fredag 19 mars 2010

I dag 99% ekoEfter lammet bestämde jag mig för att vara 100% eko och välja närodlat kött om möjligt, dock sprack det på köttet eftersom jag köpte en stor karré i går... Men kollade in ordentligt vad som fanns, ok köttfärs, ryggbiff och oxfile fanns som kravmärkt. Närodlat var det bara kalkon som erbjöds och de var färdigkryddade vilket gjorde att de gick fetbort! Övriga varor var det inga problem med, finns eko i hela basutbudet, det tar bara lite tid att hitta eftersom ICA inte exponerar dem som storsäljare! Till min förvåning var det urdåligt med ekoknäcke, bytte sort men de var inga höjdare. Konstigt att en så stor aktör som WASA inte har tagit tag i husman och dylikt. Verkligen dåligt, och här handlar det om mitt frukostbröd som jag ogärna byter, men för principens skull gör jag väl det då. Dock till ett sämre bröd, fan! Kaffe, chark och basvaror fanns det gott om i ekovarianter, hade svårt att hitta potatisen men till slut vart den också eko, onödigt dyr men... På bolaget fanns det några vinalternativ så inte heller där känns det hopplöst! Och om man räknar vildfångad fisk som ekoetisk är det bara i köttdisken det havererar fullständigt. Närodlat i Lidköping var bara kalkon, dock skall det betänkas att under sommaren erbjuder ICA i Lidköping grönsaker från trakten i stora kvantiteter, så det är väl ok. Dock blev det 1% oeko eller vad det nu kan vara i såsen, jag kan inte leva utan Tigersås och fyllde på lagret med några dl! =)

13 kommentarer:

Fritt ur hjärtat sa...

Vi har under 13 år bytt ut varor i vårt liv och lever idag hyfsat eko. De stora miljöbovarna, de som dödar människor är kaffe o bananer, där ska man absolut byta bums. Annars är det vettigt att ta en vara itaget. Vi som hållt på länge tycker utbudet idag är fantastiskt:-)

Kanske någon hjälp...
http://www.krav.se/Konsument/Handla-KRAV-markt/Gardsbutiksguiden/

Skogseva sa...

Vi försöker så långt det går att handla eko-varor och. Ju fler som köper och framförallt frågar efter eko-produkter desto större press sätter vi på våra handlare att ta hem sådana. Dessvärre är ju sådana varor lite dyrare så jag förstår om det är ett alternativ som väljs bort...

Gärdsmygen sa...

Det där är jag inte så bra på. Än....

Kul med radiotipsen här bredvid. Gäller bara att komma ihåg det också.

Anonym sa...

Jag försöker också, vill inte vara del av den barbariska köttindustrin. Det blir mer o mer vegetarisk mat på bordet, trots att jag är allätare. Även fisk är ju behäftad med problem. Lamm har jag aldrig ätit eller kanin. Kan inte förmå mig äta dessa söta djur, helt enkelt. Om svenskarna får smak för kanin, så får väl kaninerna ett hel-e, också. Trist utveckling för alla parter! Hur görs färdiga kycklingfonder o buljongtärningar, egentligen? Man vågar knappt tänka tanken. Yo

Hannu på Kinnekulle sa...

Jo Fritt hyfsat eko lever jag och absolut med basvaror, dock härsknade jag i dag igen på köttindustrin. Ville driva mig lite längre än vanligt. För att äta eko känns det inte som ett problem, bra varor, bra utbud dyrare och väldigt lite kött! Synd.
Jo och det visar sig i köttdisken Skogis.
Dags då Gärdis, verkligen. Vilka solrosfrön åt du i vintras? ;)
Yo har för mig att buljong och fonder är kemiskt framställda, kommer i håg galna kosjukan och då var köttbuljong ingen fara eftersom den inte varit i närheten av en ko eller annat djur, men ska kolla upp det ordentligt!

Ester sa...

Jag är inte så jätte-eko. Det är bara att erkänna! Men jag försöker att åtminstone göra ett medvetet ekoköp varje gång jag handlar. Och så får vi ägg från granngården när familjen får fler än de behöver. Äggen har en härligt brandgul gula det känns gott i hjärtat när man tänker på hönsen i sin stora härliga hönsgård. Det är annat än en liten låda, det.
Må så Gott!
Ester

Marie Lithén sa...

Jag är så stolt över ditt engagemang!

Torprosen sa...

Älskar ditt engagemang i allt du gör Hannu! Ibland så kommer min man och jag på att vi äter nästan helt egenproducerad mat(mest på sommaren då)Egen potatis,egen sallad och grönsaker, hemgjord lingonsylt,egen saft,kantareller osv.Eget kött äter vi året om då maken är jägare (vet att det finns många åsikter om detta)men detta är ett sätt för oss att må bra!
Kram Torprosen

Hannu på Kinnekulle sa...

Mmmmm Ester just sådana ägg är ju så goda, vill ha en hönsgranne jag med. Eller så får jag göra en hönsgård och ha egna höns, underbart tanke.
Hehe ja du Marie, egentligen är sån varje dag utan att tänka på det. Drog det bara lite längre denna gången. Men är riktigt missnöjd med mitt nedbyte av frukostbröd, fan.
Kunde jag skjuta skulle jag nog välja att jaga och fiska, men det funkar ju inte så jag är glad att andra gör det och att vi andra får del av det! Låter toppen med självhushåll på deltid! =)

NinaVästerplana sa...

Försöker hålla mig till när- eko- o kravodlat så gott det går.... O numera går det ju ganska bra.... Blir ganska mycket quorn-produkter dock, o konstigt nog har jag aldrig kollat var o hur de tillverkas... Får göra det nästa inköp.
Ha´t himla gôrgôtt
Nina

Karin sa...

Undrar vad Tigersås är ?
Är den het?

Skogshuldran Titti sa...

Värst vad det ekar här då...
Jo man får allt leta noga i butiksdiskarna om man ska kunna handla allt ekologiskt!

Hannu på Kinnekulle sa...

Vet heller inte om quorn är eko eller inte, men borde väl då Nina!
Åh Karin det är en sötstark chilisås men den bränns inte, suverän till vitt kött och rosmarin och rostad potatis, jag är beroende.
Vadå ekar? Haha kom på nu, kul! Dags å leta ordentligt tror jag... Känner mig mer eko nu än förut, skön känsla!