lördag 15 augusti 2009

I det mörkaste hörnet.I trädgårdens mörkaste hörn växer parasollbalden, de sprider sig med underjordiska rotstammar och kan med tiden bilda stora bestånd. jag gillar bladen för de ser så udda ut i sin storlek, långsökt men lite gunnerakänsla. Nu sätter min granne kaffet i halsen, hon har en riktig jättestor gunnera! Så för henne räknas nog inte min känsla.


Parasollbladen bör växa i lä, annars blåser de helt enkelt sönder. Joden ska också vara fuktighetshållande, indt dyngblöt men ändå. Och i samma miljö trivs sammethortensian, som om jag inte minns riktigt fel också sprider sig med rotskott, dock sakta.


Men nu står den i knopp och skall snart öppna sina violettblå blommor med vita kragar kring, skitsnygg växt, även de sammetsludna i bladen.


På en soligare plats växer syrenhorensian Lime Light, den trivs i ett skuggigare läge än den fått av mig. kanske ska flytta upp dem till parasollbladen i höst. Kan säkert bli fint.


Snyggast just nu med hortensiorna tycker jag att vitlysingen är, den sprider sig också mer jordstammar och kan bilda mkt stora bestånd. Bäst i en väldränerad men fuktighetshållande jord. Allt kom att handla om jordstammar, men då ska du veta att Lime Light inte sprider sig alls! :)

8 kommentarer:

Carina sa...

Ja de där minns jag,de roliga balden som stoltserar med sitt enorma omfång,ser nästan konstgjorda ut men var är dess blommor ,under?:)passar säkert fint ihop med en ljus blomma som ljusar upp i hörnet,och hasselnötterna !är de mogna?,blir många kluriga nötter att knäcka sen:)

Hannu på Kinnekulle sa...

Nötterna är redan, nästa stulna av ekorren, han/hon gillar dem. Men det räcker till mig och mössen med. Om/när parasollbladen blommar gör dom det ovanför, lite, mkt lite som rabarber...

Petra sa...

Vilka fantastiska blad!
Blev genast köpsugen men när jag läste att den lätt blåser sönder
inser jag att den inte kommer att överleva här vid Sydkusten. ;O(
Ska försöka i.a.f. skam den som ger sig. Hälsningar, Petra

sinnlighet sa...

Vill bara säga att jag gillar Din sinnliga & sköna blogg, med bilder som får mig att dregla!

Har Du lust att vara med och tävla på min blogg, så är Du välkommen. Jag lottar ut priser från Lisa & Smällkaramellen, som jag tror att Du kommer att gilla!!

Trevligen från Agneta, mitt i Österlens-spenaten

Carina sa...

men ,jisses! inte mata mössen,de bildar storfamiljer i husväggarna,puh

Hannu på Kinnekulle sa...

Du hittar säkert en lähörna Petra, tänk bara på det där med fukten, vattna då och då. De första åren händer inte mkt, men sedan drar de igång.
Ska kolla in din tävling Agneta och tack föresten!
Carina dom äter själva, varför tror du jag har katter??

Carina sa...

För att katter är söta..:)

Evelinas hus sa...

Gud så vackert,sammethortensian vill jag ha. Var hittar man den tro?
/Caroline