söndag 7 juli 2024

Palats budget 2024

 Inflationen och den svenska valutan gör att allt blir dyrare, men nu har jag skalat av en del kostnader på matlagningsveckan i palatset i det härliga Apulien. Det är många som har efterfrågat en budgetvariant där vi lagar mer mat och gör färre utflykter, fem dygn från den 28/9 – 3/10 blir en fest.

 

Lör 28/9 Ryanair 09:25 från

CPH Kastrups flygplats till Rom FCO

Rom-Fiumicinos flygplats

ITA Airways 13:20 från Rom FCO till Brindisi där ni landar 14.30.

Tordag 3/10 hemresa, bussen anpassas till ett flyg runt kl 12.

 

Det finns många vägar ner beroende på varifrån ni startar, men för att vi ska få ut det mesta av dagarna bör ni landa senast 14.30. Vi dricker ett glas vin och äter en snabb pizzaslice på flygplatsen innan vi kör ner till Spongano där palatset ligger. Ni får era rum och vi orienterar oss i citrusträdgården så ni hittar till de rum som ligger ute i trädgården. Beroende på hur många vi blir, max 17 personer får alla inte plats i självaste palatset och några sover i cottages ute i den muromgärdade trädgården. Det går också att åka tåg ända fram till Spongano och stationen ligger strax intill palatset.

 

Första kvällen lagar vi en lättare måltid då ni har rest och kanske är trötta.

 

Söndag åker vi ut på utflykt och vandrar genom olivlundar med havet i blick ner till San Gregorio, där i viken äter vi en ljuvlig söndagslunch som aldrig är liten i Italien. Eftersom det är vid havet består den av grönsaker, fisk, skaldjur och avslutas som alltid med en sorbetta. Det finns tid till bad för den som vill och andra njuter av solen.

Bussen tar oss tillbaks till palatset där det stora matlagningsäventyret tar sin början, vi rör oss i La Cocina Povera - Det fattiga köket. När jag upptäckte syditaliens kök förändrades min matlagning fundamentalt, det är inte hälsokost i ordets bemärkelse men det är ändå hälsosamt och består av mycket grönsaker som vi också köper/odlar hemma. Kött används marginellt och då oftats som en smakbärare och köttet kan vi enkelt utesluta. Smör och grädde använd inte i det fattiga köket, maten i Salento är fantastisk. Det är typisk medelhavsmat med mycket grönsaker, baljväxter, fisk, skaldjur och frukt, givetvis allt tillagat i god olivolja. Gluten och lactos är inga problem att utesluta och ersätta med annat. 

 

Måndag efter frukost på taket börjar vi med en härlig genomgång av den älskade soppan/grytan Minestrone som är min främsta höst och vintermat, vi lagar olika versioner så vi får en bredd av smak och innehåll. Sopporna äter vi i solen på taket där vi också äter våra frukostar. Efter lunchen tar vi kanske en promenad genom den lilla staden eller så tar man en siesta och njuter vid polen.

Tidig kväll samlas vi åter i köket och lagar många olika rätter, man behöver inte vara ett proffs på matlagning. Jag har skrivit recepten och är med er hela tiden.

 

Tisdag efter frukost är ni lediga då jag behöver proviantera för resterande tid, kanske tar ni tåget in till den vackra barockstaden Lecce och njuter av en lunch där. Gruppen kan också hyra bussen och snabbt ta er till staden och hem igen.

Man kan givetvis stanna kvar på palatset om man vill, men jag är ute och provianterar. Det går också att låna cyklar och åka ut på egna ävetyr till andra städer eller havet.

Tidig kväll samlas vi i köket igen och fortsätter att laga mat och middagarna äter vi alltid i den stora matsalen. 

 

Onsdag, vi startar tidigt och förbereder en picnic som vi ska njuta av i den vackra viken Aqua Viva efter att vi har varit på den stora marknaden i Poggiardo. På marknaden köper ni saltad capris, oregano, ost och chark om ni vill.

Till kvällen samlas vi igen och fortsätter med det stora matäventyret och gör en fest av kvällen.

 

Torsdag allt roligt har ett slut och efter frukosten kör bussen er till flygplatsen anpassat till ett fly som avgår runt kl 12, exakt tid bestäms när jag ser hur ni reser. Det blir härliga dagar och i pricip lagar vi lika mycket mat som på de vanliga resorna eftersom vi också lagar luncher. Det blir en rejäl genomgång av det fattiga köket som ni kommer att forsätta med i era kök hemma.

Detta blir ett härligt äventyr med focaccia con cipolla, ravioli, insalata d’arance, arancini, sfincione, parmigiana di melanzane, peperonata, fave e cicorie, pasta putanesca, la pitta di patate, sugo con verza, cozze arraganate och mycket mer.  

 

Vad ingår? Transfer från och till flygplatsen, och allt vi gör gemensamt som utflykter, måltider med dryck.

 

Kostnad i svenska kronor 18 000 per person. Enkelrumstillägg 3000.

En anmälningsavgift 3000 ingår i totalbeloppet och återbetalas om ni måste avboka, dock inte efter 25/9 då jag börjar handla råvaror, resterande belopp återbetalas givetvis.


Skicka din anmälan till. hannu.sarenstrom@gmail.com Rubricera mailet med palats 2024.

 

Resegaranti

Jag följer resegarantilagen, vilket innebär att om resan skulle bli inställd så betalas hela beloppet tillbaka. Däremot kan jag inte betala flygresan, därför är det viktigt att ha fungerande avbeställningsskydd som täcker denna kostnad. 

Ansökan om ersättning från mig ska ha inkommit till Hannu Sarenström DK ApS senast tre månader efter att resan avbrutits.

Pass och sjukförsäkringskort

Se till att pass inte har gått ut och att EU:s sjukförsäkringskort finns med och inte är för gammalt. 

Researrangör: Hannu Sarenström DK  ApS
 

 

 

 

Inga kommentarer: