måndag 27 juli 2009

I våras del 6 kanske...


Jag var nere på Våryran på Svaneholmsslott i våras, ett glatt evenemang.


I en fantastisk miljö, i alla falla om man gillar strama tegelslott, det gör jag!


Våryran är en trädgårdsmässa med allt som hör till, vi hade väl inte bästa turen med vädret...


Hur som helst fanns där äkta kvittenbuskar i full blom. Jag har läst att de gärna ska stå i fuktiga lägen, men det gjorde inte dessa buskarna och det såg i allra högsta grad välmående ut.Ett kvitten är som en äppelmagnolia, om det nu fanns någon sådan! Men de blommar lite elegantare och är självferetila, perfekt eftersom de blir stora buskar! Hm, i min gamla trädgård har jag glömt ett äkta kvitten, kan det fortfarande vara mitt?

12 kommentarer:

Carina sa...

Skrevs det avtal står det vem och vad som tillfaller nya ägaren,troligen.
Sen kan det ju vara så att man fäste sig vid trädet och ber snällt om att få ta hand om det,ett fall för advokaten eller grannsämjan..?Vad vet jag?(Del 5 är det,ordning på mig även om det inte syns)

Anonym sa...

Svaneholm är ett fint slott med intressant historia. Skottarna byggde lite överallt.
Har du aldrig funderat över att bli slottsträdgårdsmästare? Det bör ju vara en extra merit att kunna laga goda middagar :)

Men det var ett himla väder skaraborg bjöd på denna veckan.
Höll på att regna bort på campingen.
Men det är samma här hemma nu.
Hälsn. Eivor

Gärdsmygen sa...

Äppelmagnolia! Ja det ser ju faktiskt så ut:) Bra namn! Idag hade min magnolia en nyutslagen blomma! Den brukar få sej en extra liten blomning på sensommaren men så här tidigt har jag inte varit med om .. eller är det redan sensommar?? Nej!

Carina sa...

Och slottet är ju remarkabelt(lärt mig ett nytt ord:)

Anonym sa...

Svaneholms slott skall ha varit berömt för sina Karpdammar, förr i tiden när man åt dem under fastan. Jag tror de fanns på taket?! men det har jag inte kollat:) Karparna trivs säkert i regnet. Att Blåbär o Kantareller stortrivs nu, har jag i alla fall konstaterat. Och att regnet inspirerar till långa sejourer vid spisen. Magen står i fyra hörn nu, puh.
Det bästa med regnet är att jag kan plocka hur mycket rosor o liljor o daggkåpor o hortensior o violrutor o flox o.... som helst, till fina buketter. De blir ju ändå bara förstörda i regnet. Yo

Hannu på Kinnekulle sa...

Jag satsar på grannsämjan! Haha slottsträdgårdsmästare, nja det är jag inte kompetent för. Men huga har du campat i Skaraborg förra veckan, det var väl den man inte ens gick ut under! Idag lika grått, sen liye hopp och sedan det Enelska ovädret, uh! Härligt när magnoliorna kommer igen sent på säsongen. Bra med ordböcker! Carpdammar på taket, avancerat. I dag ska jag gå in i skogen o kolla efter kantareller, sen plockar jag in hela trädgården i köket, klokt YO!

Marianne sa...

Kvittenmarmelad är bland det godaste som finns. Jag har inte gjort det på kvitten som växer i Sverige, de är ganska små har jag för mig, bara på sydeuropeiska som är stora som stora äpplen. Knepet är att riva dem, inte tärna, för fruktköttet är lite träigt annars.

Hannu på Kinnekulle sa...

Håller med om att kvittenmarmelad är jättegott, brukar köpa en rulle inför vintern. Tack för tipset, visste inte detta. Fast fan, när kokade jag kvittenmarmelad senast? Aldrig....

Hannu på Kinnekulle sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Hannele sa...

ett slott jag missat

Hannele sa...

Mitt kvitten har orange blommor, nåt japanskt, har inte gjort marmelad på de tre frukter jag fått. Man köpt god kvittenmarmelad, mums.

Hannu på Kinnekulle sa...

Ditt kvitten kan vara typ rosenkvitten ngt, inte samma sak även om det blommar i orange! Köp du i stället, safe! :)