måndag 3 september 2018

Äntligen parkväder


  Äntligen har vädret lugnat ner sig lite, visserligen älskade jag också värmen men det gick ju inte att jobba i trädgården. Jorden var stenhård och inga växter ville bli planterade, men nu har jag börjat skissa lite på parken. Jag har inte jobbat med ytor som denna tidigare och känner att jag saknar erfarenhet, men har ändå börjat skissa lite.


Parken är fin som den är men det är väldigt mycket gräsmatta, visserligen köper jag just nu klippet av mattan men ändå. Jag saknar perenner i parken och ytor att vistas på, visst kan jag vara på gräset men jag vill ha en annan struktur och perenner.Här på Langeland är kompostjorden gratis, så jag beställde två rejäla lass. Samma kompost som jag tog till köksträdgården, den är inte näringsrik men strukturbildande. I köksträdgården gjorde den underverk denna sommar och jag räknar med att den gör det i parken med.
Så idag har jag dragit upp linjer i parken, jag vill räta upp den men behålla grundtanken om det böljande. Linjen till höger blir gångens ytterkant och till vänster får det bölja, kanske planterar jag in mer höstblommande buskar i vänsterflanken. Typ vita hibiskus och hortensia Lime Light. Vårblommande undervegetation så klart. Den raka linjen känns viktig.


Det var faktiskt på vippen att jag inte köpte detta hus, jag tyckte parken var dyster utan västerljus. Men som i ett tidigare inlägg fick jag hjälp med detta under en volontärvecka och nu är jag så rädd om ljuset och utsikten. Den raka gången leder ända ner hit och då vill jag ha sikten fri hla vägen.


Ungefär mitt på mattan tänker jag mig en stor rundel att sitta i och leva på, alla planer och gångar får troligen samma grus som på gårdsplanen. Jag gillar när det hänger ihop. Visst det blir en del att rensa men så var det på Kinnekulle med, där hade jag ca 1000 kvadratmeter grus. Men gör man det en gång ordentligt håller det sig bra och tar kanske tre timmar om året, men visst det ska göras.Rundeln ska kantas med perenner och buskar, jag tänker blommande sensommar i parken när ljuset på gårdsplanen avtar och köksträdgården inte kräver så mycket pyssel.  Stora oregelbundna grupperingar men en välvd innercirkel. Nu står det bara lite på prov, men det gäller att hitta sikter och öppenhet med.Idag drog jag iväg för att köpa annat men kunde inte stå emot denna ljuvliga sensommarblommande buske, hur den blir här vet jag inte men den doftar och blommar nu. Jag har sett små exemplar i Sverige, men kolla länken och kanske blir de lika stora här. Men visst doften i september är underbar. Kolla Heptacodium MiconoidesJag kunde heller inte stå emot Amerikansk syren som hör till skäggbusksläktet.
Jag tänker mig att den ska ge skön blomning i sensommaren, den är inte
tvärhärdig men den överlever nog här på langeland.


Prenner har jag gott om, vanligen hyr man växter till utställningar men jag köpte in alla
växterna till Den stora trädgårdsfsten på Sofiero, och de lär räcka länge.


Egentligen skulle jag bara köpa tre stycken rosa Madame Plantier, men föll för denna remonterande klosterros. Den blir ca 2-3 m hög och doftar svagt, men det är en plats jag passerar på väg in i parken och då tycker jag det ändå är bra med remonternade. Dessutom passade den blekgula blomman perfekt till den varigerade buxbommen.


Jag tänker mig att parken ska vara stilfull och på sitt sätt årerhållsam. Men det lilla förrummet med rabatter och körsbärsträd ska vara sött och smaskigt som en liten cottagegarden. Råkade köpa en krans av rosa White Cover, de kommet så smånngom bilda en rundel och blomma oavbrutet fram till jul.

4 kommentarer:

Luna Ek sa...

Vad spännande! Ser jättebra ut. Gångar som håller ihop och både storstilat, luftigt och romantiskt, mjukt och rakt i förening. Flödet är viktigt.
Lycka till!
Luna

Louise sa...

Så underbart trädgårdsväder det är nu, så skönt att kunna sätta igång. Jag tycker att det är svårt med parkformatet, det är ju inte så gemytligt med tex de flesta kommunala parker mm och det är ju just kantplanteringarna, och det där personliga, som saknas. Jag gillar Arne Maynard när det gäller att få liv i stora ytor. Han har ju gjort trädgårdar till slott och parker och jag tycker att det är så mycket liv i allt han gör. Vacker helhet, och när man kommer närmare ser man att stenläggningen har samma mönster som spaljen mot väggen, och överdådiga perennrabatter... Hans Alt-y-bela B&B kommer jag minnas tills jag dör. Ska bli kul att se hur ditt personliga tar sig uttryck här. A sense of place.

Theresa williams sa...

Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i relation till Anderson i åratal, bröt han upp med mig, gjorde jag allt för att få tillbaka honom, men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har för honom, Jag bad honom med allt, jag gjorde löften men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en stavningskrock som kunde hjälpa mig att ställa en stavning för att få tillbaka honom, men jag är den typ som aldrig trodde att jag stavat, jag hade inget annat val än att prova det, jag mailade stavningskanalen och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara bra innan tre dagar, att min ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, han kastade stavningen och förvånansvärt den andra dagen, det var runt 16:00. Min ex ringde mig, jag var så förvånad, jag svarade samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom som var hur vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att någon jag vet som har ett förhållande problem, skulle jag vara till hjälp för en sådan person genom att referera honom eller henne till den enda verkliga och kraftfulla stavningskastern som hjälpt mig med mitt eget problem. Hans email: {drogunduspellcaster@gmail.com} du kan maila honom om du behöver hjälp i ditt förhållande eller något annat fall.
1) kärleksspell
2) Lost Love Spells
3) Skilsmässa Spells
4) Äktenskapsstavar
5) Bindande stavar
6) Breakup Spells
7) Förvisa en tidigare älskare.
8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor
9) vill tillfredsställa din älskare
Kontakta den här stora mannen om du har något problem för en bestående lösning
genom {drogunduspellcaster@gmail.com}

Allison Howarts sa...

Hej jag är Allison Howarts Efter att ha varit i relation till Anderson i åratal bröt han med mig, jag gjorde allt för att få tillbaka honom, men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har för honom, Jag bad honom med allt, jag gjorde löften men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en stavningskrock som kunde hjälpa mig att ställa en stavning för att få tillbaka honom, men jag är den typ som aldrig trodde att jag stavat, jag hade inget annat val än att prova det, jag mailade stavningskanalen och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara bra innan tre dagar, att min ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, han kastade stavningen och förvånansvärt den andra dagen, det var runt 4 pm. Min ex ringde mig, jag var så förvånad, jag svarade samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom som var hur vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att någon jag vet som har ett förhållande problem, skulle jag vara till hjälp för en sådan person genom att referera honom eller henne till den enda verkliga och kraftfulla stavningskastern som hjälpt mig med mitt eget problem. email: ogagakunta@gmail.com du kan maila honom om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något annat fall eller vad är han på +2348069032895
1) kärleksspell
2) Lost Love Spells
3) Skilsmässa Spells
4) Äktenskapsstavar
5) bindande stavning
6) Breakup Spells
7) Förvisa en tidigare älskare
8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor / Lotteri stavning
9) vill tillfredsställa din älskare
Kontakta den här stora mannen om du har något problem för en bestående lösning
ogagakunta@gmail.com