torsdag 12 januari 2012

Året som gick...


Om du inte följer mig på andra nätverk kanske du undrar varför det varit så tyst, sanningen att säga både festande och en övergripande influensa som deckade mig, dock inte festen. Men nu är jag på bättringen och i morgon gäller möten om året som ska komma, spännande tycker jag.


Året inleddes i januari så klart med fortsatt skidåkning min älsklings syssla på vintern. Jag är så glad för denna nya aktivitet, vintern har äntligen blivit meningsfull och jag slipper sitta i fönstret och titta ut i vårlängtan.


Ja ja skidor i all mening, sen vad det snabbt att packa i hop och dra till formgivaren Karin Almlöf i Rimforsa för att sätta i hop nya boken Sommarkalas. Jag älskar dessa dagar, vi kollar bilder, bråkar, lyssnar på varandra jag mest, men Karin har inga affektionsvärden vad det gäller bilder och droppar mina om hon inte gillar det jag vill, men så klart hon gillar också det jag vill. Det tar några dagar med svett å samtal och på kvällarna lagar vi mat och dricker vin och pratar livet och det vi gjort på dan, sen jobbar vi igen! Favoritjobb helt enkelt.


Mitt roliga jobb med TV8 och Trädgårdstoppen resulterade att vi i juryn åtsåg 2011 års trädgård, ett mycket bra val tycker jag/vi. Och många med mig, dock som alltid finns det altid andra värdiga vinnare, men som det alltid är kan bara en vinna. Det jag gillar med programmet är att man kommer in i färdiga trädgårdar och slipper år ett, två och alla andra, det ger mig som trädgårdsmänniska så mycket mer än pröva att göra om mig. 


Utställningsvåren inleddes på Trädgårdsföreningen i Göteborg.


Och detta handlade bara om snödroppar, vita kalkar till allas lyst.


Det var ett roligt projekt, en utmaning så klart men så är det med allt man gör, men att fylla ett tomrum med droppar som fyller, hallå hur gör man det. ja ja, det blev helt ok och utställningen fick en massa besökare som var vårsugna när vintervindarna blåste snålt i GBG. Det är i dessa stunder jag gillar mitt jobb så mycket, att få bjuda på läckerheter innan de är klara... 


Strax därpå var det dags för Kistamässan med mat i köksträdgården. Jag och Rune Kalf-Hansen lagade mat en hel mässa som vi gav bort, en otrolig uppbackning och publikens jubel. Och så roligt att laga mat med en riktig kock utan att trängas om utrymmet och spisen, det gör vi igen nu i vår. Kan ju tillägga att alla tittade mer på honom än mig, ja ja.. 


Strax där efter var jag i norr i Luleå och lagade mat med Steffo från TV4, ett helt annat upplägg men kul det med. Pratade trädgård med så klart.


I våras blev jag också nykär i ett hus jag sett tidigare ja ni minns nog min vurm.


och det var så klart ruinen det handlade om mest, dock blev det inget köp men 2 kloka människor slog till och jag fick 2 nya vänner och fri tillgång till ruinen, inte för att jag gräver där men ändå. Det som till slut avgjorde grejen var kvällssolen för min del, kan inte vara utan ljuset där jag bor. Då får jag flytta längre än att det syns, ja solig gubbvana men ändå.


Och så kom äntligen den första lådan böcker, detta visade sig vara ett favoritbok och första upplagan tog nästan slut på 3 veckor, galet kul att landa rätt i sommaren. Med slut menar jag på lagret, så klart den fans ute i handeln och finns kanske...


Första helgen i maj är det Vårrundan på Kinnekulle, men jag hade dubbelbokat mig och kunde inte vara hemma, surt tyckte en del men ja ja vad ska man göra, jag fixade en stand in. Jag var nog i Luleå när jag tänker efter...


Denna sommaren upptäckte jag också Kinnekulles slåtterängar som jag förälskade mig i helt och hållet, vem kan låta bli?


Och visst det behöver inte vara slåtterängar... Kinnekulle erbjuder också krolliljeskogar och en hel del annat, välkomna.


Dubbelbokning nr 2... En buss förväntansfulla italienare skulle besöka mig och äta lunch hos mig, och vad hade jag lovat att vara om inte på Rottneros i Värmland! Vad gör man, jag kastade ut en fråga på Facebook om stands in och fick ett svar, 4 okända människor tog över huset, lunchen och applåderna, det gjorde ett kanonjobb och jag fick berömmet. Bra ekvation där.


Och jag fick pluspoäng, träffade faktiskt 4 sköna pers som blitt vänner på riktigt, så har det blivit med en hel del andra på Facebook och fler kommer det att bli, ett fantastiskt socialt nätverk det där.


Sommarens trädgårdsöverraskning för mig var Rosariet i Jönköping, galet vackert och välskött. Bra investerade skattepengar där. Synd att de inte lade några kronor på hemsidan med, verkligen synd. Men ingen skugga över rosariet för det. :)


Tog en snabb minisemster till Öland tack vara Facebook, vi var några vänner från 80-talet som återförenades via Facebook, en kul vistelse som började med Champagne på Allvaret, kan det börja bättre?


Resten av tiden åkte vi runt på ön och smakade på godbitar som vi hade packat ner i kylväskan, blir så i år igen hoppas jag.


Och så klart att jag fixade mors dags blommorna med, kanske var det innan Öland men hallå...


Denna sommaren var jag också med i all press, det var galet mycket skriverier.


