lördag 16 februari 2019

Första vårruset


Denna dag har jag längtat efter så länge, här på Langeland har vi haft det milt och skönt i veckan, men jag har suttit vid datorn och jobbat, och det har krävt väldigt mycket arbetsmoral av mig, jag hade hur lätt som helst släppt tangentbordet och rusat ut i våren. Men nu visste jag att helgen också skulle bli fin så jag valde hålla mina löften om leveranser av texter och annat, men idag gick jag ut.


Tack och lov för att jag har Aile som måste komma ut några gånger om dagen, då passar jag på att njuta av det vackra ljuset vi har här när jag jobbar inne.


 Jag vet inte hur du är, men jag går ut med en ambition om att göra ett projekt klart. Och i höstas började med att fixa med en sittplats ute i trädgården, jag tycker verkligen om att sitta i trädgården och äta eller vad jag gör. Ofta är uteplatser strax utanför dörren och det har jag med, men om jag sitter ute i trädgården får jag med mig helheten i alla vyer och då även huset. I trädgården var det en rundel men diverse perenner och några buskar och mycket lök som snödroppar, vintergäck och snökrokus. I bågen till vänster har jag planterat mycket perenner och till höger om den skall det grusas eller stenläggas för en stor uteplats. Det betyder att alla underbara vårlökar måste flyttas, alltså det tar många år att få en mängd, och finns de ska de flyttas.    


Det är ett ganska drygt jobb men också roligt, tuvorna är inte så stora så jag behöver inte dela dem. Men är det optimalt att göra den nu när de blommar? Ja för mig är det optimalt nu, i hela mitt trädgårdsliv har jag gjort allt i fel säsong för när det är rätt säsong är jag sällan hemma. Under rätt säsong är jag ute och håller föredrag eller annat och det betyder att jag gör allt när jag hinner.


Tuva efter tuva grävs ner på sin nya plats försiktigt eftersom jag har satt mycket vårlök här i höstas som ska blomma senare. 


Och en del lökar hamnar ute vid vägen och självklart ska det blomma vid entrén med, det bästa med denna trädgård är att det är en uppvuxen stomme och det jag gör nu kan få ta tid på sig att utvecklas. Så om tio år kanske denna ytan är täckt av vårblom.


Men så var det där med ambitionen, självklart övergav jag den! Dels klippte jag ner det som skulle klippas på gårdsplan och så var ju rosenrummet lockande med. Efter blomningen kommer jag såga ner körsbärsträdet, jag har planterat nya på andra platser. I detta rum i söder ger trädet för mycket skugga för att rosor skulle trivas.


Och givetvis för mycket skugga till vinstocken med, men den täker jag försöka platera om ute i köksträdgården. Om det går att få upp den, men här ska det väl ändå vara ett blåregn som klär i fasaden. Hur jag ska lösa detta vet jag inte, jag har sett blåregn som har demolerat gjutjärnsperolor till intet, och på Kinnekulle sågade jag ner ett som gick in under takpannorna och lyfte dem. Kanske ska jag nöja mig med en klematis. Eller kanske bara fasaden.


Nåväl eftersom jag har höns fritt än så länge behöver mina rabatter en kant och i den lilla rundeln har jag i höstas planterat marktäckande vita rosor, och då gjorde jag också buxboms sticklingar som nu har rotat sig, fem plantor per meter ska man sätta. Men jag planterade dubbelt så tätt, nu när de är rotade behöver de riktig jord och när jag vet var jag vill ha överskottet lyfter jag upp dem som är för täta. Häcken ska bli ganska hög och jag räknar med att tillväxten här är tre gånger så snabb som det var på Kinnekulle, och där var den ganska snabb med.


