torsdag 6 juni 2024

Langelands unikke haver


VELKOMMEN I 10 UNIKKE HAVER PÅ LANGELAND

Søndag d. 9. juni kl. 10.00 – 16.00

 

10 entusiastiske haveejere åbner deres private og unikke haver på Langeland. Her er den entusiastiske hosta-dyrker. Her er juletræsavlerens fantastisk rosenhave. Her er små byhaver i Rudkøbing og større landbohaver. Her er naturfilosoffens have – og meget mere. 
Jeg har også åbent selvom jeg aldrig er færdig så tidligt på året, men de andre haver har det bedst nu, så jeg er med alligevel. Jeg har også åbent søndag den 18. august, når køkkenhaven er vokset op og er grøn og frodig.


Alle haverne er vidt forskellige, og de normalt ikke åbne. I nogle vender ikke et græsstrå forkert, i andre haver er der skvalderkål, men alle haveejerne har deres egen havefilosofi og egen måde at indrette haven på.

Med UNIKKE HAVER PÅ LANGELAND vil vi gerne vise, at der findes en både spændende og smuk havekultur på Langeland, som ikke særlig mange danskere er bekendte med.

 

Til gengæld er de UNIKKE HAVER PÅ LANGELAND efterhånden ved at være et kendt begreb i både Sverige og Finland. Også i år kommer der busser med svenskere og finner for at opleve de langelandske haver! Som oftest bor og spiser de på Langeland, og flere vender tilbage for at nyde den langelandske natur og kultur!

I flere bøger på dansk og svensk beskrives nogle af de haver som er åbne specielt til Unikke Haver på Langeland.
BESKRIVELSE AF FIRE AF HAVERNE

Jan Hurup Hansen er en legende i hosta verdenen, og hans samling af egenproducerede hostaer forfører og vækker begær. På gårdspladsen er der en fantastisk koncentration af hostaer, som de fleste havemennesker drømmer om, og i havens yderkanter fortsætter eventyret med unikke buske og træer.

 

Birgits have er et eventyr fra begyndelsen til slutningen med et hav af hvide lærkesporer – en fantastisk oplevelse, som man kun sjældent har. Det er en have, man forsvinder ind i under skyggen af et valnøddetræ, og pludselig havner man i et rum, hvor solen flimrer i havet og det grønne; man går gennem lys og mørke og forføres af Birgits nærhed til sin have.

 

På villavejen Poppelvej kiggede Tage og Birthe på den øde græsplæne, da børnene var flyttet hjemmefra, og i samme øjeblik besluttede de at anlægge en have på den lille grund. Godt nok er det en have, som især blomstrer om foråret, men form og design gør året rundt haven til en stor oplevelse. Selvom haven er lille, så fanges man af detaljer og unikke planter, og pludselig har man været der meget længe, for man vil se den om og om igen.


 

Grønnegaard er en mageløs oplevelse på omkring en hektar (10.000 m2), men haven er inddelt i forskellige rum med hver sit udseende og funktion. Derfor oplever de besøgende både de storslåede og de intime rum, som man fortaber sig i. Som i alle andre haver, vil man også gerne besøge haven om og om igen på forskellige årstider. De mange rum har hver sine højdepunkter, og i juni er rosenhavet med hvide og rosa digitalis (fingerbølsblomster) simpelthen forførisk.

I sommeren 2023 var ”Blomster Odlarnas Vänner” fra Finland på besøg i rosenhaven, og det er en kræsen forening, som kan meget og som rejser ud i hele verden for at opleve haver. De sagde, at det er den dejligste rosenhave, de nogen sinde har oplevet!

 

LANGELANDS UNIKKE HAVER er et frivilligt initiativ arrangeret af Hannu Sarenström og Helle Ravn. Hannu Sarenström har skrevet rigtig mange havebøger på svensk, og har mange følgere på Instagram og Facebook. Han er en kendt haveskribent i Sverige, og en enkelt af hans bøger er udkommet på dansk. Helle Ravn har skrevet bøger om almindelige danske havers kulturhistorie, og udgav i april 2021 bogen "Haven til lyst og glæde". I syv år frem til maj 2021 var hun formand for Medicinhaverne i Tranekær, hvor hun stadig er aktiv.

 

Kør rundt på Langeland og se et par haver eller flere søndag d. 9. juni kl. 10 – 16. Her kan man fra nord til syd på øen besøge

 

Lene Sjørup, Skattebøllevej 22, Ennebølle, 5953 Tranekær

Besøgsbigården i Tranekær, Slotsgade 95, 5953 Tranekær

Medicinhaverne i Tranekær, Botofte Strandvej 2 A, 5953 Tranekær

Hanne og Jan Hurup Hansen, Kassebøllevej 9, 5900 Rudkøbing

Nanna Takatomi, Reberbanen 29, 5900 Rudkøbing

Lisbeth og Valle Hansen, Ramsherred 5, 5900 Rudkøbing (NB Indgang Brogade 24)

Helle Ravn og Peter Dragsbo, Gyden 2, Sdr. Longelse, 5900 Rudkøbing

Birgit og Peter Petersen, Skovsbovej 22, Sdr. Longelse, 5900 Rudkøbing

Bitten Johnsen, Påøvej 4, Hennetved, 5900 Rudkøbing

Hannu Sarenström, Kædebyvej 65, Vester Kædeby, 5932 Humble

Birthe og Tage Christiansen, Poppelvej 4, 5932 Humble

Lise Munk og Søren Nielsen, Banevænget 12, Nordenbro, 5932 Humble

Ulla og Knud Pedersen, Dæmningen 1, 5935 Bagenkop

 

Inga kommentarer: