eller henne till den enda verkliga och kraftfulla stavningskastern som hjälpt mig med mitt eget problem. email: ogagakunta@gmail.com du kan maila honom om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något annat fall eller vad är han på +2348069032895
1) kärleksspell
2) Lost Love Spells
3) Skilsmässa Spells
4) Äktenskapsstavar
5) bindande stavning
6) Breakup Spells
7) Förvisa en tidigare älskare
8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor / Lotteri stavning
9) vill tillfredsställa din älskare
Kontakta den här stora mannen om du har något problem för en bestående lösning
ogagakunta@gmail.com

Theresa williams sa...

Hej, jag är Theresa Williams Efter att has varit i relation till Anderson i åratal, bröt have upp med mig, gjorde jag allt för att få tillbaka honom, men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har för honom, Jag bad honom med allt, jag gjorde löften men have vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta in stavningskrock som kunde hjälpa mig att ställa in stavning för att få tillbaka honom, men jag är den typ som aldrig trodde att jag stavat, jag hade inget annat val än att prova det, jagmailade stavningskanalen och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara bra innan tre dagar, att min ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, han kastade stavningen och förvånansvärt den andra dagen, det var runt 16:00. Min ex ringde mig, jag var så förvånad, jag svarade samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till hon som som var hur vi började cam tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att någon jag vet som har ett förhållande problem, skulle jag vara till hjälp för in sådan person genom att referer honom eller henne till den enda verkliga och kraftfulla stavningskastern som hjälpt mig med mitt eget problem.Hans email: {drogunduspellcaster@gmail.com} du kan maila honom om du behöver hjälp i ditt förhållande eller något annat fall.
1) kärleksspell
2) Lost Love Spells
3) Skilsmässa Spells
4) Äktenskapsstavar
5) Bindande stavar
6) Breakup Spells
7) Förvisa in tidigare älskare.
8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor
9) vill tillfredsställa din älskare
Kontakta den här stora mannen om du har något problem för en bestående lösning
genom {drogunduspellcaster@gmail.com}

Katerina Mateo sa...

Min man lämnade till Nederländerna förra sex månaderna och därefter vägrade han att komma hem jag ringde och jag ringde och han fortsatte då direkt jag hade något nytt fel någonstans jag letade efter hjälp från vertikalt till horisontellt och ändå till ingen nytta. Jag grät och grät men hon kom inte tillbaka till mig. den 21 september tog jag upp min dator för att få förslag form var som helst så jag kan då kom jag över isikolosolutionhome@gmail.com men för att säga det faktum att jag ville göra någonting för att få min fru tillbaka, har jag fortfarande tvivel på att detta kan fungera för att jag inte tror på overtro. Svaret jag fick var slående att min man hade blivit spellbound av en annan kvinna. Jag skrek hjälp men han sa inte oroa sig. Detta är vad jag borde göra och jag gjorde. till min största överraskning 48 timmar klockan den 23 september ringde min man och han grät till mig och inte veta vad jag ska göra jag byter in i tårar men med glädje. så jag kommer att använda det här mediet för att uppmana varje enskild själ med problem av något slag, försök och kontakta det här e-postmeddelandet. isikolosolutionhome@gmail.com. ring eller Whatsapp honom på +2348133261196 Great DR ISIKOLO ÄR EN PROBLEMLÖSNING.