måndag 21 september 2009

Buxbomspesten... Ja,ja svampen då då!Hellekis säteri har man klippt bort allt det sjuka och ordagrant dammsugit jorden ren från alla eventuella bladrester och sporer. Där ser det ut som att det har hjälpt, men kanske lite tidigt att ropa hej.


Men vad ska man säga, roligt är det ju inte! Och nu då hos mig....


Än så länge är smittohärden isolerad i en häck, så jag har grävt upp plantorna kring härden för att ev hejda förloppet an aning. Alltså det här har jag inte tid med nu! Tack för alla länkar och så och idag har jag satt igång telekedjan. Men så vitt jag ännu kan se så är det en småbladig sorts buxbom som drabbats, tror jag skummade ngt sådant att de var känsligare i en av länkarna. Uh, i dont want this!
Det där var en riktigt dåligt tagen bild, sket typ i den! :)

7 kommentarer:

Millan sa...

Jaha, sicket skit, nu vet jag vad som har drabbat min buxbom fast de är i kruka kanske inte så svårt att fixa till då....

Prästgårdseva sa...

Det finns svampdödande preparat, som används i jorbruket. Vet naturligtvis inte om de tar alla typer av svampinfektioner. De är ju säkert inte heller tillåtna att användas av privatpersoner i trädgårdar men.......nån kanske kan hjälpa dig???
Fick tipset av en bonde när vi drabbades av almsjuka, som ju också är en svampsjukdom. (Vilket inte heller var spec.kul. 20-25 jättestora träd bara dog framför ögonen på oss och trädgårdens känsla av lövsal försvann.) Då skulle preparatet injiceras, vilket gjorde resultatet betydligt mera osäkert. Borde vara lättare att bespruta en låg buxbomhäck.
Om du vill vara korrekt:Vad säger SLU?

The Secret Garden sa...

Hej hej. Ja inte lätt när buxbomen dör...men det är man van vid här i norrland, men det går väl ingen nöd på en...som nån sa :-) här som där...du får väl ta något annat som små formklippta häckar...som jag fick göra. Inte lätt när man inte har tillgång till det brukliga materialet. Man får prioritera, kompromissa,och inse att man spelar i en annan division, på grund av materialtillgången; fungerar inte det ena, så kanske det andra? Det är inte någon svamp eller nåt...låt du bara det hela bero, så kan det kanske fixa sig till nästa år! Det värsta man kan göra är att förhasta sig, det är alltid värre skada skedd då, än att låta naturen ha sin gång. Lycka till!

Anonym sa...

Låter klokt att helt avlägsna de drabbade delarna i häcken + jorden, trots allt. Du har ju så fina klippta buxbomsformationer i trädgården (förutom häckarna) o de går ju inte att ersätta!
Jo, det tar nog sin tid att gräva upp, bränna det angripna o sedan decifinera alla verktyg.
Är det inte risk att man blåser sporer över hela trädgården om man damsuger?
Jag vattnar med Atamon (man har det i saft för att den inte skall mögla så giftigt är det inte) som en förebyggande åtgärd mot svamp i rabatterna. Men det är inte det tunga artelleriet utan bara en huskur.
Häng i bara o rädda resten! Jag blev himla förtjust i dina buxbomsformationer. Yo

Hanneles paradis sa...

wupps, har aldrig hört talas om,
vi som har mycket (?) buxbom på vårt berg..

Hannu på Kinnekulle sa...

Nä verkar enklare Millan, men koka krukan då!
Än så länge finns det ingen behandling till just denna svampen, förutom att försöka utrota smittohärden. Finnns inga som påstår att det går att göra något Prästgårdseva, lusläst rapporter och fått läst rapporter från odlare.
Hahaha The secret, här handlar det om allt för stora mängder och gamla exemplar. Det är helt enkelt trädgårdens karaktär som går förlorad. Men skulle det gå åt fanders så gör det ju det. Men jo svamp är det, den samlade expertisen är enig! Allt för stor risk att låta den häcken vara kvar
Jo risker finns det ju Yo, men alternativet....
Men vänta du Hanele den kanske hittar till Hisingen med ;))

Anonym sa...

Ja, det gäller att vara rädd om både häck och buske...