tisdag 13 januari 2009

Vintervärde...


Jag hade fel, det fanns visst vinterplanteringar vid torget i Lidköping, dock en bra bit utanför. Fast det så klart, eftersom torget används till marknader 2 gånger i veckan skulle ljungkrukorna vara i vägen. Men det är ett stort torg och visst skall det vara befriat från överdriven dekoration, tomma torg blir ödsligt vackra, alltså positivt.


Det var mest de tomma rabatterna kring rådhuset som jag tyckte gapade ödsligt svarta, till våren blir det nyplanterat igen.  


Men det är just ytorna där mycket folk rör sig året runt som är det riktigt trista, på sommaren är rabatterna fyllda med röda kallor, men vintertid är det bara platt, formlöst och riktigt tråkigt. Detta är ingenting som angår mig eftersom jag inte bor i kommunen, men jag handlar oftast där och ser det trista lika ofta. Jag hade absolut föredragit halvlåga häckar som bok eller buxbom, det hade i alla fall gett form och lite färg åt vintern. Men snart är det dags för penséer!


Det finns visserligen en stadspark som är ganska välbesökt och det är begripligt att rosorna inte blommar nu, så det är väl helt i sin ordning.


Och kring pionträdgården (tror jag) är det olika slags häckar som är planterade i pedagogiskt syfte, alltså att besökaren kan se olika slags förslag till häckar i sin trädgård.


Och att det är skralt med vintervärde i parken beror på att man mest håller på med sommarblomsplanteringar, och det är inget som ger struktur till vintern. Fast å andra sidan kan man glädjas åt magnoliaknoppar och änder vid dammen, inte heller så illa. Fast jag hade glömt brödpåsen, hm!

Men idag kan vi alla gratulera Linköpings kommun och Trädgårdsföreningen.

"Trädgårdsföreningen antagen till prestigefyllt trädgårdsnätverk i Europa

Trädgårdsföreningen i Linköping har som första park i Sverige blivit antagen till European Garden Heritage Network, EGHN.
EGHN består av ett antal parker och trädgårdar i Europa som på grund av historiska värden, ett brett utbud av växter eller unik trädgårdsdesign blivit invalda i nätverket. Några parker är internationellt kända, medan andra är parker som är betydelsefulla för sin egen region.
Att Trädgårdsföreningen blev invald just i år kunde inte passat bättre, eftersom parken fyller 150 år i år. Trädgårdsföreningens kulturhistoriska värde är en av huvudorsakerna till att parken blev antagen i nätverket. Parkens storlek, centrala läge och betydelse för människorna i regionen har alla varit viktiga orsaker till medlemskapet.
– Det är oerhört positivt för Trädgårdsföreningen att få vara en del av EGHN. Det innebär att vi kan ta del av den kunskap som finns i nätverket, men också att vi kan dela med oss av våra erfarenheter kring arbetet med parken. Medlemskapet i EGHN kommer innebära utökad möjlighet att utveckla Trädgårdsföreningen till en ännu bättre park, säger Lars Hågbrandt, samhällsbyggnadsdirektör.
Fakta om European Garden Heritage Network
European Garden Heritage Network startade 2003 som ett EU/Interreg-projekt mellan fem länder inom EU. Syftet var att uppmärksamma och höja värdet och intresset för parker och trädgårdar i Europa. Medlemmarna i nätverket har en gemensam hemsida med samtliga språk inom EU där man både kan hitta tematrädgårdar eller regionala resrutter runt omkring parkerna/trädgårdarna för att underlätta för besökande turister. Nätverket har på de fem år som det verkat redan fått en prestigefylld innebörd och fler trädgårdar står på tur och ansöker om medlemskap.
Medlemmarna utbyter erfarenheter sinsemellan och andra intressanta trädgårdar som finns med är bland annat Tatton Park, Hestercombe Garden och Wisley Gardens i England. I Tyskland är bland annat barockträdgården och slottet Schloss Dyk utanför Düsseldorf med som en av huvudaktörerna i nätverket. Linköpings Trädgårdsförening är den första svenska trädgården som blir medlem, vilket ses som mycket positivt för det fortsatta arbetet med att göra nätverket delaktigt över hela Europa.
Trädgårdarna kan vara både historiskt intressanta eller ha en modern förankring. Det utslagsgivande kriteriet för att komma med i nätverket är att kvaliteten på anläggningarna är hög och att det finns en hållbar och stark planering om utveckling hos ägarna. Förutom att stärka varandras identiteter genom gemensam marknadsföring arbetar nätverket för att öka opinionen att ta tillvara trädgårdar och parker som kulturhistoriskt intressanta värden i Europa.
Mer information om European Garden Heritage Network finns på nätverkets hemsida www.eghn.eu. "

Fast det så klart, jag har ingen aning om hur där ser ut på vintern....


Linköpings trädgårdsförening.

20 kommentarer:

Anonym sa...

Hej,
Jag tänkte väl att det fanns några urnor. På gatan mot Rörstrand brukar det stå stålbåtar med blommor de olika årstiderna också.
Det ser väldigt rent och prydligt ut runt torget. tycker jag.