Och det så klart berodde på Sommarkalas. Men det var kul att laga mat åt alla som kom och fotade och smakade.
Många privata besök hade jag så klart och en skön nätträff mitt i sommaren resulterade i festligheter och en långtur i Skaraborg och då hittade vi denna loppis utanför Floby, jag köpte 2 franska ostronkorgar. Nej det ångar jag inte. ;) Ja faktiskt hela sommaren blev lite såhär och jag träffade en hel del Facebookvänner som blev riktiga vänner, ett fantastiskt nätverk det där.


Jag pratade också på det högtidliga årssammankomst för landets hembygdsföreningar som just förra året var på Kinnekulle, jag är inte så säker på att det jag sade gick hem men vad fan...


Det visade sig bli en ganska skön trädgårdssommar och rosorna blommade ypperligt i min och andras trädgårdar, i år kommer det att bli lite bättre. Tillväxten gör sitt! 


I somras spelade vi också in Trädgårdstoppen 2012, kul att redan nu veta att det är en värdig vinnare som tar hem vinsten, bra jobbat!


Jobben pockar på och jag var nere på Sofiero och kollade in orangeriet där jag i år skall göra vår, skönt att jag inte behövde städa ur då. Ska bli kul att göra vår dock, välkomna i påsk.


Fick också en påminnelse om att jag varit ung via Facebook, det hade jag nog inte fått utan...


Hösten närmade sig sakteligen och förra året var hösten magisk, sol och mkt värme gav oss en lång trädgårdshöst...


jag skördade mina sista chilisar långt in på säsongen, nu är de torkade och används i vardagsköket som ännu smakar sommar.


Och mitt i hösten fick jag pris för Sommarkalas, fatta ni hur det kändes att ta emot ett diplom på Nordiska museet, kul.  


Mallig är så klart inte ordet men hedrad kände jag mig att få pris av Måltidsakademin


Och detta firade jag med en kompisresa ner till Italien, det var inte svårt att vakna till Medlelhavssol och vågbryt, vi åt, drack gott och tittade på trädgårdar.


och till slut hamnade vi med Sanna Törninge och  Kristina Digman nere på klacken i deras underbara Trollo, jag blev kär i trakten och drömmer nu om olivlundar...


Inte nog med allt ljuvligt jag fick vara med om så dessutom ett fint stipendium av Sveriges författarfond, sådant värmer när vintern kommer. och nya boktankar med det så klart.


Hösten gick sakta över till vinter och advent stod för dörren, jag längtade så klart efter snö men fick julrosor.


Julen firade jag stillsamt med mamma hos mig, det var härligt men ovintrigt, men juligt ändå.


menb strax hittade jag snön i Åre och firade nyåret i bästa vädret och faktiskt på självaste nyårsafton lös solen över fjällen och jag hade en galet skön skiddag.


Jag invigde dessutom mig själv i Gästrappet 2 gånger, en kanske ngt för stor backe för mig men skam den som ger sig i stupet. Dessutom åt jag en av mitt livs bästa måltider tillagad av Marie min skidkompis som fick upp mig till Årefjällen via min blogg, det visar sig att detta fantastiska nätverk ständigt byggs upp via nätet, jag älskar samtiden med. Jag ska försöka övertala Marie om att lägga ut receptet på nyårsmenyn på sin blogg, det vore synd om världen gick miste om den. ;) Ha en skön start på det nya året och snart är jag här igen. I morgon på möte i GBG som kan bli kul för alla, om inte fortsätter livet ändå... :)

8 kommentarer:

Anna-Maria AMJ trädgårdstjänster sa...

Du har hunnit med en hel del!Är nyfiken på ostronkorgarna,hur ser de ut?

Alen Trädgård sa...

Vilken fin sammanfatning av året som gått:) Jag har ju följt dig och dina bravader även om jag inte kommenterar så ofta, man kan ju inte påstå att du sitter på rumpan och inte gör något:)) Ses i Varberg.Ha det gott/Monne

M/S Design sa...

Det var trevligt att följa dej under året!
Du fick mycket gjort!
Önskar dej en god fortsättning på det nya året.
Mariana

Torprosen sa...

Ja du Hannu,full fart har det varit på dig, följer ju dig på Facebbok också.Väldigt fin sammanfattning du gjort av ditt år..de där krolliljeskogarna tror jag att jag skall försöka hitta till våren..de är ju helt underbara..Ha det fortsatt gott önskar Torprosen

Dagliljan sa...

Ja hjälp, man kan få komplex för mindre. Du hinner med så otroligt mycket. Vi ses också i helgen.
Ha ett toppenår 2012 nu!

Hannu på Kinnekulle sa...

ostronkorgarna finns på ngn av sommarbloggarna på ett svart bord med rosor i. Men så kul Monne, då syns vi! Krolliljorna blommar typ vid midsommar, då när Kullen är som vackrast igen. Kul Dagliljan, ska bli en skön vinterträff!

Rajson sa...

Oj vilket händelserikt år du har haft!Lika kul som vanligt att kika in.
Men du det lär nog tyvärr inte bli så mycket skidåkning på Kullen i år!? Du får upptäcka Alperna istället!En vårresa kanske. Förmiddagen i pisten och efter middagen trädgårds besök ner mot Medelhavet?
Själv ser jag fram mot en tidig vår i trädgården efter "svängen i Wengen" om några veckor. Kika på årets "Lauterbrunrennen", störtloppet från Wengen till helgen så blir du nog sugen!
Ha det gott!

Hannu på Kinnekulle sa...

Hm ja det lät som ngt det Rajson, sugen japp! :)