söndag 26 februari 2012

Rengörning av grillpanna


I och med vårsolen börjar nog de flesta av oss att längta ut och kanske till och med att vi längtar efter det sköna varma grillkvällarna som komma skall, i maj är grillosets sköna premiärmånad på bred front. Men många av oss börjar nog att föröva lite inomhus, inget konstigt med det. Själv grillar jag gärna med pannan på spisen, men jag har en panna av gjutjärn och den kan då inte rengöras med diskmedel, utan det är skrubb och varmvatten som gäller.


Dock kan det kännas hopplöst att få pannan ren och visst det fastnar en hel del nere i springorna. Jag brukar då fylla den med vatten som jag låter koka några minuter så att fetter och grillbös lossnar och flyter upp till ytan. Sedan spolar jag av den med hett vatten under kranen med grillfårorna neråt i vattenstrålens riktning, annars skvätter det galet mycket. Samtidigt borstar jag ur den med en svart diskborste som i och för sig åker in i diskmaskinen efteråt, har du ingen maskin uppskattar du den svarta borsten dock. Men du måste så klart rengöra den svarta med för att kunna diska med den.


Efteråt får den stå på eftervärmen och torka upp och vips har jag rena grillfåror igen, för mig är det ett långt mycket enklare sätt att göra rent en grill eller stekpanna så här än att skrubba den ren. Dock blir det så klart alltid kvar lite kulturrester i kanterna, men det är inga levande bakterier och dem skrapar jag då och då, dock kokar jag alltid upp pannan igen om jag skrapar den, annars lossnar inte grillböstet.

9 kommentarer:

Susie på Stjärnarve sa...

Tackar för undervisningen, ska genast ínformera min käre make! *fniss*

Vinterträdgården sa...

duktiga du !

♥ Hannele på Hisingen sa...

sonen köpte en sån, jag gillar den inte...

Alen Trädgård sa...

Åh vad jag blev sugen på grillmat nu:) Ha det gott/Monne

Monica Flöjt sa...

Precis så gör jag också :-)

Hannu på Kinnekulle sa...

Synd för dig Hannele... Vi andra gillar grillpannan och vårdar den efter konstens regler för att den ska må bra i all framtid.

♥ Hannele på Hisingen sa...

jag vårdar min vanliga gamla gjutjärnspanna med kärlek :)

Hannu på Kinnekulle sa...

Bra det Hannele... :)

Anonym sa...

Söndag och sol. Vi tog med en burk ärtsoppa som vi tillagade i gjutjärnsgryta på grillen i skogen. Till efterrätt blev det färdiga plättar värmda i gjutjärnsstekpanna också på grillen. Hallonsylt. Gött! Och lättdiskat.