Det kan tyckas vara löjligt att göra sticklingar i stället för att köpa plantor, men jag vill vara rädd om dem jag har sedan tidigare. Och denna brokbladiga som jag har börjat forma till skulle jag bli ledsen om den fick sot av plantor som jag har köpt in. Nu menar jag inte att alla plantor i handeln är sjuka, men jag gick igenom en pers på Kinnekulle och om du inte har läst det så kan du läsa HÄR


Självklart kan jag göra häckar till rundeln av annat material med, men här är de uppvuxna idegranar som styr och då käns buxen helt rätt med sin sköna grönska. För mycket idegran kan kännas dystert, varierande grönska är det bästa.


 Men ska jag vara ärlig så längtar jag mest till köksträdgården. 

9 kommentarer:

Mia Halvarsson sa...

Så inspirerande!! Trädgårdslyckan lyser mellan raderna, ja i dom också för den delen :)

Ingeborg Kringeland Hald sa...

For en koselig hage du har (og hus), kjekt med prosjekter. Ha en fin dag, hilsen Ingeborg

Sylvia Svensson sa...

Trevlig läsning, det är roligt att följa ditt trädgårdsliv så här.

Isas Trädgård sa...

Härligt att följa ditt nya trädgårdsliv på Langeland. Och vilken tur att jag aldrig planterade ett blåregn i växthuset som jag först tänkte. Nu blev det en klematis istället som klär in en hel gavel.
Ha det så gott i ditt nya paradis !

Lene sa...

Fortsæt endelig med dine herlige reportager fra ind- og udland her på bloggen.

Leif sa...

Härligt det ser ut. Vi ses i Göteborg när du föreläser på SV.
Leif

Bettys beundran sa...

Underbar läsning. Att du lyckas så bra med Buxboms sticklingar, jag gör efter alla regler - eller det gör jag ju inte för då hade jag ju lyckats - men vad gör jag för fel?

Susie på Stjärnarve... sa...

Vågar du ha blåregn så nära huset? Min erfarenhet är att dom vill ha mycket vatten - och det är kanske inte så kul nära grunden. Jag hade satt blåregn där jag numera har vinstockar och det växte som 17 men när jag fick lite "kalla fötter" om det här med vattningen (för det är så torrt här så man måste hjälpvattna mycket) och då bestämde jag mig för att sätta vinstockar där istället. Dom har ju så enormt långa rötter (10-15 m) och klarar därför torka bra. När jag sen grävde upp blåregnet för att flytta det upptäckte jag att rotsystemet var urdåligt så det gick inte att flytta, sen tänkte jag sätta blåregn i en STOR kruka i växthuset men det var nog tur att jag inte gjorde det. Det hade tagit över.....
Ha det så skönt på Langeland med Ailee!
KRAM/Susie

Theresa williams sa...

Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i relation till Anderson i åratal bröt han upp med mig, gjorde jag allt för att få tillbaka honom, men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har för honom, Jag bad honom med allt, jag gjorde löften men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en stavningskastare som kunde hjälpa mig att ställa en stavning för att få honom tillbaka men jag är den typ som aldrig trodde att jag hade stavat, jag hade inget annat val än att prova det, jag mailade stavningskanalen och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara bra innan tre dagar, att min ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, han kastade stavningen och förvånansvärt den andra dagen, det var runt 16:00. Min ex ringde mig, jag blev så förvånad att jag svarade samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom som var hur vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att någon jag känner som har ett problem med förhållandet, skulle jag vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda verkliga och kraftfulla stavningskramen som hjälpt mig med mitt eget problem. Hans email: {drogunduspellcaster@gmail.com} du kan maila honom om du behöver hjälp i ditt förhållande eller något annat fall.
1) kärleksspell
2) Lost Love Spells
3) Skilsmässa Spells
4) Äktenskapsstavar
5) Bindande stavar
6) Breakup Spells
7) Förbanna en förälskad älskare.
8.) Du vill vara befordrad på ditt kontor
9) vill tillfredsställa din älskare
10) Lotteri
Kontakta den här stora mannen om du har något problem för en bestående lösning
genom {drogunduspellcaster@gmail.com}