Roligt för Linköping,; det är också en trevlig stad med restauranger på hela torget (Folke Filbyters torg).
Köpenhamnsresan verkar ha varit givande också.
Hälsn. Eivor

Fritt ur hjärtat sa...

Jahaja nu har du stt grlle ri huvudet på mig;-) Hur ser det ut här... får gå en sväng och kolla.
Har bokat trädgårdsmässan!! Trodde aldrig det skulle bli av. Uppskjutet 2 år irad, nu jäklar!! Hotell och tåg. Inget kan stoppa mig nu!

Hannu på Kinnekulle sa...

Jo du har rätt Eivor och stålbåtarna står där nu också, planterade med ljung och det finns urnor lite här och där. Det var mest jordytorna som jag tyckte var trista.
Grattis till mässan Simone och det måste vara jätteskönt att kunna skriva att du ska gå en sväng och kolla.

Anonym sa...

Linköping eller Lidköping?I Lidköping finns ju porslinsfabriken,eller?

Linda Lunda sa...

Hmm nog hade det varit trevligt med lite vinterstrukturgrönt... men till sommaren blir det ju fint!
Bara att vänta alltså!
Linda

Hanneles paradis sa...

Dina bilder är så snygga, så man fattar inte, att det är tråkigt... I Göteborg tänkte jag i våras utanför Röhsska museet, med fina trädgårdsföreläsare om Lustgårdar, och rabatterna utanför helt kala...

Hestercombe Garden av Gertrude Jekyll har jag haft lyckan att besöka, även en annan av hennes trädgårdar i Normandie (där hon aldrig var själv, utan skickade snigelpost).

Anonym sa...

Lidköping är en vacker stad ..var där senast två somrar sen,stod i tidningen att "fika och få muggen med dig",det var utan att överddriva smockat med människor i både butik och kafe..muggarna slut på ett kick sa cafe`tjejen och så g helt färdig ut,bara att leta annat fika.men vilket väder ..så det vägde upp förtreten

Anonym sa...

Linköpings trädgårdsförening är vackert även vintertid, med mycket magnoliaknoppar, trollhassel som blommar, prydnadsgräsen som står kvar med sina vippor för att inte tala om de gamla vackra träden.
Fina bilder har du.
/Kerstin

Hannu på Kinnekulle sa...

Både och Anonym, men jo porslinsfabriken fans i Lidköping förut, nu är bara butiken kvar, trist. Ja att vänta till sommaren Linda betyder att vänta i ca 4-5 månader...
Mins inte rabatterna Hannele, eller rättare sagt det syntes inte i folkmyllret, du ska titta på det svarta och lägga till dis, regn och snöblask.
Jo Carina Lidköping är en mycket fin stad och visst har vi kanonväder jämt, inte undra på att kaffet tar slut.
Jag hör att de är dags att styra mot Lidköping i vinter, synd att jag inte tänkte på det för ett par veckor sedan, då var jag ju där, nåja.

Fritt ur hjärtat sa...

Jo Hannu, det är en magisk känsla i orden, jag går en sväng:-)

maria sa...

Det där med vinterstämning är intressant ju. Jag tjatar o tjatar om det med mina elever (när jag har några...) och även med folk när de ska anlägga sin trädgård. Herregud Sverige är ju "hej mitt jävla vinterland". Det är ju underbart att längta, men om man verkligen anstänger sig och tar med hela året i gestaltningen så blir ju det melankoliska vinterlidandet betydligt mindre. Det vore ju jätteläckert att ha Scandinavian-vintergardens som en vardaglig verlklighet. Tänk Ishotellet. Stockholm som just nu tjatar om vision 2030: VINTERPARKER. Ring dom Hannu, innan nån annan snor jobbet.

Hannu på Kinnekulle sa...

Scandinavian-vintergardens Yeah i like, realisera dem nu! Har missat tjatet om 2030 i Stockholm. Fast vad fan, hur mycket annat missar man inte i sin något röriga verklighet...:)

Anonym sa...

Tillsammans med vår Norrlandsgigant,
Ulf Nordfjell skulle du kunna sätta torget på kartan.

Buss på..............

Hanneles paradis sa...

Jag förstår att man ska lägga på lite slask och regn i bilderna, men många nya design-trädgårdar består ju nästan bara av olika plattor, former, färgat krus...

Ville du hänga på min 4th, 4th utmaningen,
du som har så mycket roliga bilder..

Hannu på Kinnekulle sa...

ja du Maud det skulle nog bli något, men vill bara förtydliga att självaste torget är det som är ok, det är döytorna runtomkring som är trista. De arkadklippta häckarna (träden) är underbara i mitt tycke, även om det finns något snack om att man skulle ta bort en del av dem.
Hannele ska försöka läsa lite ordentligt, var inne i går som hastigast och fattade inte, läste typ var tredje ord kanske! :)

Masn sa...

Alla de där "ÖVER TUSEN PERSONER" som utlovats på torget såg jag ju inte mycket av i dina bilder...

Masn sa...

ja...sista kortet syns tydligt att det har photoshopredigerats!

Albertina i kjol sa...

Pucko är jättegott ju....

Hannu på Kinnekulle sa...

Hm jo som dryck, men inte som tänkare. Äh han är galen, jag känner honom lite! :)

Albertina i kjol sa...

:)