lördag 16 februari 2019

Första vårruset


Denna dag har jag längtat efter så länge, här på Langeland har vi haft det milt och skönt i veckan, men jag har suttit vid datorn och jobbat, och det har krävt väldigt mycket arbetsmoral av mig, jag hade hur lätt som helst släppt tangentbordet och rusat ut i våren. Men nu visste jag att helgen också skulle bli fin så jag valde hålla mina löften om leveranser av texter och annat, men idag gick jag ut.


Tack och lov för att jag har Aile som måste komma ut några gånger om dagen, då passar jag på att njuta av det vackra ljuset vi har här när jag jobbar inne.


 Jag vet inte hur du är, men jag går ut med en ambition om att göra ett projekt klart. Och i höstas började med att fixa med en sittplats ute i trädgården, jag tycker verkligen om att sitta i trädgården och äta eller vad jag gör. Ofta är uteplatser strax utanför dörren och det har jag med, men om jag sitter ute i trädgården får jag med mig helheten i alla vyer och då även huset. I trädgården var det en rundel men diverse perenner och några buskar och mycket lök som snödroppar, vintergäck och snökrokus. I bågen till vänster har jag planterat mycket perenner och till höger om den skall det grusas eller stenläggas för en stor uteplats. Det betyder att alla underbara vårlökar måste flyttas, alltså det tar många år att få en mängd, och finns de ska de flyttas.    


Det är ett ganska drygt jobb men också roligt, tuvorna är inte så stora så jag behöver inte dela dem. Men är det optimalt att göra den nu när de blommar? Ja för mig är det optimalt nu, i hela mitt trädgårdsliv har jag gjort allt i fel säsong för när det är rätt säsong är jag sällan hemma. Under rätt säsong är jag ute och håller föredrag eller annat och det betyder att jag gör allt när jag hinner.


Tuva efter tuva grävs ner på sin nya plats försiktigt eftersom jag har satt mycket vårlök här i höstas som ska blomma senare. 


Och en del lökar hamnar ute vid vägen och självklart ska det blomma vid entrén med, det bästa med denna trädgård är att det är en uppvuxen stomme och det jag gör nu kan få ta tid på sig att utvecklas. Så om tio år kanske denna ytan är täckt av vårblom.


Men så var det där med ambitionen, självklart övergav jag den! Dels klippte jag ner det som skulle klippas på gårdsplan och så var ju rosenrummet lockande med. Efter blomningen kommer jag såga ner körsbärsträdet, jag har planterat nya på andra platser. I detta rum i söder ger trädet för mycket skugga för att rosor skulle trivas.


Och givetvis för mycket skugga till vinstocken med, men den täker jag försöka platera om ute i köksträdgården. Om det går att få upp den, men här ska det väl ändå vara ett blåregn som klär i fasaden. Hur jag ska lösa detta vet jag inte, jag har sett blåregn som har demolerat gjutjärnsperolor till intet, och på Kinnekulle sågade jag ner ett som gick in under takpannorna och lyfte dem. Kanske ska jag nöja mig med en klematis. Eller kanske bara fasaden.


Nåväl eftersom jag har höns fritt än så länge behöver mina rabatter en kant och i den lilla rundeln har jag i höstas planterat marktäckande vita rosor, och då gjorde jag också buxboms sticklingar som nu har rotat sig, fem plantor per meter ska man sätta. Men jag planterade dubbelt så tätt, nu när de är rotade behöver de riktig jord och när jag vet var jag vill ha överskottet lyfter jag upp dem som är för täta. Häcken ska bli ganska hög och jag räknar med att tillväxten här är tre gånger så snabb som det var på Kinnekulle, och där var den ganska snabb med.


