tisdag 11 januari 2011

Härligt...

Jag fylls av glädje när jag kommer på att jag varit rökfri i två år, kan inte komma ihåg hur det kändes att röka längre förutom att jag vet att jag smakar och luktar godare nu. Jag minns en tid efter att jag hade slutat hur jag på morgonen låg kvar i sängen och smakade på min rena mun, den var söt och frisk i smaken och ja man kan säga att jag låg kvar och kysste mig själv…
Jag minns inte riktigt klart om det var svårt att lägga av, nu känns det som att det var den enklaste grejen, men så var det väl inte. Men jag hade bestämt mig väldigt mycket då så det fanns ingen återvändo. Och jag tror att det som hjälpte mig var att jag hade läst att en abstinens inte varar mer än i fyra minuter, sen dras den tillbaka och allt blir som vanligt igen. Att stå ut i fyra minuter och veta att det strax går över var en ganska enkel sak, förut bröt jag ju ihop direkt när abstinensen kom och misslyckades med mina försök att sluta röka.
Jag bestämde mig också för att inte ersätta rökningen med något annat utan att helt ta bort ett beteende, annars blir det ju lätt att man tar till både mat och godis vilket inte var eftersträvansvärt för mig. Jag intalade mig också att jag tyckte det var fult med människor som rökte och det hade nog en viss verkan och dessutom utsatte jag mig frivilligt för folk som rökte, följde med ut på trappan och så för att utsätta mig och att kunna umgås med rökare i fortsättningen, konstigt egentligen men så gjorde jag. Nu tycker jag mest att det är ganska ofräscht med folk som röker men så klart det är ju inte min sak vad andra gör, men själv är jag riktigt glad för att jag slutade. Dock har jag inte märkt några positiva hälsoeffekter eller bättre smak eller doft, förutom min egna då. Märkligt, men jag har hört att några har väntat upp emot fyra år innan något hände och jag har ju rökt länge så det kanske dröjer…
Mitt bästa tips om du funderar är att varje abstinens går över på ca 4 minuter, lätt att bita ihop då.

7 kommentarer:

Sirkka sa...

Gratulerar att du kunde sluta röka! Det är ju helt onödigt att röka, så varför skulle man fortsätta. Fast enkelt är det ju inte att sluta. Så du har all anledning att vara glad!

Marie Lithén sa...

Härligt att du slutat! Jätte Grattis! Slutade för 20 år sedan å tyckte att det var ett helvete, upplevde en giftrensning och en abstinens som gjorde mig smått galen, men gav mig inte. Tog flera år innan jag slutade att tycka att det luktade gott. Jag tom smög efter rökare och drog i mig oset, galet.) Men när det väl släppt återfick jag doft och smak som aldrig förr, tog kanske mer än 2 år för mig. Tar ju bortemot 10 år innan det synliga inombords försvinner lite ( lungor etc) Nu kan jag inte ens fatta hur jag kunde.

Susie på Stjärnarve sa...

Visst är det skönt at man slutat röka, själv gjorde jag det efter att ha varit storrökare i 30 år för 15 år sen.
Det gick helt smärtfritt, jag bara la av direkt efter att tidigare aldrig ha försökt ens.
Men...till saken hör kanske att jag gjorde en akut operation av ett aneorysm (brustet bråck) i hjärnan. Efter den operationen har jag aldrig varit röksugen, brukar skoja om att dom nog skar bort "röknerven" på en gång.
Jag har inte heller några problem att umgås med rökare, en del som slutat blir ju helt vansinniga när det luktar lite rök ute t.o.m.

gunsan sa...

Bra gjort.Inte det lättaste,fast det går.Slutade för ca 20 år sedan.Ville kunna umgås med barnbarnen utan att springa ut och röka.Var så skönt när jag lyckades.

Med fingrarna i (j)orden sa...

Jag tycket det är stort gjort! Och hälsoeffekterna syns säkert inuti din kropp där det gör mest nytta. Fyra minuters-tipset var ju bra. Undrar om det funkar på chokladsug också...
Eva

Hannu på Kinnekulle sa...

Ja vi kan alla vara glada att det är över och se framåt, nja Eva jag tror inte det... En annan metod kan vara att räkna bilringar i midjan, fast det känns lu lite meningslöst på dig...

Marie på Hunneberg sa...

"Dock har jag inte märkt några positiva hälsoeffekter ..." skriver du.
Du åker ju skidor som en liten blå, cyklar, går på gym, gräver och flyttar runt i trädgården.
Så visst har det hänt något!