onsdag 30 maj 2012

På begäran


I helgen hade vi sparrisfestival och på allmän begäran kommer nu lite recept på 
den mat ni fick provsmaka.


 
Här kommer försommarens godaste trädgårdsmacka, och vad passar bättre än denna med ett glas vitt ute i trädgårdskvällen. Den rökta laxen kan lika gärna också vara en färsk ugnsbakad lax och purén serverar jag som tillbehör till många olika rätter.

2 portioner

10 gröna sparrisstjälkar
1 vitlöksklyfta
1 dl gröna ärtor, frysta
ca ½ dl rapsolja
salt och nymald svartpeppar
2 skivor gott bröd, gärna surdeg
2 skivor kallrökt lax
lite gröna rucolablad att dekorera med

Skär av sparrisknopparna och lägg dem åt sidan, bryt av den nedre träiga stumpen. Koka stjälkbitarna mjuka i saltat vatten med en skalad vitlöksklyfta i. Tillsätt ärtorna i sista minuten och koka dem varma, sila av vattnet och häll upp i en bunke. Kör slätt med en mixerstav och rör ner oljan i sparrismoset, smaka va med salt och peppar. Håll varmt. Koka knopparna hastigt i saltat vatten och låt dem rinna av på en kökshandduk, grilla eller rosta brödet. Arrangera sparrispurén på brödsvivan med de kokta knopparna, lägg på en laxskiva och garnera med gröna blad. Ta med dig en flaska kylt vitt vin och njut av kvällen i trädgården. 



En perfekt liten lunchanrättning att njuta av ute i solen, tänker du dig den som förrätt utesluter du lök och mozzarella så det inte blir för mycket mat. Ett gott bröd hör så klart till.


Per portion som lättare lunch

3 gröna sparrisstjälkar
3 skivor lufttorkad skinka
1 salladslök
olja at fräsa i
en liten knippe persilja
½ vitlöksklyfta
2 tsk olivolja
1-2 tomater, skuren i bitar
lite mozzarellaost, äkta buffel
salt och nymald svartpeppar
parmesanost att hyvla över

Ansa och skölj stjälkarna om det behövs, bryt av den nedre träiga stumpen. Lägg upp skinkskivorna på en skärbräda och rulla in sparristjälkarna i var sin skinkskiva. Dela salladslöken på längden. Värm en liten skvätt olja i en stekpanna och fräs de skinkrullade sparrisstjälkarna runt om, fräs också löken. Hacka persilja och vitlök, rör ut i lite olivolja, smaka av med salt och peppar.
Ta fram mozzarelaosten och bryt upp osten i tunna skivor, äkta mozarella går lätt att dra isär med fingrarna.
Arragerra sparris, lök, tomat och mozzarella på en tallrik, droppa över med persiljeoljan, peppra och hyvla över med lite parmesanost. Severa.


 
500 g grön eller vit sparris
2 schalottenlökar
en klick smör att fräsa i
1 glas torrt vitt vin
ca 3 msk kalvfond
5 dl vatten
2-3 dl vispgrädde
salt och nymald svartpeppar
4 msk créme fraice
2 msk löjrom eller annan rom
en bunt gräslök

Skär sparrisen i ca 1 cm långa bitar, spara 4 eller fler stjälkar att garnera med. Du kan också spara alla knoppar. Skala och skär löken i skivor, smält smöret i en kastrull och fräs löken mjuk utan att den tar färg. Slå på vinet och låt koka upp, tillsätt kalvfond och vatten. Koka upp och låt sparrisstjälkarna koka mjuka. Tillsätt grädde och låt koka in lite, mixa soppan med en stavmixer. Låt stå varmt. Koka garnityr sparris i saltat vatten och låt rinna av på en handduk. Servera soppan vackert upplagd eller i terrin med tillbehör på sidan om.

En omelett kan vara livräddaren när trädgårdsarbetet går på högvarv, varm god och mättande, dessutom lättlagat.

Per portion

5 tunna sparrisstjälkar
en bit färsk chorizo
olja att steka i
2 ägg
salt och nymald svartpeppar
lite parmesanost att smälta ner i äggen
persilja att strö över


Putsa sparrisen och bryt av den träiga nedre stumpen. Skär korven i ca ½ cm tjocka skivor. Värm olja i en stekpanna och fräs sparris och korv i den. Vispa samman äggen med lite salt, det är vanligt att man tillsätter lite grädde eller mjölk men det gör jag aldrig. Se till att sparris och korv ligger på ett fint sätt i pannan, slå i äggvispet runt om i pannan och skaka om lite. Hyvla över med lite parmesan och låt smälta ner, lägg på ett lock och stek klart. Lägg upp på ett fat, strö över med tomatklyftor och persilja. Njut länge så att du orkar gräva resten av dagen.



Vad kan man mer säga än att det enklaste är godast. Den här rätten passar till alla tillfällen och jag serverar den ofta som förrätt, snyggt enkelt och väldigt gott. I det här receptet använde jag mig av panchetta som kan liknas med lufttorkat sidfläsk, det finns numera i de stora matkjedorna men får du inte tag på det så pröva med lufttorkad skinka, blir gott det med.

Per person som förrätt

2-3 grova gröna sparrisstjälkar
olja att grilla i
2 skivor panchetta, eller lufttorkad skinka
en nypa saltflingor
ca 3 cocktailtomater, halverade
en nypa färska spenatblad
lite hyvlad parmesanost
nymald svartpeppar

Ansa och skölj stjälkarna om det behövs, bryt av den nedre träiga stumpen. Klyv stjälkarna på längden, har du tunna stjälkar kan de grillas hela. Lägg dem på en tallrik och slå på lite olja, rulla stjälkarna blanka och fina i oljan.
Värm en grillpanna och fräs panchettan snabbt på båda sidor, och eftersom det är mycket tunna skivor går det fort och de blir härligt knapriga utan att bli brända. Lägg sparrisstjälkarna i pannan och grilla dem runt om, se till att de får vackra ränder på snittytan. Lägg i tomathalvorna med snittytan neråt och fräs dem hastigt så de blir lite varma men inte genomkokta, arrangera sparris, tomat och panchetta på en tallrik. Fräs spenatbladen i pannan några sekunder och lägg dem på sparrisen.








4 kommentarer:

ann sa...

Tack Hannu. Ska jag genast testa. Trevligt att vi som bor lite längre bort får vara med på detta sätt :)

Alen Trädgård sa...

Guud vad många underbara sparrisrecept du delar med dig av:) Måste jag pröva någon dag. Ha det gott/Monne

Hannele på Hisingen sa...

jag dör... har dräglat på tangentbordet!!

Sommarträdgården sa...

wow...!