Det kan tyckas vara löjligt att göra sticklingar i stället för att köpa plantor, men jag vill vara rädd om dem jag har sedan tidigare. Och denna brokbladiga som jag har börjat forma till skulle jag bli ledsen om den fick sot av plantor som jag har köpt in. Nu menar jag inte att alla plantor i handeln är sjuka, men jag gick igenom en pers på Kinnekulle och om du inte har läst det så kan du läsa HÄR


Självklart kan jag göra häckar till rundeln av annat material med, men här är de uppvuxna idegranar som styr och då käns buxen helt rätt med sin sköna grönska. För mycket idegran kan kännas dystert, varierande grönska är det bästa.


 Men ska jag vara ärlig så längtar jag mest till köksträdgården. 

19 kommentarer:

Mia Halvarsson sa...

Så inspirerande!! Trädgårdslyckan lyser mellan raderna, ja i dom också för den delen :)

Ingeborg Kringeland Hald sa...

For en koselig hage du har (og hus), kjekt med prosjekter. Ha en fin dag, hilsen Ingeborg

Sylvia Svensson sa...

Trevlig läsning, det är roligt att följa ditt trädgårdsliv så här.

Isas Trädgård sa...

Härligt att följa ditt nya trädgårdsliv på Langeland. Och vilken tur att jag aldrig planterade ett blåregn i växthuset som jag först tänkte. Nu blev det en klematis istället som klär in en hel gavel.
Ha det så gott i ditt nya paradis !

Lene sa...

Fortsæt endelig med dine herlige reportager fra ind- og udland her på bloggen.

Leif sa...

Härligt det ser ut. Vi ses i Göteborg när du föreläser på SV.
Leif

Bettys beundran sa...

Underbar läsning. Att du lyckas så bra med Buxboms sticklingar, jag gör efter alla regler - eller det gör jag ju inte för då hade jag ju lyckats - men vad gör jag för fel?

Susie på Stjärnarve... sa...

Vågar du ha blåregn så nära huset? Min erfarenhet är att dom vill ha mycket vatten - och det är kanske inte så kul nära grunden. Jag hade satt blåregn där jag numera har vinstockar och det växte som 17 men när jag fick lite "kalla fötter" om det här med vattningen (för det är så torrt här så man måste hjälpvattna mycket) och då bestämde jag mig för att sätta vinstockar där istället. Dom har ju så enormt långa rötter (10-15 m) och klarar därför torka bra. När jag sen grävde upp blåregnet för att flytta det upptäckte jag att rotsystemet var urdåligt så det gick inte att flytta, sen tänkte jag sätta blåregn i en STOR kruka i växthuset men det var nog tur att jag inte gjorde det. Det hade tagit över.....
Ha det så skönt på Langeland med Ailee!
KRAM/Susie

Theresa williams sa...

Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i relation till Anderson i åratal bröt han upp med mig, gjorde jag allt för att få tillbaka honom, men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har för honom, Jag bad honom med allt, jag gjorde löften men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en stavningskastare som kunde hjälpa mig att ställa en stavning för att få honom tillbaka men jag är den typ som aldrig trodde att jag hade stavat, jag hade inget annat val än att prova det, jag mailade stavningskanalen och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara bra innan tre dagar, att min ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, han kastade stavningen och förvånansvärt den andra dagen, det var runt 16:00. Min ex ringde mig, jag blev så förvånad att jag svarade samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom som var hur vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att någon jag känner som har ett problem med förhållandet, skulle jag vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda verkliga och kraftfulla stavningskramen som hjälpt mig med mitt eget problem. Hans email: {drogunduspellcaster@gmail.com} du kan maila honom om du behöver hjälp i ditt förhållande eller något annat fall.
1) kärleksspell
2) Lost Love Spells
3) Skilsmässa Spells
4) Äktenskapsstavar
5) Bindande stavar
6) Breakup Spells
7) Förbanna en förälskad älskare.
8.) Du vill vara befordrad på ditt kontor
9) vill tillfredsställa din älskare
10) Lotteri
Kontakta den här stora mannen om du har något problem för en bestående lösning
genom {drogunduspellcaster@gmail.com}

