tisdag 22 september 2009

Det är väl bara att gräva då!Den samlade erfarenheten och kunskapen har 2 teorier. Nr 1 gräva bort den häcken som är infekterad, det är en småbladig 'Suffrutucosa' och de är känsligare än den vanliga buxbomen med lite större blad. Stackars många kyrkogårdar om svampen kommer dit.
nr 2 På Hellekis har man sågat ner rubbet, dammsugit joden och buxbomen ser ut att vara på återväxt, dock för tidigt att säga något ännu, men hoppet finns!
Jag kommer att välja alternativ 1 och ta bort hela buxbomshäcken som är angripen, ca 14 m ska kasseras och brännas. Verktygen ska kokas i vatten för att minimera spridningen av svampen. Ja sen f¨r jag väl se vad som händer, eller om. Jag är inte villig att riskera resten, no way!

21 kommentarer:

Anonym sa...

Förfärliga beslut att behöva ta men jag hade inte heller velat chansa. Är fotot på din häck, har den hunnit vissna så mycket redan? /Pia

nina.bergstrom1 sa...

Sååå tråkigt, Hannu! Jag lider med dig och hoppas att det ordnar sig med akut punktinsats.

Torprosen sa...

Fy vad tråkigt för dig, du som har så vackra häckar. Men tror du gör klokt i att ta bort rubbet så det inte smittar allt.. Torprosen

Hannu på Kinnekulle sa...

Oh nä Pia, bilden har jag hittat på nätet, men blir så om jag väntar.
Lid inte Nina, det ordnar sig säkert. Eller så är det dags fä måbärshäckar, jättevackert.
Jo men torprosen, det är ju bara en promille som ska bort, typ 14 m! Nu alltså! :)

Hannu på Kinnekulle sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Annika Christensen sa...

Men Hannu jag blir förtvivlad!
Vad skall inte du då vara!
Det var ett mardröms inlägg.
Hoppas du lyckas stoppa denna pest.
Annika

isabelle sa...

Hej Hannu!
Jag ska till Kinnekulle på fredag och kolla på Ljus & Eld och äta en bit mat på Säteriet. =) Är det något du kan tipsa om som jag inte får missa? Ska ju givetvis se showen i kalkbrottet.
// Isabelle

M/S Design sa...

Det verkar gått väldigt fort...
Måste jorden bytas också...
Det mesta löser sig men det blir mycket mer jobb för dej.

Cecilia sa...

Hej Hannu!
Tyvärr kan jag inte hjälpa dig med dina buxbomsproblem men däremot har jag en fråga. Den gäller dina bilder; om jag till exempel skulle vilja tipsa om din blogg, är det då okej om jag lånar en bild från din blogg eller hemsida och postar i inlägget (självklart anger jag att det är din bild). Jag vill gärna fråga innan :)

IET sa...

Huh vad eländigt. Tur att de är så små/låga. Man får se det så. (Nästan osynliga ju när man tänker efter?) Hade varit värre om det varit en lund av 200 år gamla ekar. Typ.
(Jag försöker bara muntra upp dig - undrar om det funkar? :-))
/Iann

Janicke sa...

Usch, stackare. Roligare höstjobb kan man ha. Hoppas du lyckas få stopp på eländet.

Carina sa...

Tur att det finns sten!:)

Hannu på Kinnekulle sa...

Enligt expertisen ska jag ha goda möjligheter Annika, bara jag hinner hit o göra det.
Har inte koll på om det hände ngt specuellt här på Kullen, är på turné i Sandviken. Naturen förstås, promenaden längs stranden vid campingen. Munkängarna är fina även utan ramslök. Åka upp till utsikten o titta på Vänern, kommer inte riktigt på Isabelle, det kanske inte fins ngt alls!
Jo M/S det går fort fast bilden är inte från mig! Men jo det blir en del jobb, det blir det.
Helt ok Cecilia.
Haha en lund av ekar, jo det hade varit jobbigt, sant! Iann
Du det hoppas jag men Jannicke och jag har goda förhoppningar....
Nej svampen dör inte om man kastar sten på den, möjligtvis blir den lite plattare bara!

Anonym sa...

illa!

Tant Grön sa...

Herregud vilket elände med buxbomsvampen! Att vara trädgårdsägare är att leva under ett ständigt hot om annalkande katastrofer. Jag blir alldeles kall när jag tänker på min egen jättestora buxbomhäck i Skåne som jag inte har sett sen jag klippte den i maj. Vågar inte ens tänka tanken.

Carina sa...

Hahaha..en poäng till..

The Secret Garden sa...

Jag skulle prova att elda upp det torra/döda på buxbomen på plats där den står. Allt dött försvinner och i elden bränns förhoppningsvis de skadliga "basiluskerna" upp! Sedan låta det som klarade elden vara och se om buskarna tar sig. Brinner det inte alls för att den är för fuktig kan man kanske slå på något för att det ska ta sig litet. Alltså på häcken där den redan är angripen. Kan kanske vara värt ett försök om det skulle vara så att stammarna går att rädda.

TrädgårdsPrinsessan sa...

Ja stackars dig, roligare kan man ju ha. (Fast värre också om man tänker efter noga) Du får väl se det som "frisk luft ch motion" :-) Jag skulle nog satsat på att bränna upp eländet som föregående inläggare tipsade om.

Anonym sa...

En gång brände jag ner en besvärlig kvittenbuske. Men det var inte nog utan jag yxade bort den också o högg i vilt i stubbarna, så la jag tidningar över den o planterade en redan stor guldtuja ovanpå hela härligheten. Tror ni den dog? Nä! Men så glömde jag förståss att kasta sten på den också, Carina, hi, hi hi:) Tycker ditt förslag låter vettigt, Hannu bara du får tid att göra det. Yo

Carina sa...

Lite stenkastning kan var det avgörande Yo,äpselut.:)

Hannu på Kinnekulle sa...

Sant Maud.
Tror inte du behöver vara orolig Tant gtön, det ör den småbladiga som drabbas denna omgången. Men stackars skånka kyrkogårdar när det hände där!
Möjligen Secret, men ser det som lika bra attt byta u sorten för frmtida besvär. Möjligen drabbas den vanliga buxbommen oxå, men senare...
Jo brännas men inte på plats!
Gräver på måndag Yo! När ett kvitten överlever alltid! :)=