I helgen hade vi sparrisfestival och på allmän begäran kommer nu lite recept på
den mat ni fick provsmaka.
Här kommer
försommarens godaste trädgårdsmacka, och vad passar bättre än denna med ett
glas vitt ute i trädgårdskvällen. Den rökta laxen kan lika gärna också vara en
färsk ugnsbakad lax och purén serverar jag som tillbehör till många olika
rätter.
2 portioner
10 gröna
sparrisstjälkar
1 vitlöksklyfta
1 dl gröna ärtor,
frysta
ca ½ dl rapsolja
salt och nymald
svartpeppar
2 skivor gott bröd,
gärna surdeg
2 skivor kallrökt lax
lite gröna rucolablad
att dekorera med
Skär av
sparrisknopparna och lägg dem åt sidan, bryt av den nedre träiga stumpen. Koka
stjälkbitarna mjuka i saltat vatten med en skalad vitlöksklyfta i. Tillsätt
ärtorna i sista minuten och koka dem varma, sila av vattnet och häll upp i en
bunke. Kör slätt med en mixerstav och rör ner oljan i sparrismoset, smaka va
med salt och peppar. Håll varmt. Koka knopparna hastigt i saltat vatten och låt
dem rinna av på en kökshandduk, grilla eller rosta brödet. Arrangera sparrispurén
på brödsvivan med de kokta knopparna, lägg på en laxskiva och garnera med gröna
blad. Ta med dig en flaska kylt vitt vin och njut av kvällen i trädgården.
En perfekt liten
lunchanrättning att njuta av ute i solen, tänker du dig den som förrätt
utesluter du lök och mozzarella så det inte blir för mycket mat. Ett gott bröd
hör så klart till.
Per portion som
lättare lunch
3 gröna
sparrisstjälkar
3 skivor lufttorkad
skinka
1 salladslök
olja at fräsa i
en liten knippe
persilja
½ vitlöksklyfta
2 tsk olivolja
1-2 tomater, skuren i
bitar
lite mozzarellaost,
äkta buffel
salt och nymald
svartpeppar
parmesanost att hyvla
över
Ansa och skölj
stjälkarna om det behövs, bryt av den nedre träiga stumpen. Lägg upp
skinkskivorna på en skärbräda och rulla in sparristjälkarna i var sin
skinkskiva. Dela salladslöken på längden. Värm en liten skvätt olja i en stekpanna och fräs de
skinkrullade sparrisstjälkarna runt om, fräs också löken. Hacka persilja och
vitlök, rör ut i lite olivolja, smaka av med salt och peppar.
Ta
fram mozzarelaosten och bryt upp osten i tunna skivor, äkta mozarella går lätt
att dra isär med fingrarna.
Arragerra
sparris, lök, tomat och mozzarella på en tallrik, droppa över med
persiljeoljan, peppra och hyvla över med lite parmesanost. Severa.
500
g grön eller vit sparris
2
schalottenlökar
en
klick smör att fräsa i
1
glas torrt vitt vin
ca
3 msk kalvfond
5
dl vatten
2-3
dl vispgrädde
salt
och nymald svartpeppar
4
msk créme fraice
2
msk löjrom eller annan rom
en
bunt gräslök
Skär
sparrisen i ca 1 cm långa bitar, spara 4 eller fler stjälkar att garnera med.
Du kan också spara alla knoppar. Skala och skär löken i skivor, smält smöret i
en kastrull och fräs löken mjuk utan att den tar färg. Slå på vinet och låt
koka upp, tillsätt kalvfond och vatten. Koka upp och låt sparrisstjälkarna koka
mjuka. Tillsätt grädde och låt koka in lite, mixa soppan med en stavmixer. Låt
stå varmt. Koka garnityr sparris i saltat vatten och låt rinna av på en
handduk. Servera soppan vackert upplagd eller i terrin med tillbehör på sidan
om.
En omelett kan vara
livräddaren när trädgårdsarbetet går på högvarv, varm god och mättande,
dessutom lättlagat.
Per portion
5 tunna
sparrisstjälkar
en bit färsk chorizo
olja att steka i
2 ägg
salt och nymald
svartpeppar
lite parmesanost att
smälta ner i äggen
persilja att strö
över
Putsa sparrisen och
bryt av den träiga nedre stumpen. Skär korven i ca ½ cm tjocka skivor. Värm
olja i en stekpanna och fräs sparris och korv i den. Vispa samman äggen med
lite salt, det är vanligt att man tillsätter lite grädde eller mjölk men det
gör jag aldrig. Se till att sparris och korv ligger på ett fint sätt i pannan,
slå i äggvispet runt om i pannan och skaka om lite. Hyvla över med lite
parmesan och låt smälta ner, lägg på ett lock och stek klart. Lägg upp på ett
fat, strö över med tomatklyftor och persilja. Njut länge så att du orkar gräva
resten av dagen.
Vad kan man mer säga
än att det enklaste är godast. Den här rätten passar till alla tillfällen och
jag serverar den ofta som förrätt, snyggt enkelt och väldigt gott. I det här
receptet använde jag mig av panchetta som kan liknas med lufttorkat sidfläsk,
det finns numera i de stora matkjedorna men får du inte tag på det så pröva med
lufttorkad skinka, blir gott det med.
Per person som
förrätt
2-3 grova gröna
sparrisstjälkar
olja att grilla i
2 skivor panchetta,
eller lufttorkad skinka
en nypa saltflingor
ca 3 cocktailtomater,
halverade
en nypa färska
spenatblad
lite hyvlad
parmesanost
nymald svartpeppar
Ansa och skölj
stjälkarna om det behövs, bryt av den nedre träiga stumpen. Klyv stjälkarna på
längden, har du tunna stjälkar kan de grillas hela. Lägg dem på en tallrik och
slå på lite olja, rulla stjälkarna blanka och fina i oljan.
Värm en grillpanna och fräs panchettan snabbt på båda
sidor, och eftersom det är mycket tunna skivor går det fort och de blir härligt
knapriga utan att bli brända. Lägg sparrisstjälkarna i pannan och grilla dem
runt om, se till att de får vackra ränder på snittytan. Lägg i tomathalvorna
med snittytan neråt och fräs dem hastigt så de blir lite varma men inte
genomkokta, arrangera sparris, tomat och panchetta på en tallrik. Fräs
spenatbladen i pannan några sekunder och lägg dem på sparrisen.
4 kommentarer:
Tack Hannu. Ska jag genast testa. Trevligt att vi som bor lite längre bort får vara med på detta sätt :)
Guud vad många underbara sparrisrecept du delar med dig av:) Måste jag pröva någon dag. Ha det gott/Monne
jag dör... har dräglat på tangentbordet!!
wow...!
Skicka en kommentar