JORGE JIMENEZ sa...

och bara har bra ord om en kraftfull stavkista som heter DR.ILEKHOJIE som hjälpte mig att ta tillbaka min fru. Vi hade varit ifrån varandra i 4 månader, först tänkte jag om jag gjorde det rätta genom att kontakta en stavningskastare, men jag älskar så mycket min fru och kommer inte ge henne upp för någonting i den här världen. Jag bestämde mig för att kontakta gethelp05@gmail.com via hans mailadress. Jag hittade på flera testatorns meddelanden online, och jag berättade för min situation, han skrattade och sa att min fru kommer tillbaka till mig de närmaste 48 timmarna. Jag kände att det inte skulle hända först tills min fru ringde mig och var så ivrig att få mig tillbaka mer än någonting på jorden. Nu är vi tillsammans och hon kan inte göra utan mig, och vi båda är glada. Jag känner mig så glad att dela detta vittnesbörd eftersom det inte fanns någon negativ handling knuten till hans arbete. Hans arbete var smidigt och snabbt. Tack till DR.ILEKOJIE för att få tillbaka lycka till mitt liv. Jag svär med mitt liv att DR.ILEKHOJIE är en man att lita på och ta dina problem med. Du kan kontakta honom på hans e-post om du verkligen vill ha din kärlek tillbaka .: gethelp05@gmail.com

Anette Luc sa...

Jag har gått igenom relationen saga med min man i 2 år eftersom han fuskar på mig och den här kvinnan är otrogen
på mig med är böjd på att bryta mitt hem och vi till och med kom till en skilsmässa och bestämde mig för att lämna mig för den andra kvinnan, jag berättade för min vän på kontoret om skilsmässan på tisdag och hon rekommenderade mig till Dr Ilekhojie som räddade mitt äktenskap och tog min man tillbaka till mig och han knepade ner i går och ursäktade allt och svor aldrig att lämna eller fuska på mig någonsin igen och är så glad min familj är tillbaka och mina barn är glada att alla har liknande förhållande problem bör kontakta honom på gethelp05@gmail.com eller ring +2348147400259 jag är så glad min familj är tillbaka och jag vill att alla par ska förstå att skilsmässa aldrig är svaret WEBSITE: https://ilekhojie-solutions.webnode.com

Nathalie sa...

Är min tacksamhet och ära att säga ett stort tack till en man med sanning och gör som han lovar var god, var och en på denna sida borde gå med mig och tacka Dr.OWOLO för den ära och lycka han gav mig, jag bryter upp med min man 7 månader tillbaka och jag var nere och vet inte vad jag ska göra förrän jag såg ett inlägg om denna stavningskrock Dr.OWOLO som jag förklara min situation och då sa han till mig att gråta inte min dotter för vad du söker efter är rätt här i mitt tempel gav han mig hopp när jag inte har något hopp till mitt största varsel, han gjorde stavningen för mig och min man var tillbaka 3 dagar efter stavningen snälla, om du behöver hjälp, så rekommenderar jag dig att du går till Dr. OWOLO, för att han är bäst av allt, kontakta Via WhatsApp (+17196006730)

Lucia Mancini sa...

jag trodde aldrig på kärleksspel med så många slumpmässiga kommentarer som kommer in .. men jag bestämde mig för att försöka .. jag kontaktade Dr Ilekhojie och jag var imponerad. han är en så fin man. dina hemligheter är säkra med honom .. dina detaljer också .. min flickvän lämnade mig för någon annan. Det drabbade mig så mycket att jag ville ha honom tillbaka i mitt liv. Jag sa till Dr ogudu via e-post och han försäkrade mig att han skulle komma tillbaka. Han gjorde lite harmlöst arbete och efter 3 dagar kom Steve tillbaka och bad mig att förlåta honom, tack Dr Ilekhojie, du återställde tillbaka mitt förhållande !. Han kan också hjälpa dig om du har hälsoproblem, ekonomiska problem etc. Tack! Akpabio kontakta akpabiospells@gmail.com eller ring +2349056543070. Han löser alla slags problem. Du förtjänar att vara lycklig!

Carla Houstin sa...


Carla Houston
Jag är så exalterad att mitt brutna äktenskap har återställts, min ex make är tillbaka efter att han lämnade mig och våra 2kids för en annan kvinna. Jag var så glad att träffade Dr Ilekhojie, hur han hjälper många människor att ta med sig Lover tillbaka så jag kontaktar honom för att hjälpa mig också. Det var så Dr Ilekhojie hjälper mig att ta min man tillbaka. Ett stort tack till dig Dr Ilekhojie för att jag aldrig trodde att min ex-man kommer tillbaka till mig så fort med din stavning. Du är den bästa och världens största. Om du är här och du behöver din Ex Lover tillbaka eller din man flyttat till en annan kvinna, gråta inte längre, kontakta den här kraftfulla stavningskanalen nu. Tack! Ilekhojies kontakta gethelp05@gmail.com eller ring +2348147400259

Dominik Jan sa...

äkta spell caster kallad Dr Isikolo
Jag var så deprimerad när min älskare lämnade mig för en annan kille efter att vi daterat i 5 år, jag försökte ber henne att komma tillbaka till mig och vägrade och sa att hon inte längre har känslor för mig.
Jag blev en tråkig man trots allt vi har gått igenom tillsammans, efter all kärlek som vi har delat i det förflutna kunde jag inte föreställa mig mitt liv utan henne eftersom min kärlek till henne var ovärderlig att handla av någon anledning.
en dag när jag gick igenom internet såg jag mycket kommentarer om det han har makt att ta tillbaka ex-älskare och jag bestämde mig för att försöka se själv genom att kontakta honom och omedelbart svarade jag och jag förklara vad som går genom och han berättade att den andra killen använder voodoo stavning på henne varför hon lämnade mig för honom trots min omsorg för henne och lovar att hjälpa mig att återhämta min älskare tillbaka och också hjälper mig att ställa en förvirring stava på honom så att han inte kan kämpa mig tillbaka i framtiden, på nolltid gick allting ner för dem båda vet att hon har insett att han aldrig var avsedd för honom och inom fem dagar var min flickvän i mitt hus och väntade på att jag skulle återvända från jobbet och när jag började hon tigga och sa att hon var ledsen att hon aldrig visste vad som kom över henne. tack Dr Isikolo är nu nöjd med min flickvän och allt går nu smidigt. kontakta peter för någon hämndsstavning och ex-spell via isikolosolutionhome@gmail.com Du kan också Whatsapp / Viber på +2348133261196

Stela Vedran sa...

Efter 9 år i äktenskap med min fästman med 3 barn började min man gå ut med andra damer och visade mig kall kärlek, vid flera tillfällen hotar han att skilja sig från mig om jag vågar fråga honom om hans affär med andra damer, var jag helt förödad och förvirrad tills en gammal vän av mig berättade för en stavningskrock på internet DR Ben som hjälper människor med sitt förhållande och äktenskapsproblem genom kärleksförloppens krafter, tvivlade jag först om sådant någonsin existerade men bestämde mig för att ge det en försök när jag kontaktade honom hjälpte han mig att stava en stavning och inom 48 timmar kom min man tillbaka till mig och började be om ursäkt, nu har han slutat gå ut med damer och han är med mig för gott och för riktigt. Det är svårt och konstigt men det är den enkla sanningen att det finns stora människor som Dr Ben där ute välsignade med krafter för att hjälpa människor som behöver lösningar på sina problem. Kontakta den här stora stavningskastern för ditt förhållande eller äktenskapsproblem via: goodwillspelltemple@gmail.com du kan ringa / whatsapp honom genom är mobilnummer +2348159101215

Petra Gabrijel sa...

Jag är väldigt glad idag med min familj. Jag heter Petra Gabrijel, Min man lämnade mig under en bra 3 år nu, och jag älskar honom så mycket, jag har letat efter ett sätt att få honom tillbaka sedan dess. Jag har försökt många alternativ men han kom inte tillbaka tills jag träffade en vän som drog mig till Dr Isikolo en stavningskastare, som hjälpte mig att ta tillbaka min man efter 2 dagar och allt jag gjorde var att uppfylla och uppfylla kraven på gör det för mig och han gjorde det och jag blev förvånad över att det fungerade perfekt. Jag och min man lever lyckligt tillsammans idag, Den mannen är bra, du kan kontakta honom via e-post isikolosolutionhome@gmail.com Nu rekommenderar jag några seriösa personer som befann sig i denna typ av problem att kontakta honom för en snabb lösning utan stress. Han är alltid pålitlig du kan kontakta honom via denna emai isikolosolutionhome@gmail.com du kan Whatsapp honom via mobilen +2348133261196

Ivana Patrik sa...

Jag heter Ivana Patrik. Hälsningar till alla som läser detta vittnesbörd. Jag har blivit avvisad av min man efter tre (3) års äktenskap bara för att en annan kvinna hade en stavning på honom och han lämnade mig och barnet lidit. en dag när jag läste igenom webben såg jag ett inlägg om hur denna stavningskista på den här adressen goodwillspelltemple@gmail.com, hjälpa en kvinna att få tillbaka sin man och jag gav honom ett svar på sin adress och han berättade för mig att en kvinna hade stava på min man och han berättade för mig att han kommer att hjälpa mig och efter 2 dagar att jag ska få min man tillbaka. jag trodde på honom och idag är jag glad att låta er alla veta att denna stavningskrock har de starka krafterna att få älskare tillbaka. för jag är nu nöjd med min man. vissa personer vittnade om att han tog med sig sin ex-älskare och också botade sjukdomar som cancer, njureproblem, zikavirus, herpessjukdom, sexuell infektion E.T.C, tack för DR BEN. jag rådgör om du har något ekonomiskt problem, var vänlig springa till honom för omedelbar hjälp på hans email: goodwillspelltemple@gmail.com eller WhatsApp nummer: +2348159101215

Magdalena Robert sa...

Jag har varit i stor trängsel i nästan 2 år som lider i en cheating mans händer, vi var glada och lämnade väl tills han menade sin gamla tjejvän och han började träffa henne utanför vårt äktenskap innan du visste att han slutade bry sig om och ta hand om sin egen familj var det i den utsträckning att han nu planerade att gifta sig med henne och skilja sig från sin egen fru, jag har gråtit och rapporterat honom till sin familj men han lyssnade aldrig på någon utan att skära min historia kort i kom i jakten på en riktig stavningskastare som kunde förstöra sitt förhållande och få honom att komma tillbaka till sin fru och 2 barn på min sökning såg jag att folk gjorde vittnesmål om hur deras äktenskap där återställdes av DR ISIKOLO jag hämtar hans email och jag berättade för min historia till honom och han gick med på att hjälpa mig och efter att ha stavat på den tredje dagen hade de båda en strid och han slog sin flickvän upp och han kom hem och bad om att jag och mina små barn skulle förlåta honom att hans ögon är klara nu när han kommer aldrig göra någonting Det kommer att skada sin familj igen och lova att vara en vårdande far och aldrig fuska igen. Jag är så så glad att jag inte tappade honom till tjejen. Alla uppskattningar går till DR ISIKOLO, för du är en stor stavningskastare och till vilken det här kan vara om du har en otrogen man eller fru kan du också maila DR ISIKOLO honom på isikolosolutionhome@gmail.com Du kan också WhatsApp honom på +2348133261196